«Ο αγώνας των κατόχων αξιογράφων τώρα αρχίζει»

Ο αγώνας των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων τώρα αρχίζει και θα είναι αδυσώπητος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, λέγοντας πως τα 17 χιλιάδες μέλη του Συνδέσμου δέχονται τον εμπαιγμό εδώ και δυόμιση χρόνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, την Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μαυροβουνιώτης αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια που προηγήθηκαν για την διευθέτηση του ζητήματος των αξιογράφων, κάνοντας λόγο για διαχρονικό εμπαιγμό, ενώ αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα του Συνδέσμου, καθώς και στην πρόταση της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου για εμπλοκή στο θέμα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Απ` εδώ και πέρα, ο Σύνδεσμος θα παράσχει κάθε βοήθεια και υποστήριξη στα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία κίνησαν ή θα κινήσουν αγωγές για την καλύτερη τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση των υποθέσεων του, ενώ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξώδικη διευθέτηση. Επίσης, θα επιχειρήσει την ενεργοποίηση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου το συντομότερο δυνατό.

Ο Επίτροπος, όπως είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, έχει το δικαίωμα στην Κύπρο να εξετάζει υποθέσεις μέχρι 170 χιλιάδες, αλλά δυστυχώς μπορεί να αποφασίσει για αποζημιώσεις μέχρι 50 χιλιάδες, χωρίς να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του.

Εκείνο που προσπαθούμε εμείς είναι να αυξηθεί το δικαίωμα εξέτασης υποθέσεων μέχρι 500 χιλιάδες, όπως και το δικαίωμα έκδοσης απόφασης του Επιτρόπου μέχρι 300 χιλιάδες. “Πιστεύω ότι αν γίνουν αυτές οι κινήσεις μπαίνουμε σε ένα δρόμο βελτίωσης της κατάστασης για ένα μεγάλο αριθμό κατόχων τραπεζικών αξιογράφων”, είπε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί συνεπώς με την πρόταση της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου για εμπλοκή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο κ. Μαυροβουνιώτης επανέλαβε τις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Πρέπει, επανέλαβε να αυξηθεί το ποσό και να είναι δεσμευτική η απόφασή του.

Μέσα στα επόμενα βήματα του Συνδέσμου περιλαμβάνεται και η άσκηση πίεσης για τροποποίηση του διατάγματος της Αρχής Εξυγίανσης για μεταφορά των Αξιογράφων στις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου καθώς και η άσκηση πίεσης για υλοποίηση των αποφάσεων δικαστηρίου για τους Κατόχους Αξιογράφων της Λαϊκής, εφόσον είναι υπό εκκαθάριση.

Επίσης, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στοχευμένα σε χώρους που είναι κέντρα αποφάσεων, και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης την Κυριακή 1η Μαρτίου στις 11 το πρωί στο Κέντρο ΟΑΣΗ στη Χοιροκιτία.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο κ. Μαυροβουνιώτης παρέθεσε τους λόγους που ο Σύνδεσμος επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Υπουργούς. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στις 18 Μαρτίου το 2014 ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου. Πρόσθεσε πως το Υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τον Ιούλιο του 2014 την ετοιμασία νομικού πλαισίου για τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, που τέθηκε έβριθε λαθών και προχειροτήτων, είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης για να προσθέσει ότι τελικά η προσπάθεια ναυάγησε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αυτής της προσπάθειας ακολούθησε το άκρον άωτο του εμπαιγμού, όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισαν να διορίσουν 6 νέους επαρχιακούς δικαστές, οι οποίοι να εκδικάζουν μόνο αγωγές των αξιογράφων. Αφού αποδείχθηκε ότι η δικαστική διαδικασία δεν προσφερόταν ως λύση, η Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου συμφώνησαν με το Σύνδεσμο για εξώδικη ρύθμιση του θέματος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε στις 9 Σεπτεμβρίου ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό παρουσία του Υπουργού Οικονομικών της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου. Ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες στους πιο πάνω εμπλεκόμενους, όπως μέχρι 15.10.14 του υποβάλουν σχέδιο λύσης.

Τελικά οι προτάσεις που κατέθεσαν με κάποια καθυστέρηση, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν λυσιτελείς προτάσεις, αλλά κοστολόγηση διάφορων πιθανών σεναρίων τα οποία πόρρω απείχαν από τις οδηγίες του Προέδρου.

Στη συνέχεια, όπως είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, και μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό για λόγους υγείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους κάλεσε στο Προεδρικό για να τους ανακοινώσει, ότι οι προτάσεις του ναυάγησαν λόγω της άρνησης της Τράπεζας Κύπρου να συνεργαστεί. “Σε πρότασή μας να υλοποιήσει η Κυβέρνηση το δικό της μέρος της συμφωνίας, και να χειριστούμε εμείς το μέρος που αφορούσε την Τράπεζα Κύπρου , απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ενώ για άμβλυνση του προβλήματός επανέφερε την πρόταση για τον διορισμό 6 δικαστών. Πρόσθεσε πως όταν ο Σύνδεσμος του εξήγησε ότι είναι αντισυνταγματικό να δοθεί προτεραιότητα στα αξιόγραφα, δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει να ξεπεράσει τυχόν νομικά κωλύματα και το χειρότερο, υποσχέθηκε νομική αρωγή σε όσους στερούνται οικονομικών μέσων για να προσλάβουν δικηγόρο.

Όσον αφορά την περίπτωση αδυναμίας της Τράπεζας να πληρώσει αποζημιώσεις σε περίπτωση καταδίκης της, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε, όπως είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, ότι θα προσπαθήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα όπως συνδράμει και η Κυβέρνηση στην καταβολή αυτών των αποζημιώσεων. “Τελικά αποδείχθηκε ότι η περιβόητη πρόταση του Προέδρου, ήταν άνθρακες αντί θησαυρός”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων τραπεζικών Αξιογράφων αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των διοικήσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Σε άλλο σημείο της διάσκεψης, ο κ. Μαυροβουνιώτης προειδοποίησε και την Τράπεζα Κύπρου, έστω και την υστάτη, να βρουν λύση με τους κατόχους αξιογράφων διαφορετικά αυτοί θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης έκανε λόγο για συμπαιγνία και κοροϊδία του Προεδρικού, του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. “Στη Λεμεσό ξεκίνησε η περίοδος του Καρναβαλιού και εδώ στη Λευκωσία έπεσαν οι μάσκες μετά από δύο χρόνια κοροϊδίας για εξώδικη διευθέτηση από τον Πρόεδρο μας”, είπε, και έκανε λόγο για κρύα σκοτσέζικα ντους που περνούν τις 17 χιλιάδες κατόχους αξιογράφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “με τους αυλικούς του”.

Είπε επίσης ότι δεν εμπιστεύονται τα δικαστήρια γιατί “έκοψαν και έραψαν όλοι τους για να κερδίσουν αυτοί που μας έκλεψαν, πολιτικοί, τραπεζίτες, δικαστές. Όλοι μαζί σε αυτό το έγκλημα, σε αυτή τη συμπαιγνία”, είπε και πρόσθεσε πως όλοι αυτοί είναι αλυσοδεμένοι μεταξύ τους και κανένας δεν θα πληρώσει γιατί αν πέσει ένας κάτω θα πέσουν όλοι κάτω.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy