ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι δαπάνες για τον τομέα της Υγείας έχουν περιοριστεί επικίνδυνα

Στα πλαίσια της επίσκεψης του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ,  Άντρος Κυπριανού, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την τραγική κατάσταση που αντίκρισε, τα παράπονα που εξέφρασαν οι πολίτες, αλλά και της αδυναμίας της κυβέρνησης να στηρίξει τον τομέα της υγείας.

Αυτούσια η δήλωση:

Χτες, είχα τη δυνατότητα να περπατήσω στο Νοσοκομείο Λεμεσού και να δω μαζί με τον κόσμο τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν. Να πω ότι δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο Νοσοκομείο Λεμεσού, παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις επαρχίες.

Ο κόσμος με παρακάλεσε να μεταφέρω την αγωνία και την απόγνωση του για την κατάσταση η οποία υπάρχει. Βέβαια, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν επιρρίπτω ευθύνες ούτε στο ιατρικό ούτε στο παραϊατρικό προσωπικό το οποίο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπερβάλει εαυτόν στην προσπάθεια του να ανταποκριθεί στις ανάγκες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι, δυστυχώς, έχουν περιοριστεί σε πολύ επικίνδυνο βαθμό οι δαπάνες για τον τομέα της Υγείας. Είμαστε η τελευταία χώρα σε ότι αφορά τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας. Ένα τομέα στον οποίο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον της πολιτείας για τους πολίτες της, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να έχουν γίνει πολύ ανυπόφορες για τον πολύ κόσμο.

Εκατοντάδες άτομα περίμεναν να πάρουν αριθμό για να επισκεφτούν ένα γιατρό, δεκάδες άτομα ήταν έξω από τα γραφεία των ιατρών αναμένοντας να τους δει και ενδεχομένως κάποιοι να φύγουν από το νοσοκομείο δίχως να έχουν τη δυνατότητα να τους δει ο γιατρός.

Αυτά διαμορφώνουν μια κατάσταση πολύ ανησυχητική και θα καλέσω για ακόμα μια φορά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών να ξαναδούν τα ζητήματα που αφορούν τις δαπάνες για τον τομέα της Υγείας.

Εξαγγέλλουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες δεκάδες εκατομμύρια προς διάφορες κατευθύνσεις. Στον πιο βασικό τομέα, αυτόν της Υγείας, όχι μόνο δεν προχωρούν στη στήριξη του αλλά, με τον τρόπο που συμπεριφέρονται δεν πρόκειται να γίνει αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και αντιθέτως θα έχουμε πρόβλημα και με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Για να γίνει αυτονόμηση χρειάζεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία. Και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλινικές χρειάζεται πρώτα και κύρια να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, να υπάρξει η κατάλληλη στελέχωση και η απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Χρειάζεται με λίγα λόγια, να δαπανηθούν λεφτά για τον τομέα της Υγείας και επαναλαμβάνω, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο ίδιος ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Οικονομικών, δεν έχουν διάθεση να δαπανήσουν λεφτά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πολίτες πρέπει να σας πω, ασφυκτιούν. Και μου ζήτησαν να πω αυτά τα πράγματα, εκ μέρους τους, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν με αυτή την κατάσταση η οποία υπάρχει στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Η έκκληση μας λοιπόν προς την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει αποφασιστικά προς την αυτονόμηση με την οικονομική ή άλλη στήριξη του δημόσιου τομέα για να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε και με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. 

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας και επαναλαμβάνω δεν βλέπω διάθεση από την πλευρά του Προέδρου και του Υπουργού Οικονομικών να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ότι μας αφορά εμάς, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί θεωρούμε ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση και θα εργαστούμε για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο Σταύρος Μαλάς με την εκλογή του θα δώσει σημαντική προτεραιότητα σε αυτά τα ζητήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy