Νέο «όχι» Ψεματισμένου για το πάρκο κροκοδείλων – Παρέμβαση με… ταυτότητα ΔΗΣΥ

Με αγωγή απειλεί τώρα η εταιρεία.

 

Την κάθετη άρνηση της κοινότητας Ψεματισμένου για δημιουργία πάρκου κροκοδείλων συνάντησε εκ νέου η εταιρεία που σχεδιάζει την ανάπτυξη η οποία, όπως πληροφορούμαστε, προτίθεται πλέον να προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στο Κοινοτικό Συμβούλιο. Μετά την αρχική αποτυχημένη προσπάθεια χωροθέτησης του πάρκου σε αγροτική περιοχή στον Ψεματισμένο, η εταιρεία TSA Crocopark (κυπριακών και ισραηλινών συμφερόντων) προσέγγισε τον Δήμο Αθηένου για να μεταφέρει τα σχέδιά της στην περιοχή, ωστόσο υπήρξε και εκεί αρνητική απάντηση. Κατόπιν τούτου, η εταιρεία επανήλθε στον Ψεματισμένο με νέα σχέδια με μειωμένο αριθμό ζώων, ωστόσο, εισέπραξε και πάλι κατηγορηματική άρνηση της τοπικής αρχής.

Ο κοινοτάρχης Ψεματισμένου, Χριστόδουλος Παπαχρίστου, επιβεβαίωσε στη «Χ» ότι υπήρξε νέα προσέγγιση από την εταιρεία, ωστόσο, ανέφερε ότι αυτή απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη συζήτηση. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να δοθεί έγκριση για το έργο. «Οι υπηρεσίες του κράτους έχουν απορρίψει την αίτηση για σοβαρούς λόγους. Είμαστε εναντίον και είναι αμετάκλητη η θέση μας. Δεν συζητούμε. Έχει τελειώσει το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρίστου. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η δεύτερη επαφή έγινε από το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Φλώρο Τσαγγάρη (πρώην δημοτικό σύμβουλο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα), ο οποίος έχει αναλάβει θέση διευθυντή στην εταιρεία TSA Crocopark. Όπως είπε, ο κ. Τσαγγάρης ζήτησε συνάντηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο, ωστόσο, το αίτημά του απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν εξέλιπαν οι αρχικοί λόγοι απόρριψης της αίτησης, οπότε δεν συντρέχει λόγος νέας συνάντησης.

Η εταιρεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της εταιρείας που προωθεί το πάρκο κροκοδείλων ανέφερε ότι η εταιρεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψεματισμένου υποστηρίζοντας ότι η μόνη αρχή που εναντιώνεται στο έργο είναι η τοπική αρχή Ψεματισμένου, αφού οι κρατικές αρχές έχουν δώσει εγκρίσεις. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν άλλες κοινότητες που αποδέχονται τη φιλοξενία της φάρμας. Τα σχέδια των επιχειρηματιών για δημιουργία θεματικού πάρκου κροκοδείλων σε διοικητικά όρια Ψεματισμένου σκοντάφτουν στην αντίθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου εδώ και δύο χρόνια.

Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη με 1.000 κροκόδειλους και πρόσθετες πρόνοιες για αναπαραγωγή και εμπορία ζώων, τα οποία όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκαν από την εταιρεία TSA CROCOPARK, η οποία επανήλθε με χαμηλότερης κλίμακας σχέδιο για φιλοξενία 220 κροκοδείλων, το οποίο όμως επίσης απορρίφθηκε.

Η τελευταία προσέγγιση έγινε και πάλι με νέο σχέδιο για 100 κροκόδειλους, ωστόσο, η στάση του Κ.Σ. Ψεματισμένου παραμένει κάθετα αρνητική με βασικό αιτιολογικό ότι ο κροκόδειλος είναι ένα ζώο εντελώς ξένο προς το οικοσύστημα της Κύπρου. Το σχέδιο αφορά σε μονοθεματικό πάρκο κροκοδείλων, επισκέψιμο από το κοινό, με όλες τις απαραίτητες τουριστικές/βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως αναψυκτήριο, κατάστημα αναμνηστικών, χώρους ξεκούρασης, μονοπάτια διέλευσης για παρατήρηση των κροκοδείλων, χώρους στάθμευσης κ.λπ.

Το είδος που σχεδιάζεται να διατηρείται στο πάρκο είναι ο Κροκόδειλος του Νείλου με την επιστημονική ονομασία Crocodilus Νiloticus.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy