Ντάισελμπλουμ: Ο ESM να γίνει το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»

“O Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) πρέπει να έχει σαφώς ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή σύνθεση της τρόικας, η οποία αποτελείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν, πρέπει μακροπρόθεσμα να αλλάξει και να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ». είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην σημερινή έντυπη έκδοση της “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Όπως είπε, η ΕΚΤ αισθάνεται ολοένα και πιο άβολα με τον ρόλο της στην τρόικα «και νομίζω δικαίως».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν έχει άλλες σημαντικές αρμοδιότητες, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) πρέπει να αποκτήσει την τεχνογνωσία την οποία διαθέτει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», είπε.

Για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε, πάντως, στη γερμανική εφημερίδα, ότι θα διατηρηθεί η αποδειχθείσα ως επιτυχημένη κατανομή αρμοδιοτήτων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, επίσης, ότι “θα ήταν ευτυχής” εάν κλείσει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα έως το καλοκαίρι. Δεν θεωρεί όμως πιθανό να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, διότι οι θεσμοί δεν θα είναι έτοιμοι κατά πάσα πιθανότητα για κάτι τέτοιο έως την συνεδρίαση του Eurogroup τον Απρίλιο (στις 7 Απριλίου) στη Μάλτα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy