Novartis: Οι βαλίτσες με τις μίζες εκατομμυρίων

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με το σκάνδαλο της Novartis και τις μίζες εκατομμυρίων, στο οποίο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργοί και αρμόδιοι υπουργοί.

«Δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου για την ανάπτυξη στην Πάτρα.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με το σκάνδαλο της Novartis και τις μίζες εκατομμυρίων, στο οποίο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργοί και αρμόδιοι υπουργοίΗ Novartis, σύμφωνα με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, εντόπιζε πρόθυμα άτομα, αξιωματούχους του πολιτικού βίου, ως αποδέκτες «μαύρου χρήματος» έτσι ώστε να καθιερωθεί ως βασικός «παίκτης» στην αγορά φαρμάκου.

Κατά τους μάρτυρες, την όλη διαδικασία διακίνησης «μαύρου χρήματος» ανέλαβε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis, πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής.

Η διακίνηση γινόταν είτε απευθείας στους αποδέκτες, είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων. Κοινή συνισταμένη των πληροφοριών αυτών είναι ότι οι μίζες διακινήθηκαν σε μετρητά μέσα σε βαλίτσες, τσάντες, ακόμη και Samsonite.

Η δικογραφία που περιλαμβάνει τις εν λόγω μαρτυρίες αποκαλύπτει το μέγεθος του σκανδάλου που «αγγίζει» ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φέρεται να έλαβε και ο ίδιος χρήματα.

«Περί τα μέσα του έτους 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σάμσοναϊτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε ένας εκ των προστατευομένων.

Ο ρόλος της Mindwork 

Επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, κατά τους μάρτυρες, οι χορηγίες της Novartis για διοργάνωση συνεδρίων -που γίνονταν από την εταιρεία Mindwork – ήταν αυξημένες. H Mindwork αναλάμβανε τα εν λόγω συνέδρια και λάμβανε δυσθεώρητα ποσά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

«Τα εν λόγω ποσά αποτελούσαν δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα ένεκα απορρήτων πληροφοριών, αλλά και για να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως τη Novartis. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Γιάννης Στουρνάρας στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, στην εξασφάλιση των 65.000.000 ευρώ που δόθηκαν στη Novartis για τα οποία σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεση ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για τον ίδιο λόγο με ικανό χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω».

Δώρα φέρονται να λάμβαναν και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος φέρεται να προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων  προς τη Novartis και έλαβε (περίπου από το 2002 έως το 2014) ένα ποσό κοντά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Στενή σχέση Γεωργιάδη-Φρουζή

Στη δικογραφία, οι μάρτυρες τονίζουν τη στενή σχέση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον άλλοτε αντιπρόεδρο της Novartis Κ. Φρουζή.

«Ο κ. Γεωργιάδης σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis ποσού 65.000.000 ευρώ το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία… Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Φρουζής διέρρευσε στον Τύπο την πληροφορία ότι δήθεν είχε διαταραχθεί η σχέση του με τον Γεωργιάδη. Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή ποσό γύρω στα 2 εκατ. ευρώ το οποίο και έλαβε αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με τον Αντρώνη Σαμαρά, οι μάρτυρες αναφέρουν πως ο Φρουζής φέρεται να είχε στενές επαφές με το περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού. Ειδικότερα, φέρεται να είχε επαφές με τον Δημήτρη Πτωχό, συνεργάτη του για θέματα διαδικτύου και επικοινωνίας, τον Σταύρο Παπασταύρο και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Ο Φρουζής φέρεται να μετέφερε χρήματα σε βαλίτσα με τρόπο έτσι ώστε να μην καταγραφεί η παρουσία του στο Μαξίμου. Έτσι, μπήκε με το αυτοκίνητό του στο Μαξίμου, από τη διπλανή είσοδο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο αστυνομικός έλεγχος.

Στη δικογραφία εμφανίζεται και μια ξεχωριστή μέθοδος που ακολούθησε ο Ανδρέας Λοβέρδος για τη λήψη του «μαύρου χρήματος» μέσω εταιρείας computer.

Τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι μίζες που διακινήθηκαν σε 10 πολιτικά πρόσωπα ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ζημίες του ελληνικού δημοσίου από τη δραστηριότητα της Novartis στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζονται από δικαστικές πηγές την 15ετία 2000-2015 στο ποσό των τριών δισ. ευρώ.

• Οι πρώτες πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανάγνωσαν τη δικογραφία αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.

• Για τον Αβραμόπουλο αναφέρεται στη δικογραφία για μίζες περί τα 40 εκατ. ευρώ. Αναφέρουν ως αποδέκτη και τον Καλογερόπουλο.

• Για τον Λοβέρδο ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω μία εταιρίας κομπιούτερ.

• Για τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι πήρε στο χέρι 2 εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του ποσά 50 και 70 χιλιάδων.

• Για τον Σαμαρά ότι του πήγαν χρήματα σε δεσμίδες μέσα σε ένα κίτρινο-μοβ βαλιτσάκι.

• Για τον Σαλμά ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι.

• Για τον Χατζηνικολάου ότι έπαιρνε μικρά ποσά 2 και 3 χιλιάδων, ότι έκανε λόμπινγκ για συναντήσεις του Φρουζή με υπουργούς και ότι μέσω του real group γινόταν ξέπλυμα της Novartis σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται ημερομηνίες και τοποθεσίες.

• Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis.

Ο γερμανικός Τύπος για το σκάνδαλο

Το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis έχει τεθεί στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.
«Έλληνες πρώην πρωθυπουργοί φέρονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο μιζών», γράφει σε εκτενές της ρεπορτάζ-ανταπόκριση από την Αθήνα και τη Ζυρίχη η διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ σχολιάζει ότι «μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά. Το σκάνδαλο που αφορά αξιωματούχους που φέρονται να δωροδοκήθηκαν από τη Novartis είναι ο άσσος στο μανίκι της (κυβέρνησης)».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy