Νέο στεγαστικό δάνειο για εκτοπισθέντες με ενοικιαγορά

Μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων από την Υπηρεσία Μέριμνας

 

Τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για νέο στεγαστικό δάνειο από την Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων. Το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας και μελέτης από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μερίμνης, Αντρέας Λουκά, το σχέδιο θα είναι υπό τη μορφή ενοικιαγοράς. Διευκρίνισε ότι το ποσό της δόσης που θα καταβάλλει η Υπηρεσία θα αυξηθεί και θα είναι σχεδόν διπλάσιο συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα, σε μια προσπάθεια ο πρόσφυγας να διασφαλίσει μια μόνιμη κατοικία και να μη ζει με ενοίκιο. Μετά το πέρας της συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι στο νέο σχέδιο θα υπάρχουν διάφορα κριτήρια όπως είναι τα εισοδηματικά.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ανησυχία ότι στη βάση του νέου στεγαστικού σχεδίου, ενδεχομένως να τερματιστεί πλήρως η υπόλοιπη προσφυγική πολιτική, δηλαδή η έγκριση της παραχώρησης οικονομικής χορηγίας στη βάση των εισοδηματικών κριτηρίων. Υπέδειξε ότι λόγω των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα, θα πρέπει να επανέλθουν τα στεγαστικά σχέδια που υπήρχαν πριν τον Απρίλιο του 2013.

Η Σκεύη Κουκουμά κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναφέρει κουτσουρεμένα σχέδια, αλλά ούτε σχέδια που ενδεχομένως να οδηγούν σε περισσότερες διακρίσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες.

 

Καθυστερήσεις στις αιτήσεις για στεγαστικά προσφύγων

Στο μεταξύ, μεγάλη καθυστέρηση καταγράφεται στην εξέταση των αιτήσεων για στεγαστικά από πρόσφυγες, η οποία οφείλεται κυρίως στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, ξεπερνούν τις 3.376 οι αιτήσεις για στεγαστικά προσφύγων που εκκρεμούσαν το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 υπήρχαν 3.800 εκκρεμούσες αιτήσεις, με τους αρμόδιους να τονίζουν ότι το θέμα θα επιλυθεί με την υπερωριακή απασχόληση υπαλλήλων της υπηρεσίας ή και από άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πάντως, η πρόεδρος της Επ. Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι σε προηγούμενη σύσκεψη η Επιτροπή είχε ενημερωθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε αγορά υπηρεσιών με πρόνοια γύρω στις €250.000, εντούτοις χθες ενημερώθηκε για νέα απόφαση η οποία περιλαμβάνει υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων που εργάζονται στην υπηρεσία ή και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι πρέπει να περάσουν 9 μήνες για την εξέταση των αιτήσεων επιδότησης ενοικίου σε ό,τι αφορά τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας και 5 μήνες για την επαρχία Λεμεσού. Σχολιάζοντας ο κ. Λουκά ανέφερε ότι απώτερος στόχος της Υπηρεσίας είναι δύο χρόνια αυτόματη παράταση στον ενδιαφερόμενο από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Όπως εξήγησε, σήμερα δίνεται ένας χρόνος παράτασης στον αιτητή για να λάβει την έγκριση και στη συνέχεια αν δεν πληροί τα κριτήρια θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση για παράταση έξι μήνες και ακολούθως για άλλους έξι μήνες. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, δεν θα απορρίπτεται καμία αίτηση πριν παρέλθουν τα δύο χρόνια της παράτασης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι κυριότεροι στόχοι της υπηρεσίας είναι μέχρι το τέλος του 2017 να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις του 2016, να αναβαθμιστεί το σύστημα μηχανογράφησης και να ενισχυθεί η Υπηρεσία με επιστημονικό και γραμματειακό προσωπικό. Επίσης, τόνισε ότι η Υπηρεσία έχει στα μελλοντικά της σχέδια την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, ενώ στοχεύει και στην ενίσχυση των ΚΕΠ προκειμένου να αποφεύγεται η γραφειοκρατία.

Γιώργια Ερωτοκρίτου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy