ΓΓ ΑΚΕΛ: Η λύση θα ωφελέσει Κύπρο και Τουρκία

Η λύση του Κυπριακού με το σωστό τρόπο θα είναι προς όφελος και της Κύπρου και της Τουρκίας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στη Μιλλιέτ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έπρεπε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν και ότι δεν έχει καθαρή στρατηγική για τη λύση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η έναρξη των ερευνών του Μπαρμπαρός είναι μεγάλη πρόκληση. “Εάν στη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η Γερμανία ή η Γαλλία μπορεί να ξεσπούσε και πόλεμος σε μια τέτοια κατάσταση. Εμείς στηρίξαμε όχι τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων αλλά την αναστολή τους. Με τη λύση του Κυπριακού θα δημιουργηθούν στην περιοχή μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας,” σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι η οικονομία είναι σε πολύ κακά χάλια και πως η τρόικα συμπεριφέρεται εχθρικά απέναντι στους Ε/κ.

“Με τη λύση η Τουρκία θα απελευθερωθεί από το βάρος της διατήρησης 40 χιλιάδων στρατιωτών στην Κύπρο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό δεν αποτελείται μόνο από το στρατό στο βόρειο μέρος του νησιού αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, το θέμα της ασφάλειας, το συνταγματικό, η διακυβέρνηση, η οικονομία, η ένταξη στην ΕΕ και διάφορα άλλα ζητήματα.

Για τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου είπε ότι θέλει μια άλλη λύση από τη λύση την οποία έχει συμφωνηθεί. “Ο Έρογλου θέλει δύο χωριστά κράτη ή μια χαλαρή συνομοσπονδία. Δεν θέλει ομοσπονδία”, είπε.

“Εάν το Κυπριακό λυθεί με το σωστό τρόποι, Κύπρος και Τουρκία θα βγουν κερδισμένες. Οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών είναι μεγάλες. Η επίλυση του Κυπριακού θα είναι ένας παράγοντας που θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής. Επιπλέον θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της ενέργειας”, είπε.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι η στήριξη που του έδωσαν δεν είναι επ` αόριστον και πως από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα ασκούν έντονη κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. “Για μας ο Αναστασιάδης θα έπρεπε να τηρήσει μια διαφορετική στάση στο θέμα της λύσης του Κυπριακού. Ωστόσο όταν ασκούμε κριτική στον Πρόεδρο διευκρινίζουμε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στην Τουρκία, η οποία έχει αδιάλλακτη στάση. Οι καλές σχέσεις δεν δημιουργούνται πάνω σε χαλασμένα θεμέλια αλλά πάνω σε γερά θεμέλια. Για μας τα γερά θεμέλια είναι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ. Αν υπάρξει σεβασμός σε αυτά εμάς μας ενδιαφέρει να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Για την οικονομία είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, λέγοντας ότι η πραγματική κατάσταση είναι η ανεργία, οι μειώσεις μισθών των εργαζομένων, η αύξηση του αριθμού εκείνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η αδυναμία των ανθρώπων να πληρώσουν τα δάνειά τους, ο κίνδυνος κάποιων να χάσουν τα σπίτια τους. Για την τρόικα, είπε ότι συμπεριφέρεται εχθρικά και τελικά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και η μεσαία τάξη χάνεται.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι έχουν σχέσεις στην Τουρκία με το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Έχουν επίσης σχέσεις και με το φιλοκουρδικό κόμμα BDP. Έχουν επίσης, ανέφερε, εκφράσει και το ενδιαφέρον τους να βρίσκονται σε επαφή με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είπε ότι γνωρίζει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πως αν του δινόταν η ευκαιρία να τον συναντήσει θα το δεχόταν με ικανοποίηση. “Εμείς θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις τους στο Κυπριακό. Εμείς θέλουμε να τους μεταφέρουμε τις δικές μας σκέψεις και απόψεις”, είπε ο Άντρος Κυπριανού. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το κόμμα του από την ημέρα της ίδρυσής του υπερασπίζεται όχι μόνο τα συμφέροντα των Ε/κ αλλά και των Τ/κ. “Εμείς έχουμε την άποψη ότι και οι Τ/κ όπως και οι Ε/κ είναι παιδιά αυτής της πατρίδας. Το ΑΚΕΛ αποτελεί εγγύηση ότι οι Τ/κ δεν θα αδικηθούν στο θέμα του φυσικού αερίου”, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy