Νέος «πόλεμος» Ε.Ε.-ΗΠΑ: Τέλος στις ψηφιακές «κερκόπορτες» ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

ΠΗΓΗ topontiki.gr
Νέες τριβές μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών αναμένεται να προκαλέσει πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία όλες οι ψηφιακές επικοινωνίες θα πρέπει να είναι πλήρως κρυπτογραφημένες και, ταυτόχρονα δεν θα υπάρχουν «κερκόπορτες» στο λογισμικό, οι οποίες θα επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση στις διωκτικές αρχές.
Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει αυτές τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η «εμπιστευτικότητα και ασφάλεια» των δεδομένων τους είναι «εγγυημένη», ωστόσο η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και από το Συμβούλιο της Ε.Ε., οπότε υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν αλλαγές στις διατυπώσεις.
Ωστόσο, αν τελικά η πρόταση περάσει, τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι Βρυξέλλες θα έρθουν σε σύγκρουση με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, καθώς οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν απαραίτητες τις «τρύπες» ασφαλείας στις ψηφιακές επικοινωνίες, ώστε να υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης «ατόμων ενδιαφέροντος».
Μάλιστα, σε ΗΠΑ και Βρετανία υπάρχουν και σχετικοί νόμοι που προβλέπουν λίγο-πολύ ότι η ιδιωτικότητα των δεδομένων δεν θα πρέπει να θεωρείται… δεδομένη και αν η Ε.Ε. επιβάλει πλήρη κρυπτογράφηση και «κλειστά» συστήματα λογισμικού θα τους καταστήσει απλώς άχρηστους.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.