Ντάισελμπλουμ – Ντομπρόβσκις χαιρετίζουν τη συμφωνία τρόικας και ελληνικών αρχών

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Με προσωπική του ανάρτηση στο tweeter o Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας σχετικά με το πακέτο πολιτικής (SLA) και δηλώνει ότι “αυτό θα συμπληρωθεί τώρα από τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας”.

 


Παρομοίως και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι “η διαπραγμάτευση σχετικά με το πακέτο πολιτικής είναι ένα σημαντικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη ολοκλήρωση της 2ης αναθεώρησης του προγράμματος, η οποία είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της”.

 


Για ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-δανειστών κάνει λόγο και δημοσίευμα της De Tijd υπό τον τίτλο «Συμφωνία Ελλάδας-δανειστών».

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι μετά από έξι μήνες συζητήσεων και αντεγκλήσεων, η Ελλάδα συμφώνησε να προχωρήσει σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και το ύψος του αφορολόγητου και να υλοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις.

Εκτιμάται πάντως ότι το δυσκολότερο κομμάτι της συμφωνίας, το οποίο αφορά την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, παραμένει ακόμα «ανοιχτό».

Κατά την εφημερίδα, η δυσκολία έγκειται στο ότι η αντιπαράθεση δεν έχει να κάνει πλέον με την Αθήνα, αλλά με τους ίδιους τους δανειστές, οι οποίοι διαφωνούν μεταξύ τους για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών αναφέρεται σύντομο ρεπορτάζ του Belga που αναδημοσιεύει η De Standaard υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα φτάνει σε συμφωνία με τους δανειστές» – Επισημαίνεται πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών καθιστά δυνατή την έναρξη των συζητήσεων για την μείωση του χρέους.

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία ελληνικών Αρχών και Τρόικας

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς χαιρέτισε τη σημερινή επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας, λέγοντας πως η συμφωνία αυτή θα συμπληρωθεί από μια συζήτηση για το χρέος και κατέληξε λέγοντας πως αποτελεί μια βάση με την οποία θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Τεχνικά κλιμάκια από όλους τους θεσμούς εργάσθηκαν σκληρά τις τελευταίες ημέρες και νωρίς το πρωί σήμερα έφτασαν σε μια προκαταρτική συμφωνία για ένα πακέτο πολιτικών που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ελλάδας. Αυτό θα πλαισιωθεί από μια επιπλέον συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

Από την πλευρά της και απαντώντας σε ερώτηση η εκπρόσωπος επί των δημοσιονομικών, Άννικα Μπράιντχαρτ, τόνισε πως η προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές «ανοίγει την πόρτα για μια άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» καθώς η ελληνική πλευρά «επιβεβαίωσε τη πρόθεσή της να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα» και συμπλήρωσε πως υπάρχει μια «ξεκάθαρη σειρά γεγονότων» ως προς την συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους τις επόμενες εβδομάδες.

Η κ. Μπράιτχαρτ ολοκλήρωσε λέγοντας πως το επόμενο σημαντικό «πολιτικό βήμα» είναι το Eurogroup της 22ας Μαϊου.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.