Ο Αϊ-Νικόλας μπαίνει σε τάξη

Ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για την ενορία ο Δήμαρχος Λάρνακας

Με συγκεκριμένα έργα και αποφάσεις μπαίνουν σε τάξη τα ζητήματα της ενορίας Αγίου Νικολάου στη Λάρνακα.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης του δημάρχου Ανδρέα Βύρα με την τοπική οργάνωση του ΑΚΕΛ, την οποία ενημέρωσε στη βάση υπομνήματος με τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο θέμα με τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Βύρας ενημέρωσε τους ενορίτες ότι τα βραχυπρόθεσμα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί εγκαίρως πριν τη χειμερινή περίοδο, με σκοπό την προστασία των κατοικιών και των δημοτών από πλημμύρες που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Για τα μακροπρόθεσμα αντιπλημμυρικά έργα έγινε ενημέρωση ότι η μελέτη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 και θα προτείνει ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το κράτος, τον Έπαρχο, τον Δήμο Αραδίππου και τον Δήμο Λάρνακας. Το κόστος θα ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ.

Συναφές είναι και το αντλιοστάσιο Τ1, η κατασκευή του οποίου θα προχωρήσει με τη νέα χρονιά, όπως είπε ο δήμαρχος. Το κόστος του έργου το οποίο ανέρχεται στα 12.000.000 ευρώ θα καταβληθεί από το ΣΑΛ.

Το έργο αυτό θα λύσει ριζικά το πρόβλημα με τις πλημμύρες στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στις περιοχές Αϊ-Γιάννη, Μητρόπολης, Χρυσοπολίτισσας και Καθαρής.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της καθαριότητας, οι δημότες ενημερώθηκαν ότι από το
2018 θα μισθώνεται εξωτερικό προσωπικό με προσφορές που θα αναλαμβάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε τακτά διαστήματα, την καθαριότητα των πεζοδρομίων και των δρόμων.

Επίσης, από τον Σεπτέμβριο 2017 επιδιώκεται η συντήρηση των πάρκων και η αναζωογόνησή τους σε συντονισμό με ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά στο τεράστιο πρόβλημα με τα κουνούπια, διαπιστώνεται ότι οι επαναλαμβανόμενοι και έγκαιροι ψεκασμοί περιόρισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, λόγω του ότι η περιοχή, λόγω της αλυκής, είναι βαλτώδης, το πρόβλημα δεν θα εξαλειφθεί ποτέ εξ ου και οι ψεκασμοί θα συνεχίζονται σε τακτά διαστήματα.

Στο υπόμνημα περιλαμβανόταν και το πρόβλημα περισυλλογής σκυβάλων, για το οποίο ο δήμαρχος ανέφερε τα προβλήματα σε επάρκεια προσωπικού.

Είπε όμως ότι για τις προβληματικές περιοχές θα προσληφθεί αναγκαστικά προσωπικό και επίσης θα μειωθεί ο καθαρισμός στις δύο φορές τη βδομάδα στις πιο εύκολες περιοχές, για να αφιερώνεται περισσότερος χρόνος στις περιοχές με πολλά σκύβαλα.

Περιοχή Natura – Στέγη Άγιος Χαράλαμπος

Αναφορικά με το θέμα του πρώην λεπροκομείου, ο δήμαρχος ανέφερε ότι με την κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συμφωνηθεί η δημιουργία σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα σχετίζεται με τη γαλάζια ανάπτυξη. Θα δημιουργηθούν περί τις 8 σχολές με θέμα τη Θαλάσσια Μηχανική, τη Θαλάσσια Βιολογία, τη Θαλάσσια Αρχαιολογία κ.ά. Στην πλήρη της λειτουργία η Σχολή θα φιλοξενεί 1.000 φοιτητές.

Ο Δήμος Λάρνακας συμμετέχει στη Διεθνή Επιτροπή που έχει συσταθεί για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δημιουργίας της Σχολής.

Για την αλυκή ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος διεκδικεί τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου, το οποίο είναι ήδη σχεδιασμένο, αλλά παραμένει στάσιμο λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να το υλοποιήσει. Ξεκαθάρισε όμως ότι οι Δήμοι Λάρνακας, Αραδίππου και Δρομολαξιάς-Μενεού θα συνεχίσουν να το διεκδικούν παράλληλα με την προώθηση ενός μεγαλύτερου έργου συνολικής αξιοποίησης του υδροβιότοπου της αλυκής.

Επίσης πάγιο αίτημα του δήμου είναι η μετακίνηση του στρατοπέδου της Ε.Φ., για το οποίο εκκρεμεί ακόμα η απάντηση από το ΓΕΕΦ.

Αναφορά έγινε και στο αποχετευτικό, με τον Α. Βύρα να ενημερώνει για τη σύνδεση της ενορίας με το σύστημα.

Η τοπική οργάνωση του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίλυση αρκετών προβλημάτων και ευχαρίστησε το δήμαρχο για την ανταπόκριση αλλά και για τη δυναμική εκκίνησή του στη δημαρχία της πόλης.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy