Νομοσχέδιο για πάταξη της αδήλωτης εργασίας

Νομοσχέδιο για πάταξη της αδήλωτης εργασίας ενέκρινε χθες ομόφωνα η Βουλή. Στο νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων νόμο, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για εργοδότες που παρανομούν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής τόνισε ότι δυστυχώς η αδήλωτη εργασία αποτελεί γάγγραινα για τους εργαζόμενους αλλά και για το ίδιο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είπε ακόμα ότι, δυστυχώς ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι αδήλωτος. Για το λόγο αυτό εξήγησε, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει ρυθμίσεις για το αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιβολή διοικητικών προστίμων ύψους €500 έως €10.000, ανάλογα με τον αριθμό των αδήλωτων μισθωτών και το χρονικό διάστημα για το οποίο διαπιστώνεται η παράβαση.

Αντίστοιχα, το διοικητικό πρόστιμο για αυτοτελώς εργαζόμενα πρόσωπα κυμαίνεται μεταξύ €200 και €5.000, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της παράβασης. Σημειώνεται ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν εφαρμόζονται σε νοικοκυριά που απασχολούν οικιακά εργαζόμενα πρόσωπα ή πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας. Προβλέπονται επίσης κυρώσεις όπως η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ ώρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί επανάληψη παράβασης εντός διαστήματος δύο ετών.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy