Ο αγωνιστής της ζωής και της ποίησης

Συμπληρώνονται φέτος 92 χρόνια από τη γέννηση του Αχιλλέα Πυλιώτη και 17 χρόνια από την αποδημία του

axilleas pyliotis

Ο ποιητής Αχιλλέας Πυλιώτης γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Ορμήδεια. Τα παιδικά του χρόνια όμως τα έζησε στην Πύλα, το χωριό της μητέρας του. Το πατρικό του όνομα ήταν Αχιλλέας Ιωάννου, το ψευδώνυμο το πήρε από το χωριό Πύλα. O Αχιλλέας Πυλιώτης τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Πύλας και ρίχτηκε στη βιοπάλη κάνοντας διάφορες χειρωνακτικές εργασίες αλλά και ως μαθητευόμενος σε ραφτάδικο.

Από τα νεανικά του χρόνια βρίσκεται στην πρωτοπορία του Λαϊκού Κινήματος ως μέλος και στέλεχος του ΑΚΕΛ και των Λαϊκών Οργανώσεων. Λαμβάνει ενεργό μέρος στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του Εργατικού Κινήματος.

Το 1943, σε ηλικία 20 χρόνων, κατατάσσεται ως εθελοντής στο κυπριακό σύνταγμα με την έκκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για ενίσχυση των αντιφασιστικών δυνάμεων. Υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή και στο ιταλικό μέτωπο.

Διώχτηκε και φυλακίστηκε για την αντιαποικιακή πολιτική του δράση. Οταν ήταν εθελοντής στην Αίγυπτο συνελήφθη μαζί μ’ άλλους Κύπριους εθελοντές για «ανταρσία» που έκαναν στο τάγμα τους ενάντια στην αγγλική διοίκηση του τάγματος και φυλακίστηκαν στην Αλμάζα (πόλη της Αιγύπτου).

Κατά τη διάρκεια του κυπριακού αντιαποικιακού αγώνα πάλι συνελήφθη και φυλακίστηκε (στις φυλακές της Πύλας) μαζί με 134 άλλα στελέχη και ηγέτες του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς.

Στην ιδιωτική του ζωή ο Αχιλλέας Πυλιώτης νυμφεύθηκε το 1961 τη δασκάλα Μαρία Κωνσταντίνου Χαραλάμπους και μετά Πυλιώτου, γνωστή, βραβευμένη λογοτέχνιδα, κι απέκτησαν μαζί δύο κόρες: την Ιωάννα και Θεοδώρα.

Ο Αχιλλέας Πυλιώτης έζησε μια περιπετειώδη ζωή, πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης του κυπριακού λαού, του κυπριακού εργατικού κινήματος για λευτεριά, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο ποιητής Αχιλλέας Πυλιώτης με το στίχο του διατύπωσε τα βιώματά του απ’ αυτούς τους αγώνες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η ποίηση του Αχιλλέα Πυλιώτη

Πρωτοεμφανίστηκε στην κυπριακή λογοτεχνία το 1943 με το διήγημά του «Ο Χρήστος», που δημοσιεύτηκε στα «Κυπριακά Γράμματα», περιοδικό που εκδιδόταν τότε από τους λογοτέχνες Κώστα Προυσή, Νίκο Κρανιδιώτη και Αντώνη Ιντιάνο.

Η πρώτη ποιητική συλλογή του Α. Πυλιώτη εκδόθηκε το 1955 με τον τίτλο «Αφουκραστείτε». Ενα από τα ποιήματά αυτής της συλλογής βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία.

Το 1959 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή του με τον τίτλο του μεγαλύτερου ποιήματος της συλλογής (9 σελίδες) «Φωνή μεσ’ απ’ τη γη μας». Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στα γαλλικά από τον ποιητή Θεοδόση Πιερίδη και κυκλοφόρησε σε ξεχωριστό βιβλίο σε χώρες της Ευρώπης. Σ’ ένα από τα πρώτα ποιήματά του ο ποιητής καθόρισε το δρόμο του στην ποίηση:

Πρέπει
(Απόσπασμα)

«Πρέπει ν’ ανοίξουμε δρόμο ανάμεσα στο σκοτάδι
πρέπει να φτάσουμε
σαν το ποτάμι που φτάνει στη θάλασσα,
σαν το ποτάμι που κυλάει πάνω στη γη,
σαν το ποτάμι που κυλάει κατ’ απ’ τη γη,
σαν το ποτάμι που ποτέ δε σταματά.

Η σημαία μας πρέπει να μείνει στο κοντάρι της και τη νύχτα
να φτερουγά και να φωτά το δρόμο της πάλης μας.
Εμπρός· ανοίχτε τις καρδιές σας.
Χτυπάτε όλες τις καμπάνες. Χτυπάτε τα ταμπούρλα.
«Φυσήξτε εγερτήριες σάλπιγγες»
(Από τη συλλογή «Αφουγκραστείτε» 1955)

Για το ποιητικό έργο του Αχιλλέα Πυλιώτη έγραψαν μια σειρά ποιητές και κριτικοί λογοτεχνίας όπως ο Τεύκρος Ανθίας, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Βραχίμης, ο Μιχάλης Πασιαρδής, ο Γιώργος Μελέσκης, ο Ανδρέας Καραντώνης, ο Κώστας Κουλουφάκος κι’ άλλοι.

Η έκδοση της «Νέας Εποχής»

Σημαντικό πνευματικό επίτευγμα όμως, το οποίο πρέπει να καταχωρηθεί στο δημιουργικό δαιμόνιο του Αχιλλέα Πυλιώτη, ήταν η έκδοση του πολιτιστικού περιοδικού «Νέας Εποχής», που χάρη στο ζήλο και τη φροντίδα με το οποίο το αγκάλιασε, το περιοδικό έγινε σημείο αναφοράς στην ιστορία της κυπριακής γραμματολογίας.

Το 1959, όπως είναι γνωστό, μια ομάδα πνευματικών ανθρώπων της αριστεράς διανόησης αποφάσισαν να εκδώσουν το πολιτιστικό περιοδικό «Νέα Εποχή» με τη βοήθεια και συμπαράσταση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Η ομάδα αυτή ήταν και η πρώτη συντακτική επιτροπή του περιοδικού. Συμμετείχαν σ’ αυτή οι πιο κάτω: Ιάκωβος Ρωσίδης, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, ο ποιητής Αχιλλέας Πυλιώτης και ο δάσκαλος, δημοσιογράφος και λογοτέχνης Σταύρος Αγγελίδης.

Στις πρώτες εκδόσεις του περιοδικού το 1959 υπηρέτησε σαν υπεύθυνος συντάκτης ο Σταύρος Αγγελίδης.

Το 1960 ανέλαβε τη σύνταξη ο Αχιλλέας Πυλιώτης. Με την παρέλευση ορισμένων χρόνων η συντακτική ομάδα ενισχύθηκε με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη Πανίκο Παιονίδη, τον αείμνηστο λογοτέχνη και κριτικό Νέαρχο Γεωργιάδη, την ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη, τον κριτικό Ανδρέα Πανάτο, τον λογοτέχνη Χρήστο Χατζήπαπα, τον δημοσιογράφο Ρένο Χριστοφόρου και τον λογοτέχνη και κριτικό Θωμά Συμεού, που ανάλαβε μετά από τον Αχιλλέα Πυλιώτη ως υπεύθυνος συντάκτης της «Νέας Εποχής».

Ο Αχιλλέας Πηλιώτης για 38 χρόνια υπεύθυνος συντάκτης του περιοδικού δημοσίευσε στις σελίδες της «Νέας Εποχής» δεκάδες λογοτεχνικές κριτικές. Κριτικές Θεάτρου, μελέτες για την κυπριακή λογοτεχνία κι άλλα λογοτεχνικά και πολιτιστικά άρθρα. Προέβαλλε και βοηθούσε, με την εποικοδομητική κριτική του, τους νέους Κύπριους ποιητές και πεζογράφους.

Η μελέτη του για τον Τεύκρο Ανθία με τον τίτλο: «Τεύκρος Ανθίας, ένας γεννημένος ποιητής» εκδόθηκε σε βιβλίο.

Η Ορμήδεια (γενέτειρά του) τιμά τον Αχ. Πυλιώτη

Συμπληρώνονται φέτος 92 χρόνια από τη γέννηση και 17 από την αποδημία του Αχιλλέα Πυλιώτη, του σημαντικού αυτού πνευματικού ανθρώπου, που σφράγισε με το έργο και τη δράση του του τα κυπριακά γράμματα.

Η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας και ο Πολιτιστικός Ομιλος Ορμήδειας «Το ρόδι» (η Ορμήδεια είναι η γενέτειρα του ποιητή) με αυτή την ευκαιρία οργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον Αχιλλέα Πυλιώτη και το έργο του. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Κυριακή, 1η Μαρτίου 2015, στις 5 μ.μ., στο Θεατράκι των Λαϊκών Οργανώσεων Ορμήδειας. Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσει ο ποιητής Αντης Κανάκης. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν η Δώρα Σωτηρίου, εκ μέρους της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Λάρνακας και του Πολιτιστικού Ομίλου Ορμήδειας «Το ρόδι», ο Δημήτρης Καραγιάννης, υπεύθυνος του Πολιτιστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και ο Χρήστος Μαυρής, υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Νέα Εποχή». Ποιήματα του ποιητή θα απαγγείλει η ηθοποιός Λίνα Ζένιου Παπά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το έργο που άφησε αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων

«Ο Αχιλλέας Πυλιώτης έφτιαχνε ποίηση που με τη σειρά της έφτιαχνε συνειδήσεις», δηλώνει στη «Χαραυγή» ο λογοτέχνης Δημήτρης Καραγιάννης για τον μεγάλο πνευματικό δημιουργό. Ολόκληρη η δήλωση του Καραγιάννη, που συνεργάσθηκε αρκετά χρόνια με τον Αχ. Πυλιώτη, έχει ως εξής:

«Η Τέχνη και ο αγώνας, μια ουσιαστική και δημιουργική συνύπαρξη, όπου μέσα από ένα γνήσιο, απλό και ειλικρινή διάλογο καλλιτέχνη και κοινού μετουσιώνεται σε προοδευτικό, πνευματικό έργο παλλαϊκής αποδοχής.

Αφετηρία και τέρμα πάντα ο λαός, οι αγώνες του, οι χαρές, οι λύπες, οι έρωτές του και στο μεσοδιάστημα ο μεγάλος πνευματικός δημιουργός.

Αυτός που πλάθει την ψυχή για να φτιάξει ένα όπλο για μια καλύτερη ζωή.
Τέτοιος ήταν ο Αχιλλέας Πυλιώτης. Οντας ο ίδιος πολιτικοποιημένος, μπόρεσε να εκφραστεί σωστά σε πνευματικό επίπεδο, να φτιάξει ποίηση που με τη σειρά της έφτιαχνε συνειδήσεις.

Γι’ αυτό η απουσία του σήμερα είναι μόνο βιολογική. Γιατί το έργο που άφησε ο Αχιλλέας αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων, ανοίγει στο μυαλό ένα παράθυρο για να μπει το ηλιοφώς.

Μεγάλη υπόθεση το να μπορείς να νιώθεις όλα αυτά που γίνονται γύρω σου στη ζωή τη δική σου, αλλά και του διπλανού σου, να μπορείς να αφουγκράζεσαι τι νιώθουν όλοι αυτοί που λέμε “Λαός”.

Ο Αχιλλέας στάθηκε μέσα στη ζωή, προσέγγιζε τις εκδηλώσεις της με απλό τρόπο και τις έκανε ποίηση για τον κάθε άνθρωπο. Το μάτι του Αχιλλέα Πυλιώτη τα περνούσε όλα μέσα από το φίλτρο της προοπτικής και της αισιοδοξίας.

Ακόμα και αυτή η μελαγχολία που σε γεμίζει καμιά φορά η ποίησή του, σου δίνει ταυτόχρονα και τη δύναμη να την ξεπεράσεις με την πεποίθηση ότι μέσα από όλα αυτά ο άνθρωπος μπορεί να προχωρήσει.

Αχ, Αχιλλέα, τόσα χρόνια τώρα που έχεις φύγει και μεις ζούμε σε ένα απέραντο πέλαγος χυδαιότητας και πνευματικής μιζέριας.

Αντιστεκόμαστε όμως και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος χάριν στα σημάδια που άφησες εσύ Αχιλλέα, ο Ανθίας, ο Πιερίδης, ο Λιασίδης και τόσοι άλλοι, θα μπορέσουμε τελικά να οδηγήσουμε προς το φως την Κύπρο που τόσο αγάπησες».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy