Νέο λογισμικό προστατεύει δημοσιογράφους από ψευδείς ειδήσεις

Στη διάθεση των Βρετανών δημοσιογράφων θα τεθεί από τον Οκτώβριο ένα νέο λογισμικό που θα επισημαίνει ψευδείς και αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς που γίνονται στη δημόσια σφαίρα. Μία αρχική έκδοση του συστήματος παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας Guardian στο Λονδίνο.

Το σύστημα αποτελεί προϊόν ερευνητών του οργανισμού Full Fact που εδρεύει στη βρετανική πρωτεύουσα με χρηματοδότηση ύψους μισού εκατομμυρίου δολαρίων από κοινωφελείς οργανώσεις τις οποίες στηρίζουν δύο δισεκατομμυριούχοι: ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο Ιρανοαμερικανός ιδρυτής του eBay Πιερ Ομιντιάρ.

Το λογισμικό έχει την ικανότητα να ελέγχει ακόμα και σε πραγματικό χρόνο τις δηλώσεις που γίνονται και να κρίνει άμεσα την ορθότητά τους. Η αρχική έκδοση που παρουσιάστηκε και θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριοβασίζεται σε μία βάση δεδομένων αρκετών χιλιάδων ελέγχων που έχουν κάνει οι ερευνητές επί της ορθότητας δηλώσεων πολιτικών σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και στο κοινοβούλιο.

Οι επόμενες εκδόσεις του λογισμικού θα συνδέονται αυτόματα με επίσημες βάσεις δεδομένων για να κρίνουν την ορθότητα μίας δήλωσης. Πολύτιμη σε αυτό το εγχείρημα είναι η συνεργασία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής.

Το πρόγραμμα του οργανισμού Full Fact θα δοκιμαστεί αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στη συνέχεια θα δοθεί προς αξιοποίηση στη Νότια Αμερική και στη Αφρική. Για το σκοπό αυτό ο οργανισμός Full Fact συνεργάζεται με οργανώσεις από την Αργεντινή και την υποσαχάρια Αφρική.

Μιλώντας στον Guardian ο επικεφαλής της προσπάθειας Μέβαν Μπαμπακάρ είπε ότι «είναι σαν να προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα».

Στην αρχική του έκδοση το λογισμικό ελέγχει τους υπότιτλους ζωντανών τηλεοπτικών προγραμμάτων και των τηλεοπτικών μεταδόσεων των συνεδριάσεων της Βουλής, τα πρακτικά των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου όπως δημοσιεύονται από τον οργανισμό Hansard και άρθρα εφημερίδων. Παρακολουθεί εκατομμύρια λέξεις πρόταση με την πρόταση μέχρι να εντοπίσει έναν ισχυρισμό που μοιάζει να ταιριάζει με τους ελέγχους ορθότητας που βρίσκονται ήδη στη βάση δεδομένων.

Η επίδειξη της λειτουργίας του λογισμικού στους δημοσιογράφους του Guardian έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο για την υγεία. Τα λεγόμενα των πολιτικών υπογραμμίζονταν εάν ταίριαζαν σε κάποιον ισχυρισμό που είχε ελεγχθεί και περιλαμβανόταν στη βάση δεδομένων.

Για παράδειγμα ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε ότι «τα τελευταία έξι χρόνια της τελευταίας κυβέρνησης των Εργατικών οι νοσοκομειακές κλίνες μειώθηκαν κατά 25.000» επισημάνθηκε από το λογισμικό με παραπομπή στη βάση δεδομένων η οποία ανέφερε: «Σωστό. Ο αριθμός των κλινών διανυκτέρευσης στο αγγλικό NHS (εθνικό σύστημα υγείας) για την ακρίβεια μειώθηκε κατά λίγο περισσότερο – περίπου 26.000 – μεταξύ του 2003-2004 και του 2009-2010».

Μία άλλη δήλωση, ότι έχουν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση 10.000 περισσότερες θέσεις εκπαιδευόμενων στο NHS επισημάνθηκε ως «Λάθος». Η σημείωση ανέφερε ότι «ο αριθμός αναφέρεται στη φιλοδοξία της κυβέρνησης για πρόσθετες θέσεις έως το 2020 για μαθήματα νοσηλευτικής μαιευτικής και παιδικής υγείας».

Μία άλλη εκδοχή του λογισμικού εμφανίζει τις παρατηρήσεις στην οθόνη της τηλεόρασης την ώρα που μιλούν οι πολιτικοί.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια προσαρμογής του λογισμικού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τους χρήστες του Twitter και του Facebook.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy