Ντέρμπι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ντέρμπι για την πρωτιά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Δύο εξ αυτών εμφανίζουν την «ψαλίδα» που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες μέρες να εξαλείφεται, με τα δυο κόμματα να είναι ισόπαλα, συγκεντρώνοντας ακριβώς το ίδιο ποσοστό, ενώ τρίτη δημοσκόπηση καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ με 0,6%.

Ντέρμπι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον Σκάι, στην πρόθεση ψήφου οι δύο μονομάχοι για την πρώτη θέση ισοψηφούν, παρότι πριν από μία εβδομάδα καταγραφόταν «ψαλίδα» 3% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (προηγούμενη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το διάστημα 25-27 Αυγούστου).

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5%, έχοντας κερδίσει μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Το όγδοο και τελευταίο κόμμα που μπαίνει στην Βουλή είναι η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη με 4%, έχοντας χάσει 1 μονάδα από τον Αύγουστο. Εκτός φαίνεται ότι μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό μόλις 1,5%.

Σημειώνεται ότι κατά 4 μονάδες μειώθηκε και το ποσοστό των αναποφάσιστων (10,5% από 14,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση).

Αναλυτικά, τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 27%
  • Νέα Δημοκρατία: 27%
  • Χρυσή Αυγή: 6,5%
  • ΚΚΕ: 6%
  • Ποτάμι: 5,5%
  • ΠΑΣΟΚ: 4,5%
  • Ενωση Κεντρώων: 4,5%
  • Λαϊκή Ενότητα: 4%
  • Ανεξάρτητοι Ελληνες: 1,5%
  • Αλλο κόμμα: 3%
  • ΔΞ/ΔΑ: 10,5%

Αλέξης Τσίπρας, Β. Μεϊμαράκης και Στ. Θεοδωράκης εμφανίζονται ισοδύναμοι στη δημοφιλία με 22,5%, ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει περισσότερες αρνητικές γνώμες (21% απάντησαν ότι έχουν πολύ αρνητική γνώμη) σε σχέση με τον πρόεδρο της ΝΔ (16,5%).

Η Φώφη Γεννηματά ακολουθεί με ποσοστό δημοφιλίας 17,5% και έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 13,5%, ο Πάνος Καμμένος με 11%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 9% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 4%.

Σε σχέση με τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης, σε ποσοστό 45% στο σύνολο (μέσος όρος) οι ερωτηθέντες θέλουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Ισοπαλία με 25,1% δείχνει και η MRB
Ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με το ίδιο ακριβώς ποσοστό στην πρόθεση ψήφου (25,1%) αλλά και στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος (29,6 %) δείχνει και η δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για το Star.

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι:

ΣΥΡΙΖΑ: 25,1 %
ΝΔ: 25,1 %
Χρυσή Αυγή: 6%
Ποτάμι: 4,6%
ΚΚΕ: 5%
ΑΝΕΛ: 2,3%
ΠΑΣΟΚ: 5,2 %
ΛΑΕ: 3,6 %
Ένωση Κεντρώων: 3,9%
Άλλο: 4%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 15%

Προβάδισμα ΝΔ στην δημοσκόπηση της Metron Analysis
Τέλος, δημοσκόπηση της Metron Analysis, δίνει προβάδισμα 0,6% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω από 11% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Πρόκειται για το δεύτερο γκάλοπ που δίνει την πρωτιά στη ΝΔ, μετά από αυτό της GPO, την περασμένη Τετάρτη, για λογαριασμό του Mega στο οποίο η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 25,3%, έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy