Νόμος για σωστή πληροφόρηση των δανειοληπτών από τις τράπεζες

Εναρμονιστικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα δικαιώματα ενημέρωσης των δανειοληπτών έναντι των τραπεζών ψήφισε σήμερα ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά τα δάνεια που λαμβάνουν οι πολίτες για στέγαση ή ενοικιαγορά κατοικίας αλλά και για πιστώσεις από τις τράπεζες άνω των 75,000 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτου που προορίζεται για κατοικία.

Ειδικότερα, επιδιώκεται η δημιουργία υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών στον τομέα των συμβάσεων πίστωσης, η υποχρεωτική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή πριν από τη χορήγηση πίστωσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τους παράγοντες που επιτρέπουν την αξιολόγηση της προοπτικής τήρησης των υποχρεώσεων αποπληρωμής του καταναλωτή, και καθορίζονται οι απαιτήσεις αδειοδότησης και προληπτικής εποπτείας σχετικά με την εγκατάσταση και εποπτεία των μεσιτών πιστώσεων και των μη πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, με το υπό αναφορά νομοσχέδιο θεσπίζονται μεταξύ άλλων κανόνες σχετικά με τα ακόλουθα:
1. Τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σε διαφήμιση σχετική με την παροχή χορηγήσεων σε καταναλωτή για την απόκτηση ακινήτου.
2. Την παροχή προσυμβατικών πληροφοριών στον καταναλωτή, μέσω τυποποιημένου ευρωπαϊκού δελτίου πληροφοριών.
3. Τον υπολογισμό του συνολικού ετήσιου ποσοστού επιβάρυνσης (ΣΕΠΕ) για σκοπούς σύγκρισης δανείων από διάφορους πιστωτές.
4. Την παραχώρηση δανείων σε ξένο νόμισμα.
5. Το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής δανείων.
6. Τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας.
Σε ένα δεύτερο νομοσχέδιο προτείνεται η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και στις μη εξασφαλισμένες συμβάσεις πίστωσης οι οποίες αφορούν στην ανακαίνιση ακινήτου που προορίζεται για κατοικία και οι οποίες συνεπάγονται συνολικό ποσό πίστωσης πέραν των €75.000. Περαιτέρω, διασφαλίζεται η επαρκής πληροφόρηση που πρέπει να παρέχεται από τους πιστωτές και τους μεσίτες πιστώσεων προς τους καταναλωτές σε ό,τι αφορά τις επιλογές τους, σχετικά με το δείκτη αναφοράς που περιλαμβάνεται σε χρηματοπιστωτικές συμβάσεις και κυρίως σε συμβάσεις για ενυπόθηκα ή καταναλωτικά δάνεια.
Η Βουλή ενέκρινε με τους ψήφους όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ και της Αλληλεγγύης 3 τροπολογίες της Συμμαχίας Πολιτών και 2 της ΕΔΕΚ που αφορούσαν την διασφάλιση δικαιωμάτων των καταναλωτών έναντι των τραπεζών.

Ειδικότερα μέσω τροπολογίας της ΕΔΕΚ αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο το άρθρο 35 το οποίο προέβλεπε πρόνοια σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να χορηγεί άδεια λειτουργίας σε μη πιστωτικό ίδρυμα σε περίπτωση που δεν έχει πεισθεί πλήρως ότι η εταιρεία η οποία συστάθηκε και αιτείται άδεια λειτουργίας ως μη πιστωτικό ίδρυμα. Μια εταιρεία θα μπορεί με μοναδικό εχέγγυο 500,000 ευρώ να παρέχει δάνειο, εάν το εγκρίνει η Κεντρική Τράπεζα.
Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy