ΓΓ ΣτΕ: Τα κράτη-μέλη να δεσμευτούν εκ νέου στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους

Να δεσμευτούν εκ νέου στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για καλόπιστη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα του ΣτΕ.
 
Μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Στρασβούργο, ο κ. Γιάγκλαντ ανέφερε ότι η ιδέα που μπορεί να κρατήσει την «οικογένεια» δεμένη βασίζεται στο «ίδιες υποχρεώσεις – ίδια δικαιώματα».
 
Η θεμελιώδης αποστολή του οργανισμού είναι η προστασία των ανθρώπων από την αυθαίρετη κατάχρηση εξουσίας από τα ίδια τα κράτη, πρόσθεσε.
 
Είπε εξάλλου ότι διενέξεις όπως αυτές μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας δεν θα έπρεπε να αποτρέπουν τις δύο πλευρές από τα να καθίστανται υπεύθυνες αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών τους.
 
Ο ΓΓ του ΣτΕ αναφέρθηκε παράλληλα σε μια σειρά από σοβαρές απειλές προς τις αρχές και τις αξίες του ΣτΕ, περιλαμβανομένης της ανόδου του λαϊκισμού, ενώ μίλησε και για την αναστολή ή τη μειωμένη καταβολή πληρωμών προς τον προϋπολογισμό του διεθνούς οργανισμού.
 
Προειδοποίησε εξάλλου ότι η συνεισφορά στον προϋπολογισμό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλεία, καθώς το τελικό τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες της Ευρώπης.
 
Χαιρέτισε τέλος την εγκαθίδρυση της ad hoc Επιτροπής που θα εξετάσει την εναρμόνιση των κανόνων του οργανισμού και ζήτησε από τα μέλη της ΚΣΣΕ να συμβάλουν στη διατήρηση του μοναδικού αυτού νομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy