ΓΓ ΑΚΕΛ: To Λαϊκό Κίνημα έσπασε δεσμά και έδειξε το δρόμο στο λαό

Δεν υπάρχει σοβαρός μελετητής της ιστορίας της Κύπρου που να μην παραδέχεται πως το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, το Λαϊκό Κίνημα, έσπασε δεσμά, έδειξε το δρόμο στο λαό τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά, ήταν και είναι, δούλεψε και δουλεύει στην πράξη, ως το Κόμμα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμένιων, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού στη Σύνοδο του 22ου Συνεδρίου του κόμματος για τα 90χρονα ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το 1974 βρήκε τη δύναμη να χτίσει την ελπίδα πάνω στα ερείπια και στην καταστροφή του πραξικοπήματος και της εισβολής, ενώνοντας τα χέρια με όλους τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Είπε επίσης πως για πρώτη φορά η έννοια της «πολιτικής δολοφονίας» γράφτηκε στην Κύπρο με το αίμα των ΑΚΕΛιστών. Η οξυδέρκεια και ο πατριωτισμός που επέδειξε τότε το κόμμα μας απέτρεψε το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου, είπε, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ κράτησε σταθερά τη γραμμή της ενότητας και του πολιτικού αγώνα.

“ Γι΄αυτή του τη σταθερότητα πολεμήθηκε έντονα και από ντόπιους και από ξένους. Ο εθνικισμός γνώριζε και φοβόταν πάντοτε ότι όσο υπάρχει το ΑΚΕΛ, το δηλητήριο του πάντα θα πηγαίνει χαμένο και ο κυπριακός λαός θα παραμένει ενωμένος. Ο ιμπεριαλισμός γνώριζε πως όσο υπάρχει το ΑΚΕΛ, πάντα θα σπάζει ένα κρίκος στην αλυσίδα, που για χρόνια στηνόταν για να κρατά την Κύπρο δεμένη στο άρμα του”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ .

Ανέφερε πως το πρώτο που πρόσφεραν οι πρωτοπόροι κομμουνιστές στην Κύπρο ήταν το ξύπνημα της συνείδησης. “Αυτό το πέτυχαν με την οικοδόμηση του εργατικού κινήματος. Δεν υπάρχει κατάκτηση για τους εργαζόμενους, είτε αυτή είναι το οκτάωρο, είτε οι κοινωνικές ασφαλίσεις, είτε η περίθαλψη, που να μη φέρει τη σφραγίδα του Λαϊκού Κινήματος. Που να μην ήταν αίτημα που υπερασπίστηκαν μέχρι το τέλος οι χιλιάδες εργάτες και αγρότες τους οποίους καθοδήγησε το Κόμμα της εργατικής τάξης στους αγώνες τους”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη πως το Λαϊκό Κίνημα έβγαλε μπροστά τους ανθρώπους του πολιτισμού και ανέδειξε τη σημασία να είναι τα γράμματα και οι τέχνες στην πρωτοπορία του αγώνα για το αύριο.” Έδειξε το δρόμο στις γυναίκες, τότε που το να πολιτικοποιείται μια γυναίκα και να βγαίνει έξω από την κουζίνα της, θεωρείτο σκανδαλώδες. Οργάνωσε τους νέους για να διεκδικήσουν το μέλλον τους, τους αγρότες για να καρπίσουν οι κόποι τους”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους Βετεράνους του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως “είναι τιμή για εμάς να σας τιμούμε. Γιατί στο πρόσωπο σας τιμούμε κομμάτι της Ιστορίας μας. Γιατί εκπροσωπείτε εκείνη την εποχή που καμιά πολιτική θέση και πράξη δεν έπαιρνε σάρκα και οστά δίχως κίνδυνο πολλές φορές και για την ίδια τη ζωή. Γιατί εκπροσωπείτε εκείνη την εποχή που όλοι πίστευαν ότι γράφτηκε το τέλος της Ιστορίας και ότι έπρεπε τα λάβαρα να μπουν στο χρονοντούλαπο”.

“Εσείς τα σηκώσατε ακόμα πιο ψηλά. Γιατί την κάθε πολιτική και εκλογική μάχη, την κάθε πολιτική και εκλογική νίκη, την πληρώσατε ο καθένας ξεχωριστά με κόστος προσωπικό. Γιατί είμαι σίγουρος ότι ο καθένας από εσάς έχει να θυμάται ότι το δίκαιο του αγώνα πολλά του στέρησε, αλλά την ίδια ώρα χαμογελά και λέει χαλάλι. Είναι τιμή για εμάς να σας τιμούμε, γιατί φανήκατε αντάξιοι του τίτλου του ΑΚΕΛιστή”, επεσήμανε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy