ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό οδηγούν σε λύση διχοτόμησης

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό οδηγούν σε λύση διχοτόμησης και αυτό κληροδοτούν οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη, εκτίμησε με δηλώσεις του στον ΑΣΤΡΑ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν κατέστη δυνατό να γίνουν ουσιαστικές συνομιλίες στο Κυπριακό, ενώ η διεθνής κοινότητα παρά το δίκαιο της Κυπριακής δημοκρατίας τοποθετείται εναντίον της.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έβαλε στο  τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των υδρογονανθράκων, ενώ είναι λυμένο με τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι την ευθύνη για τις εξελίξεις την έχει η Τουρκία με τις απαράδεκτες απαιτήσεις της , αλλά και η διεθνής κοινότητα που λόγω των δικών της συμφερόντων επιδεικνύει ανοχή στην τουρκική στάση.

Ωστόσο πρόσθεσε και η κυβέρνηση έχει ευθύνες καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των επικοινωνιακών αναγκών και της επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να διερωτηθεί γιατί ενώ έχουμε όλο το δίκαιο ακόμα και η γραμματεία του ΟΗΕ ενεργεί εναντίον μας.

Εκπρόσωπος: Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας επίσης στον ΑΣΤΡΑ, δήλωσε πως δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά σε μια εξέλιξη. Ταυτόχρονα υπενθύμισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι είχαν συναινέσει στη διακοπή των συνομιλιών λόγω της καθόδου του Μπαρμπαρός.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι ο πρόεδρος δεν τα έβαλε με τον κ. Έιντε καθώς η έκθεση ετοιμάστηκε από την ομάδα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ολοκληρώθηκε από τη γραμματεία.

Ο κ. Έιντε, πρόσθεσε, θα κριθεί στις 26 Ιανουαρίου όταν θα παρουσιάσει την έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επενδύει στη ρωσική στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και σε όλες τις χώρες με κοινά συμφέροντα.

ΔΗΣΥ: Ο ΠτΔ ενήργησε προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας

ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, μιλώντας επίσης στον ΑΣΤΡΑ, τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενήργησε προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος δεν αποχωρούσε από τις συνομιλίες πως θα τοποθετούνταν κάποιοι, και γιατί κάποιοι ενοχλήθηκαν επειδή προσπάθησε να δημιουργήσει σχέσεις και με τους Αμερικανούς.

Ο πρόεδρος, ανέφερε, είπε την αλήθεια και διερωτήθηκε γιατί οι πολιτικοί διαμαρτύρονται επειδή τα έβαλε με τον αμερικανό πρέσβη.

“Κάποιοι πρέπει να πουν τι θέλουν και αν ζητούν από τον πρόεδρο να τερματίσει την αξιοπρεπή του στάση και να συρθεί στις συνομιλίες. Στη διεθνή πολιτική σκηνή δεν υπάρχουν φίλοι, αλλά συμφέροντα”, τόνισε επίσης ο κ. Χριστοφόρου.

Είναι θλιβερό, είπε, κάποιοι να δημιουργούν εντάσεις και να ασκούν μικροπολιτική, την ώρα που η Τουρκία είναι απέναντι μας.

ΔΗΚΟ: Ασυνέπεια, αντιφάσεις, μεταλλάξεις και λανθασμένη στρατηγική

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ κατήγγειλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για ασυνέπεια, αντιφάσεις, μεταλλάξεις και λανθασμένη στρατηγική στο Κυπριακό, το οποίο, σημείωσε, ποτέ ως τώρα δεν βρισκόταν σε τέτοια δύσκολη κατάσταση.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη έβαλε την Κύπρο σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς έχει πάρει την χειρότερη έκθεση του ΓΓ στην ιστορία του Κυπριακού αλλά και τη χειρότερη έκθεση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η πολιτική της κυβέρνησης, είπε, οδηγεί στη συνεχή αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ενώ η διεθνής κοινότητα είναι εναντίον της ε/κ πλευράς παρά το ότι παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της.

Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον πρόεδρο για ψέματα στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ είχε εντάξει το Κυπριακό στις διαπραγματεύσεις από τις 17 Νοεμβρίου, για αντιφατική εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζήτησε τον τερματισμό της πολιτικής του καλού παιδιού και της διευκόλυνσης των τ/κ .

ΕΔΕΚ: Τα αποτελέσματα στο Κυπριακό καταδεικνύουν την πραγματικότητα

Μιλώντας επίσης στον ΑΣΤΡΑ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα στο Κυπριακό καταδεικνύουν την πραγματικότητα και ο ίδιος ο πρόεδρος είπε ότι ξεγελάστηκε από τους εταίρους του για δεύτερη φορά.

Επέκρινε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι διχοτόμησε την κυριαρχία με το κοινό ανακοινωθέν και ότι αυτό έδωσε επιχειρήματα στην Τουρκία.

Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τήρησε την υπόσχεση του ότι το εθνικό συμβούλιο θα συνερχόταν για να αποφασίσει τη νέα στρατηγική στο Κυπριακό.

Ο κ. Σιζόπουλος κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση ότι χάλασε τις σχέσεις με τη Ρωσία η οποία πάντοτε στήριζε την υπόθεση της Κύπρου και έφερε ως παράδειγμα το βιβλίο του συμβούλου του προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον της ρωσικής πολιτικής στο κυπριακό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy