Νίκη με σοβαρές καταγγελίες νοθείας για τον Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων το ναι λαμβάνει 51,20% και το όχι 48,80%. Ήδη έχουν μιλήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ αργότερα αναμένεται και ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τη διαδικασία σημάδεψαν σοβαρές καταγγελίες για καλπονοθεία, ενώ το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που υποστήριξε το όχι, αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αμφισβήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορώντας την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK). Aνέφερε ότι το ποσοστό που λέει όχι στο σύνταγμα είναι τουλάχιστον 50%. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ανώτατης Επιτροπής Εκλογών απάντησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θεωρούνται έγκυρα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα και ότι το ίδιο έγινε και σε προηγούμενες εκλογές.

Σε δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) αμφισβητεί το δημοψήφισμα λέγοντας πως “δεν μπορεί να αλλάξουν οι κανόνες εν μέσω του αγώνα”. Όπως είπε, αυτό δεν το βρίσκουν σωστό, προσθέτοντας πως το YSK επισκίασε την απόφαση του λαού.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως παρόλο που οι όροι δεν ήταν ίσοι, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να στηρίξουν τη δημοκρατία, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον το 50% του λαού λέει όχι σε αυτό το σύνταγμα. Ανέφερε ότι εκείνη που υπερασπίστηκαν το ‘ναι’ βγήκαν εκτός νομικών ορίων.

Ο Πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Σαντί Γκιουβέν ανέφερε πως υπήρξαν πολλά παράπονα για ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα και ενόσω δεν μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήρθαν ψηφοδέλτια ‘από έξω’ , θεωρήθηκαν έγκυρα. Όπως είπε τα ψηφοδέλτια παραδόθηκαν πριν αρχίσουν οι εκλογές στην επιτροπή εκλογών της κάθε κάλπης. Πρόσθεσε πως κάθε εκλογική επιτροπή αποτελείτο από εφτά άτομα με εκπροσώπους από πέντε τουλάχιστον κόμματα. Τα πρακτικά τους παραδόθηκαν με τις υπογραφές τους στο YSK. Σε όλες τις κάλπες υπήρχαν μέλη του ΑΚΡ και του CHP.

Την έκθεση των παρατηρητών αναμένει η ΕΕ

Εκ μέρους της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, δηλώνουν ότι “λαμβάνουν υπόψη” το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος, αλλά περιμένουν την διεθνή αποστολή παρατηρητών να τοποθετηθεί για την αξιολόγηση της διαδικασίας,

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσαν την Κυριακή οι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ ενθαρρύνουν επίσης την Τουρκία να λάβει υπόψη όλες τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις, σε καθεστώς εθνικής συναίνεσης.

Η πλήρης δήλωση έχει ως εξής: «Έχουμε λάβει υπόψη του τα αναφερόμενα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία σχετικά με τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 21 Ιανουαρίου 2017. Περιμένουμε την αξιολόγηση της Διεθνούς Αποστολής του ΟΑΣΕ / ODIHR σε σχέση με εικαζόμενες παρατυπίες. Οι συνταγματικές τροποποιήσεις, και ιδιαίτερα η πρακτική εφαρμογή τους, θα πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να απαντήσει στις ανησυχίες και συστάσεις του Συμβούλιου της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων εκείνουν σε σχέση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λόγω δε του οριακού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και των εκτεταμένων συνεπειών των συνταγματικών τροποποιήσεων, μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από τις τουρκικές αρχές να αναζητήσουν την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή τους.”

Δημοψήφισμα και για τη θανατική ποινή «αν χρειαστεί»

Εν τω μεταξύ, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα συζητήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της θανατικής ποινής όπως ο ίδιος δήλωσε, απευθυνόμενος στους οπαδούς του κόμματός του που τον περίμεναν χθες στο βράδυ στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αν χρειαστεί θα γίνει ξανά δημοψήφισμα για το θέμα της θανατικής ποινής.

Προσοχή συνιστά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν το αποτέλεσμα του τουρκικού συνταγματικού δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για οριακό αποτέλεσμα.

Σε γραπτή του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει πως το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να στηρίξει τη χώρα στη διαδικασία.

Συγκεκριμένα ο Thorbjørn Jagland δήλωσε πως “το τουρκικό εκλογικό σώμα ψήφισε επί της τροποποίησης του Συντάγματος.

Δεδομένου του οριακού αποτελέσματος, η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να εξετάσει τα επόμενα βήματα προσεκτικά, είπε ο ΓΓ του Στε, προσθέτοντας ότι “είναι υψίστης σημασίας η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, σύμφωνα με την αρχή του κράτους δικαίου που διέπει την Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου”.

“Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος, είναι έτοιμο να υποστηρίξει τη χώρα σε αυτή τη διαδικασία”, καταλήγει.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy