Νέο Συνεργατισμό στα πρότυπα του παλιού ιδρύουν ΕΚΑ, ΠΕΚ και Συνεργατικό Πελενδρίου

Ως βήμα αναγέννησης του Συνεργατισμού στην Κύπρο χαρακτηρίζουν οι αγροτικές οργανώσεις ΕΚΑ και ΠΕΚ, την επανίδρυση του Συνεργατικού Παντοπωλείου Πελενδρίου και καλούν όλες τις τοπικές κοινωνίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Πελενδρίου προκειμένου να διασωθεί η ιδέα του Συνεργατισμού στον τόπο και να τεθούν οι βάσεις για την επανίδρυση τοπικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μιλώντας το πρωί στον Άστρα, οι γενικοί γραμματείς των δύο οργανώσεων, Πανίκος Χάμπας και Μιχάλης Λύτρας υπογράμμισαν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της μεγάλης ιδέας του Συνεργατισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει 60 καταστήματα στην ύπαιθρο και προειδοποίησε για δυσμενείς επιπτώσεις στον Συνεργατισμό, καθώς θα αναγκαστεί ο κόσμος να αποσύρει καταθέσεις και να κλείσει λογαριασμούς. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα να επανεξετάσει την απόφασή της.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ διερωτήθηκε πόσοι θα ξεσπιτωθούν, αλλά και ποιοι θα είναι αυτοί που θα ρυθμίζουν την Κυπριακή Οικονομία, όταν οι μετοχές του Συνεργατισμού, εισαχθούν στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ολόκληρο το κίνημα να περάσει σε ξένα χέρια.

Ο Πρόεδρος του Νέου Συνεργατικού Παντοπωλείου Πελενδρίου, Στέλιος Κωμοδρόμου, δήλωσε ότι οι προσπάθειες για να αναγέννηση της συνεργατικής ιδέας θα συνεχιστούν και σύντομα θα πρέπει να αναμένεται η λειτουργία και δεύτερου παντοπωλείου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy