ΓΓ ΑΚΕΛ: Να μας πουν τα πλεονεκτήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως ο Υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση γενικότερα θα πρέπει να πουν ποια είναι τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν προς όφελος του κυπριακού λαού από την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Λιμένων, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του κόμματός του στις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Κυπριανού μιλούσε ύστερα από συνάντησή του το πρωί με τη Συντεχνία Ημικρατικών, Δημοτικών και Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου ( ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ), ο ΓΓ της οποίας χαιρέτισε την πρωτοβουλία που, όπως είπε, τους ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πως θα αναλάβει, σε μια προσπάθεια να ανασταλεί αυτή η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.

“Λένε συνεχώς ότι είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν την κυπριακή οικονομία. Να μας πουν πώς θα ωφελήσουν την κυπριακή οικονομία”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως “εκείνο που εμείς γνωρίζουμε είναι ότι θα ωφελήσουν στα σίγουρα κάποιους ιδιώτες, οι οποίοι θα πάρουν σε τιμή ευκαιρίες το δημόσιο πλούτο και θα τον χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν περισσότερο τα κέρδη τους, έχοντας έτοιμες υποδομές”.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, “γιατί θεωρούμε ότι με τη λειτουργία αυτών των οργανισμών δημόσιας ωφελείας εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον” και υπενθύμισε πως η Αρχή Τηλεπικοινωνιών έχει συνεισφέρει τα τελευταία οκτώ χρόνια γύρω στα 600 με 700 εκατομμύρια στο κράτος ως χορηγία και όχι με τη μορφή δανείου.

Σημείωσε πως όταν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις αυτά τα λεφτά θα καταλήγουν στις τσέπες κάποιων ιδιωτών. “Είμαστε λοιπόν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις για λόγους εθνικού συμφέροντος, για λόγους που έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και βέβαια μας ενδιαφέρει και το προσωπικό μέσα σε όλον αυτό το πλέγμα των ζητημάτων τα οποία υπάρχουν αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ή μη αυτών των οργανισμών”, είπε.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος επιχειρημάτων και να πει η κυβέρνηση ποια είναι τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για τον κόσμο, για τον κυπριακό λαό, με αυτή τη διαδικασία.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε πως “εμείς θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία και με τα κόμματα που συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις αλλά και με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, και άλλες κοινωνικές δυνάμεις, να αντιδράσουμε, να κινητοποιηθούμε, να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να αποτρέψουμε αυτή τη ζημιογόνα για την οικονομία του τόπου και την κοινωνία προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση αυτών των οργανισμών”.

“Δεν μας έχει αποδείξει μέχρι στιγμής κανένας ότι αυτό θα αποβεί προς το συμφέρον του τόπου, αλλά εκείνο που συνέχεια αποδεικνύεται μετά τις δηλώσεις ότι ενώ αρχικά ήθελαν 1,4 δις και σήμερα μας δηλώνουν ότι δεν είναι εισπρακτικό το θέμα, είναι θέμα εφαρμογής μιας πολιτικής, μιας φιλοσοφίας η οποία μας βρίσκει αντίθετους και πιστεύουμε ότι βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας,” πρόσθεσε.

Σημείωσε πως η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έχει ζητήσει συναντήσεις με πολιτικά κόμματα “γιατί η κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών”.

“Μετά την εφαρμογή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με το κλείσιμο πέντε ημικρατικών οργανισμών, και μετά την ψήφιση του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις τον Μάρτιο του 2014 η κυβέρνηση πλέον έφθασε στο τελικό στάδιο”, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Συμφωνούμε, σημείωσε, “απόλυτα με τις θέσεις για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων για τον απλούστατο λόγο ότι αυτόν αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας του τόπου, σε βάρος της κοινωνίας και σε βάρος των προοπτικών ανάπτυξης του τόπου, αν το κράτος στερηθεί αυτούς τους βασικούς βραχίονες ανάπτυξης και προφοράς υπηρεσιών στον τόπο”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy