Νομοσχέδια για διατάγματα δέσμευσης λογαριασμού για διασυνοριακή είσπραξη οφειλών στην Επ. Οικονομικών

Εναρμονιστικά νομοσχέδια για ρύθμιση της διαδικασίας ευρωπαϊκού διατάγματος δέσμευσης λογαριασμού προς διευκόλυνση διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, το οποίο παράλληλα διευρύνει τις περιπτώσεις άρσης του τραπεζικού απορρήτου, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συζήτησε την τροποποίηση νόμων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 14(5)(α) του κανονισμού 655/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου.

Ειδικότερα, το άρθρο 14 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνει τη δυνατότητα σε δανειστή που εξασφάλισε την έκδοση εκτελεστής δικαστικής απόφασης, δικαστικού συμβιβασμού ή δημοσίου εγγράφου εναντίον οφειλέτη για την καταβολή από αυτόν της απαίτησης του δανειστή να υποβάλει αίτημα για τη λήψη στοιχείων λογαριασμού στις περιπτώσεις όπου ο δανειστής έχει λόγους να πιστεύει ότι ο οφειλέτης τηρεί ένα ή περισσότερους λογαριασμούς σε τράπεζα συγκεκριμένου κράτους μέλους πλην όμως δεν έχει γνώση των τραπεζικών στοιχείων ή των στοιχείων λογαριασμού προς εντοπισμό της εν λόγω τράπεζας ή του λογαριασμού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αίτημα για λήψη στοιχείων υποβάλλεται στο δικαστήριο στο οποίο υποβάλλεται και η αίτηση για έκδοση της διαταγής δέσμευσης λογαριασμού το οποίο δύναται να καλέσει την «Αρχή Πληροφόρησης» του κράτους μέλους εκτέλεσης όπως παρέχει τα απαιτούμενα στοιχεία.

Έπειτα από διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα, τον Σύνδεσμο Τραπεζών, το Υπουργείο Οικονομικών, τη νομική υπηρεσία και τη δικαστική υπηρεσία, ως απλούστερη και ταχεία μέθοδος λήψης στοιχείων επελέγη ο μηχανισμός που δημιουργεί την υποχρέωση στις τράπεζες να γνωστοποιούν τα στοιχεία στην Αρχή Πληροφόρησης κατόπιν αιτήματος της τελευταίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ως η απλούστερη και ταχεία μέθοδος λήψης στοιχείων επελέγη ο μηχανισμός που δημιουργεί την υποχρέωση στις τράπεζες να γνωστοποιούν τα στοιχεία στην Αρχή Πληροφόρησης κατόπιν αιτήματος της τελευταίας.

Επιπλέον, κατέστη αναγκαία η τροποποίηση των περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμων του 1997 έως 2015 και συγκεκριμένα του άρθρου 29 του βασικού νόμου που εξασφαλίζει το τραπεζικό απόρρητο με προσθήκη της νέας παραγράφου που επιτρέπει την παροχή στοιχείων λογαριασμού στην Κεντρική Τράπεζα ως Αρχή Πληροφόρησης για σκοπούς εφαρμογής του κανονισμού 655/2014 διευρύνοντας τις περιπτώσεις άρσης του τραπεζικού απορρήτου.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) είπε ότι η αρχική τοποθέτηση της ΚΤ ήταν ότι Αρχή Πληροφόρησης θα έπρεπε να ήταν το δικαστήριο αλλά στο τέλος αποφασίστηκε η ΚΤ να λάβει επί τούτου την γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι είναι έτοιμα τα κείμενα που θα αποσταλούν για αυτό τον σκοπό στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών εξέφρασε τις διαφωνίες του Συνδέσμου για σημεία του νομοσχεδίου και αποφασίστηκε όπως συζητήσει εκ νέου με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς τα συγκεκριμένα σημεία διαφωνίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy