Ήθελε να προστατέψει τους Ρώσους καταθέτες σε βάρος των υπόλοιπων

Σαφείς αιχμές εναντίον του προέδρου Αναστασιάδη για το κούρεμα των καταθέσεων και τη διαφυγή κεφαλαίων, τις σχέσεις του με τους Ρώσους μεγιστάνες, αφήνει στο βιβλίο του για την περίοδο του 2013 ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι δεν ενημερώθηκε αμέσως η Κεντρική Τράπεζα για την απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για το κούρεμα.

Αναφέρεται επίσης στις σχέσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με Ρώσους μεγιστάνες μέσω του δικηγορικού του γραφείου και υποστηρίζει ότι ο κύριος Αναστασιάδης επιχείρησε να προστατέψει τους Ρώσους καταθέτες σε βάρος των υπόλοιπων, για αυτό και εισηγήθηκε το πρώτο γενικό κούρεμα και μάλιστα την φορολόγηση των μη εγγυημένων καταθέσεων.

Ο κύριος Δημητριάδης υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι ρωτήθηκαν Ρώσοι πελάτες οι οποίοι είπαν πως δέχονται μόνο 10% κούρεμα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τους διεθνείς δανειστές, και γι’ αυτό διευρύνθηκε το κούρεμα.

Ο Πανίκος Δημητριάδης υποστήριξε στον ΑΣΤΡΑ ότι τελικά το κούρεμα που επιβλήθηκε είναι πιο δίκαιο και πως οι Ρώσοι καταθέτες πλήρωσαν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ενώ προστατεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι καταθέτες. Κακώς δαιμονοποιήθηκε το bail in, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο βιβλίο του και πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο με τίτλο «Ένας θυμωμένος Πρόεδρος», αναφέρεται στον Νίκο Αναστασιάδη ως τον πρόεδρο που φώναζε κατά του ιδίου, απειλούσε και επιχειρούσε να επέμβει στα εσωτερικά της Κεντρικής Τράπεζας αν και του έλεγε πως δεν είχε τέτοιο δικαίωμα.Αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά του Πανίκου Δημητριάδη, στο ότι ο Ν. Αναστασιάδης, γνώριζε για το κούρεμα πριν από τον ίδιο, μετά από ενημέρωση που είχε από τον Μιχάλη Σαρρή και έτσι δικαιολογείται και το γεγονός με τη φυγή κεφαλαίων.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.