Νομική μάχη Μπιλ Μπράουντερ

Ο Ρώσος εκατομμυριούχος ζητά να μη δοθούν πληροφορίες στις ρωσικές Αρχές

Στα κυπριακά δικαστήρια κατέληξε ο εκζητούμενος στη Ρωσία, πολυεκατομμυριούχος Μπιλ Μπράουντερ, ζητώντας διάταγμα απαγόρευσης στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να δώσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες που τον αφορούν στις ρωσικές Αρχές. Πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία πέρα από νομικές έχει και πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις, αφού αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Η υπεράσπιση του εκζητούμενου στη Ρωσία για υπόθεση φοροδιαφυγής επιχειρεί να τερματίσει τις πιθανότητες συνεργασίας των κυπριακών και ρωσικών Αρχών, την ίδια ώρα που εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι οφείλουν να δώσουν στη Μόσχα τις απαιτούμενες πληροφορίες σε σχέση με τα περιουσιακά του στοιχεία. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ενδιαφέρει έντονα τη Μόσχα. Η εκδίκαση του αιτήματος της πλευράς του Μπράουντερ για έκδοση προνομιακού διατάγματος παγοποίησης του αιτήματος των ρωσικών Αρχών για συνδρομή της Κύπρου θα συνεχιστεί λίγο πριν το κλείσιμο των δικαστηρίων για τις αργίες των Χριστουγέννων, αφού προηγουμένως κατατεθεί και ένορκη δήλωση από πλευράς του Αμερικανού δικηγόρου του κ. Μπράουντερ.

Νέα ένορκη δήλωση

Ο δικηγόρος του Μπιλ Μπράουντερ στην Κύπρο, ο κ. Χρήστος Πουργουρίδης, ζήτησε για το σκοπό κατάθεσης της επιπλέον δήλωσης για σκοπούς μεταφράσεωνπίστωση χρόνου ως τις 22 Δεκεμβρίου, κάτι που αποδέχθηκε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας παρά την ένσταση που έφερε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας, κα Θεανώ Μαυρομουστάκη. Επιχειρηματολογώντας κατά του αιτήματος του κ. Πουργουρίδη, η Δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να προστίθενται συνεχώς στο δικαστήριο μαρτυρίες που δεν έχουν σχέση με την ουσία της υπόθεσης.

Ο δικαστής ανέφερε ότι η ουσία της υπόθεσης θα εξεταστεί αφού προηγηθεί η κατάθεση της ένορκης δήλωσης. Πηγές της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισαν νωρίτερα χθες στον «Άστρα» ότι οι κυπριακές Αρχές είναι υποχρεωμένες και οφείλουν να δώσουν στοιχεία στις ρωσικές Αρχές, καθώς όπως ελέχθη από καλά ενημερωμένη πηγή, η μόνη περίπτωση άρνησης της συνεργασίας στο πλαίσιο εξέτασης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής είναι όταν ο εκζητούμενος έχει διαπράξει πολιτικό αδίκημα όπως η απόπειρα ενός πραξικοπήματος. Στην περίπτωση Μπράουντερ, όπως αναφέρθηκε, το αδίκημα της φοροδιαφυγής δεν είναι πολιτικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπιλ Μπράουντερ είχε παρέμβει με αγωγή στα κυπριακά δικαστήρια ζητώντας να μη δοθούν στοιχεία με το επιχείρημα ότι η δίωξή του είναι πολιτική. Παρά την αρχική απόφαση για κάθοδο Ρώσων ανακριτών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ειδοποίησε τη Μόσχα να περιμένει την απόφαση των δικαστηρίων. Πάντως, με την τροπή που πήραν τα πράγματα σε σχέση και με την υπόθεση της Εισαγγελέα Ελένης Λοϊζίδου με τη διαρροή των ηλεκτρονικών της επικοινωνιών με τη ρωσική Εισαγγελία, το θέμα λαμβάνει πολύ σοβαρές νομικές και πολιτικές διαστάσεις, με την Κύπρο να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy