Νερό: Να μην το σπαταλάμε γιατί θα διψάσουμε

Στερεύουν τα φράγματα χρόνο με το χρόνο κι εμείς… πλένουμε τα πεζοδρόμια!

• Στην Πάφο τα φράγματα έχουν πληρότητα 18 εκ. κ.μ.ν. και ποσοστό 25%, ενώ πέρσι τον Ιούλιο είχαν 24,7 εκ. κ.μ.ν., ποσοστό 34,5%
• Σήμερα, τα αποθέματα νερού στα φράγματα ανέρχονται στα 59 εκ. κυβικά μέτρα νερού (κ.μ.ν.), ποσοστό 20,3% της πληρότητας. Ενώ πέρσι, την αντίστοιχη περίοδο, ο δείκτης πληρότητας ήταν στα 74,3 εκ. κ.μ.ν., ποσοστό 25,6%.
• Η πληρότητα στο φράγμα του Κούρη είναι στο 15%, στην Καλαβασό 17% και στα Λεύκαρα 13%

Της Χρυστάλλας Χαραλάμπους

Τον κώδωνα του κινδύνου για συνθήκες λειψυδρίας κρούει, για πολλοστή φορά, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για να μη διψάσουμε -άνθρωποι, ζώα και δέντρα- είναι μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών. Το μήνυμα που στέλνουν οι αρμόδιοι του τμήματος, ώστε η Κύπρος να μη ζήσει συνθήκες ερημοποίησης είναι απλό και συνάμα μεστό: Απαιτείται συμμόρφωση του κοινού με τις συστάσεις και υποδείξεις των αρμοδίων. Μην αφήνετε να γίνεται αλόγιστη σπατάλη νερού, όπως για παράδειγμα, πλύσιμο πεζοδρομίων ή αυτοκινήτων και ας αντιληφθούμε όλοι, επιτέλους, τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μειώνεται το νερό και αυξάνεται η ζήτηση

Καθεχρονική μείωση της πληρότητας των φραγμάτων καταγράφει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Σήμερα, τα αποθέματα νερού στα φράγματα ανέρχονται στα 59 εκ. κυβικά μέτρα νερού (κ.μ.ν.), ποσοστό 20,3% της πληρότητας. Ενώ πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο, ο δείκτης πληρότητας ήταν στα 74,3 εκ. κ.μ.ν., ποσοστό 25,6%.

Τη στιγμή που η στάθμη του νερού στα φράγματα πλησιάζει, όλο και περισσότερο, τον πάτο, η ζήτηση τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση αυξάνεται. Φαινόμενο που παρατηρείται, κυρίως, στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των περιοχών Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, που είναι και η καρδιά του τουρισμού, όπου από ανάγκες 1.200 κ.μ.ν. ημερησίως, τώρα απαιτούνται 1.600 κ.μ.ν. και είμαστε μόλις στα μέσα Ιουλίου.

Η πληρότητα στο φράγμα του Κούρη είναι στο 15%, στην Καλαβασό 17% και στα Λεύκαρα 13%. Και οι ποσότητες σε όλα τα φράγματα είναι πιο κάτω σε σύγκριση με πέρσι, χωρίς ωστόσο να αδειάσει κάποιο εντελώς από αποθέματα νερού. Τα πρώτα φράγματα που αδειάζουν κάθε χρόνο είναι τα μικρά, τα οποία γεμίζουν και πρώτα.

Ανάγκη για αύξηση και επέκταση των Μονάδων Αφαλάτωσης

Στη σύσκεψη της Παρασκευής 6 Ιουλίου στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και

Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Κώστας Καδής εξέφρασε την ανάγκη λήψης άμεσων δραστικών μέτρων για αντιμετώπιση των δυσκολότερων συνθηκών που αναμένονται του χρόνου. Επί τάπητος τέθηκε το θέμα των αφαλατώσεων και ο στόχος αύξησης των μονάδων, ανά το παγκύπριο, αλλά και αύξησης της παραγωγής της κάθε μονάδας, καθώς δεν ανταποκρίνονται στις μεγάλες μας ανάγκες και στις επικίνδυνες συνθήκες. Ένα παράδειγμα είναι η Μονάδα Επισκοπής, για την οποία γίνονται διαβουλεύσεις του κράτους με τη διαχειρίστρια εταιρεία, για επέκτασή της κατά 20.000 κ.μ.ν., καθώς δεν καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Λεμεσού, με αποτέλεσμα η πόλη να ενισχύεται και από το φράγμα του Κούρη.

Στην Πάφο, τα φράγματα έχουν πληρότητα 18 εκ. κ.μ.ν. και ποσοστό 25%, ενώ πέρσι τον Ιούλιο είχαν 24,7 εκ. κ.μ.ν., ποσοστό 34,5%. Και η Πάφος βρίσκεται πιο πίσω από πέρσι. Για το διαχρονικό και πολυσυζητημένο θέμα της Πάφου, τη Μονάδα Αφαλάτωσης, μαθαίνουμε πως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα εγκαταστήσει, το καλοκαίρι του 2019, την κινητή Μονάδα Αφαλάτωσης, ωσότου λειτουργήσει η μόνιμη, το καλοκαίρι του 2020. Η απόφαση εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης της ανομβρίας, μετά και από τον απογοητευτικό τελευταίο χειμώνα. Για τις αφαλατώσεις, οι αρμόδιες πηγές τονίζουν πως πρόκειται για ενίσχυση των αναγκών ύδρευσης.

Νερό-χρυσάφι

Αξίζει να αναφερθεί πως οι αφαλατώσεις κοστίζουν €0,85 ανά κ.μ. Και αν υπολογίσει κανείς το ετήσιο κόστος αφαλάτωσης (88,2 εκ. κ.μ.ν.) είναι 75 εκ. ευρώ. Γι’ αυτόν το λόγο, οι αρμόδιοι τονίζουν συνεχώς την ανάγκη ανάπτυξης κουλτούρας συνείδησης για να πάψουμε να σπαταλάμε αλόγιστα το νερό.

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων: Εξασφαλίστηκε η ύδρευση

Καθησυχαστικά μηνύματα για το νερό ύδρευσης στέλνει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, ανέφερε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» πως «δεν θα διψάσουμε. Πάντα, προτεραιότητά μας είναι η διαφύλαξη και διασφάλιση του νερού ύδρευσης. Κρατήσαμε αποθέματα, ακόμη και για το 2019, σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά ή έχουμε πάλι κακό χειμώνα». Την ίδια ώρα, ο Φαίδρος Ρουσής, Α’ Μηχανικός Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων δηλώνει: «Οπωσδήποτε φέτος έχουν προγραμματιστεί και έχουν κατανεμηθεί ποσότητες και στους γεωργούς, αλλά εξασφαλίστηκαν και οι ανάγκες της ύδρευσης μέχρι τέλος του χρόνου».

Του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

Όταν έχουμε νερό να το εξοικονομούμε, συνιστά ο αν. διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. «Η σωστή διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται διαχρονικά και όχι σε περιόδους έλλειψης. Το μήνυμα αυτό πρέπει να σταλεί σε όλη την κοινωνία. Φυλάτε το τώρα που το έχετε».
Τις ευαίσθητες χορδές των πολιτών αγγίζει και ο κ. Ρουσής: «Να εξοικονομούμε το νερό, να μην το σπαταλάμε για να πλένουμε πεζοδρόμια και αυτοκίνητα. Περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα ελπίζοντας ότι δεν θα συνεχιστεί ακόμα μια χρονιά ανομβρίας όπως τις 2-3 προηγούμενες χρονιές.

Ο κόσμος πρέπει να συμμορφωθεί, γιατί αν συνεχίσουμε με αυτόν το ρυθμό θα είναι σε βάρος μας. Του χρόνου, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όχι μόνο θα έχουμε μείωση στην άρδευση, αλλά πιθανόν να χρειαστεί να κάνουμε και μειώσεις στην ύδρευση.

Ελπίζουμε όμως ότι δεν θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο».
Αξίζει να αναφερθεί πως τη φετινή χρονιά οι περικοπές στην άρδευση είναι περισσότερες από πέρσι και αν ο επόμενος χειμώνας αποδειχτεί τόσο κακός όσο ο περασμένος, τότε οι περικοπές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αποτάθηκε σχεδόν σε όλα τα αρμόδια οργανωμένα σύνολα με σκοπό την έναρξη σειράς εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για εξοικονόμηση νερού ύδρευσης και άρδευσης, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει ο αρμόδιος υπουργός

Την εκτίμηση πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη εκφράζει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέφερε πως διευρυμένη αντιπροσωπεία από την Κύπρο θα πάει στο Ισραήλ το προσεχές φθινόπωρο, πιθανότατα εντός Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσει να αντλήσει εμπειρία από τη χώρα αυτή στα ζητήματα που αφορούν και την παρατεταμένη ξηρασία στον τόπο μας. Στην αποστολή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ίδιων των αγροτών, τεχνοκράτες από το Υπουργείο και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι μπορούν να εισαγάγουν τεχνολογίες από το Ισραήλ, όπως είπε. «Πέρα από το ότι θα διοργανωθεί μια ημερίδα κατά την οποία θα παρουσιαστούν τέτοιες τεχνολογίες, θα υπάρχει και η δυνατότητα να γίνουν και επισκέψεις επιτόπου, δηλαδή σε χώρους όπου εφαρμόζονται τέτοιες τεχνολογίες προκειμένου να δούμε στην πράξη τις τεχνολογίες αυτές, πώς εφαρμόζονται, κατά πόσον μπορούν να μεταφερθούν στην Κύπρο λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητές της και να είμαστε όσο γίνεται πιο πρακτικοί».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy