ΓΓ ΑΚΕΛ: «Κοροϊδεύουν τον κόσμο» στο Κυπριακό

Ο κυβερν. εκπρόσωπος διερωτάται γιατί το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική.

 

Για κοροϊδία του κόσμου από τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του όταν λένε ότι επιθυμούν επανέναρξη των συνομιλιών από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά μίλησε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Σε έντονη αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σημείωσε ότι δεν έχει σημασία τι λένε δημόσια αλλά τι αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Μιλώντας από το Γ’ του ΡΙΚ παρατήρησε ότι εφόσον λένε ότι είναι οι πρώτοι που ζήτησαν επανέναρξη με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, διερωτήθηκε γιατί δεν απάντησαν άμεσα στην πρόταση Ακιντζί. Αντί τούτου είπαν κάτι διαφορετικό που μόνο σε επανέναρξη του διαλόγου δεν οδήγησε τα πράγματα. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι η επιστολή του κ. Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ μιλούσε για το πλαίσιο της 30ής Ιουνίου.

Πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Από την άλλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος, από τον περασμένο Ιούλιο, ζητούσε επανέναρξη του διαλόγου από κει που έμεινε στο Κραν Μοντανά και επέκρινε το ΑΚΕΛ γιατί μιλά συνέχεια για τον κ. Ακιντζί. Κατά τον κ. Προδρόμου ο κ. Ακιντζί ζήτησε στρατηγική συμφωνία και την επομένη μιλούσε για διατήρηση της συνθήκης εγγυήσεων και του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος, με στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας για 15 χρόνια χωρίς ρήτρα τερματισμού. «Δέχονται αυτά τα πράγματα; Εμείς ξέρουμε ότι δεν τα δέχονται. Αν δεν τα δέχονται, γιατί αυτή η κριτική στον Αναστασιάδη;», διερωτήθηκε ο κ. Προδρόμου.

 

Μετά τις εκλογές στην Τουρκία…

Στο μεταξύ μετά τον κ. Κοτζιά που δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα επαναρχίσει ο διάλογος στο Κυπριακό παρά μετά τις εκλογές στην Τουρκία, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα δήλωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το πέρας των τουρκικών εκλογών για να εξετάσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι σταθερός στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το πέρας των τουρκικών εκλογών για να εξετάσει τα επόμενα βήματα.

Ως προς το ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο απομένει αρκετή απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί. «Προτεραιότητα για εμάς εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης, και ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της γείτονος που δημόσια αποδέχθηκε αυτήν την προοπτική», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος. Ερωτηθείς για το κατά πόσο η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή έχει αποσυρθεί, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και συγκεκριμένα στη βάση του πακέτου προτάσεων του ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

 

Ενόψει του τέλους του ελληνικού προγράμματος στήριξης, και απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο πρόκειται για «καθαρή έξοδο» δεδομένου ότι θα νομοθετηθούν νέα μέτρα με ισχύ από το 2019 και το 2020, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και συνεπώς χωρίς νέο μνημόνιο». Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ερωτηθείς για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή του, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «ό,τι και αν αποφασίσει το ΔΝΤ, η οριστική και αμετάκλητη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι αδιαπραγμάτευτη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy