Ο ανταγωνισμός φέρνει βελτίωση

Συνέντευξη στον Χρίστο Αποστολίδη

Ο Κυριάκος Στρατηλάτης μίλησε στον «Κόσμο των Σπορ» για τη δουλειά που γίνεται στην Αλκή. Δήλωσε αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία της ομάδας και ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση παρέχει όλα όσα χρειάζονται οι ποδοσφαιριστές, ώστε να μην έχουν το παραμικρό πρόβλημα. Στην ομάδα υπάρχει βάθος, σύμφωνα με τον Ελλαδίτη τερματοφύλακα, ενώ, όσον αφορά την παρουσία του Πάρντο στην ομάδα, τόνισε πως υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, ο οποίος βελτιώνει και τους δύο.

Είναι στην Αλκή από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Ήρθε στην Κύπρο πραγματοποιώντας ένα όνειρο που είχε να παίξει ποδόσφαιρο μακριά από την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Στρατηλάτης αποκαλύπτεται στην εφημερίδα μας και δηλώνει πανέτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του, όταν χρειαστεί. Για την απογοήτευση που νιώθει ο κόσμος της ομάδας δείχνει κατανόηση, αλλά τους κάλεσε να μείνουν κοντά, ώστε στο τέλος να πανηγυρίσουν όλοι μαζί την επιτυχία.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το κυπριακό ποδόσφαιρο μετά από 1,5 χρόνο παρουσίας σου εδώ;

Με βεβαιότητα θα αναφέρω ότι οι εντυπώσεις μου είναι θετικές. Μου αρέσει που παίζω ποδόσφαιρο εδώ. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για έναν ποδοσφαιριστή. Σχεδόν όλες οι ομάδες σου παρέχουν τα πάντα και το περιβάλλον σε βοηθά, ώστε να αποδίδεις το 100% των δυνατοτήτων σου.

Η εικόνα που είχες για το ποδόσφαιρο εδώ ήταν διαφορετική πριν έρθεις;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Το ποδόσφαιρο της Κύπρου το έχουμε κάπως υποτιμημένο, αλλά θεωρώ ότι όποιος έρθει εδώ να δουλέψει, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα.

Οι διαφορές που υπάρχουν από τη Β’ Κατηγορία σε σχέση με την Α’ είναι μεγάλες εδώ στην Κύπρο;

Το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί των ομάδων είναι κοντά, αυτό βοηθά λίγο την κατάσταση. Από πλευράς ενδιαφέροντος στο πρωτάθλημα, νομίζω δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Βλέπουμε τις μεγάλες ομάδες να μην είναι ανίκητες και αυτό βοηθά ώστε να γίνεται ένα πολύ καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Τεράστια διαφορά η Ανόρθωση (μεσοτιτλος)

Οι εντυπώσεις σου από το πρώτο δείγμα στο φετινό πρωτάθλημα ποιες είναι;

Από όλα όσα έχω δει μέχρι σήμερα, βλέπω ότι ο Απόλλωνας είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και αυτό το λέω και με βάση τις εμφανίσεις που κάνει στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ είναι σε καλό επίπεδο, αλλά θεωρώ ότι η Ανόρθωση έχει τεράστια διαφορά σε σχέση με την περασμένη περίοδο. Την βλέπουμε να παρουσιάζεται στο γήπεδο συγκεντρωμένη και αποφασισμένη να παίρνει τη νίκη στους αγώνες της και γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται ψηλά. Το ΑΠΟΕΛ βλέπουμε ότι δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο, θεωρώ όμως ότι θα βρει τα βήματά του. Έχει πολύ καλούς παίκτες και πιστεύω ότι θα ανέβει στη βαθμολογία. Τέλος όσον αφορά την Ομόνοια βλέπουμε ότι ακόμη ψάχνει να βρει τη χημεία της, έχει και αυτή ένα πολύ καλό και ποιοτικό μπάτζετ και πιστεύω ότι θα φτάσει και αυτή ψηλά.

Με εξαίρεση τον Απόλλωνα και τη Νέα Σαλαμίνα, έχετε αναμετρηθεί με όλες τις ομάδες. Ποια ήταν η δυσκολότερη ομάδα που αντιμετώπισε η Αλκή κατά την άποψή σου;

Μια από τις πιο δύσκολες ομάδες που αντιμετωπίσαμε ήταν η ΑΕΚ. Λόγω των μονάδων που έχει μέσα στο γήπεδο, μας δυσκόλεψαν πάρα πολύ. Σε ένα παιχνίδι που έπαιξα και πραγματικά δυσκολευτήκαμε πολύ ήταν απέναντι στην Ανόρθωση. Μας έβαλαν μεγάλη πίεση, γιατί έχει δέσει καλύτερα στο γήπεδο ως ομάδα. Απ’ εκεί και πέρα και με το ΑΠΟΕΛ είδαμε να υπάρχει μεγάλη διαφορά στο γήπεδο. Στα υπόλοιπα παιχνίδια θεωρώ ότι κάναμε αρκετά καλή προσπάθεια και δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια άλλη ομάδα που να ήταν πιο ποιοτική από εμάς μέσα στο γήπεδο.

Στην Αλκή υπάρχει βάθος (μεσοτιτλος)

Για τη δεδομένη χρονιά πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση εσείς οι ποδοσφαιριστές;

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα αλλά και οι στόχοι σε σχέση με την περασμένη περίοδο. Πέρσι είχαμε ως στόχο τον πρωταθλητισμό, ενώ φέτος θέλουμε να παραμείνουμε στην κατηγορία όσο το δυνατό πιο σύντομα. Αυτόματα αυτή η κατάσταση φέρνει και άλλη πίεση στην ομάδα. Θεωρώ όμως ότι ως Αλκή έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το στόχο μας όσο το δυνατό πιο σύντομα. Έχουμε δείξει κάποια στοιχεία μέχρι στιγμής. Αυτά δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Έχουμε και το βάθος για να πετύχουμε το στόχο μας όσο το δυνατό πιο σύντομα γίνεται.

Μιας και μίλησες για βάθος, εσείς οι παίκτες πιστεύετε ότι μπορεί η ομάδα να αντεπεξέλθει τόσο σε Πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο;

Για να είμαστε τελείως ρεαλιστές και αντικειμενικοί, ο πρώτος μας στόχος είναι να κρατήσουμε την ομάδα στην Κατηγορία. Απ’ εκεί και πέρα βλέπουμε κάποια παιδιά που μπαίνουν μέσα στην ομάδα και δείχνουν πολύ καλά στοιχεία. Μπορεί για παράδειγμα να μην αγωνίζονται αρκετά, αλλά μπαίνοντας στην ομάδα είναι σαν να παίζουν χρόνια στην ενδεκάδα και αυτό είναι πολύ καλό. Αυτό μας δείχνει ότι το βάθος που έχει η ομάδα μπορεί να αντεπεξέλθει και στις δύο διοργανώσεις. Στην Αλκή έχουμε ποδοσφαιριστές που μπορεί να μην έχουν αρκετά παιχνίδια στα πόδια τους, αλλά αυτό δεν τους στερεί ποιότητα.

Το ξεκίνημα ήταν πολύ δυνατό, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Πού οφείλεται αυτή η πτώση;

Πιστεύω ότι η ομάδα τη δεδομένη στιγμή κάνει μια άσχημη περίοδο. Αυτή που ως συνήθως την αποκαλούμε “κοιλιά”. Πιστεύω ότι όλες οι ομάδες σε όλες τις χώρες του κόσμου κάνουν τέτοιες περιόδους. Εγώ προσωπικά χαίρομαι που διανύουμε τώρα αυτή την περίοδο, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να ανακάμψουμε ως ομάδα. Βλέπουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας και δουλεύουμε, ώστε να τα διορθώσουμε και να πάμε καλύτερα στην πορεία. Θέλω να βλέπω τα πράγματα θετικά, γιατί υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθούμε και να είμαστε ξανά διαθέσιμοι.

Η έδρα δεν έφερε πολλούς βαθμούς μέχρι τώρα. Πιστεύεις ότι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας;

Όταν μια ομάδα έχει ως στόχο την παραμονή, πιστεύω ότι η έδρα παίζει το δικό της ρόλο και είναι σημαντικός. Θα πρέπει να πάρεις πολλούς βαθμούς εντός έδρας. Εμείς είμαστε συγκεντρωμένοι στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να βελτιώσουμε. Θα αναφέρω εδώ ένα παράδειγμα. Όταν έπαιζα στο Λεβαδειακό, είχαμε τους ίδιους στόχους που έχει τώρα η Αλκή. Θυμάμαι ότι δεν χάσαμε ούτε ένα παιχνίδι και στο τέλος σωθήκαμε. Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε και εμείς φέτος στην Αλκή. Κυρίως με τις ομάδες που έχουν τους ίδιους στόχους, γιατί αυτοί οι αγώνες δίνουν έξι βαθμούς.

Το γεγονός ότι συνθέτεις ένα καλό δίδυμο με τον Πάρντο πώς το αντιμετωπίζεις;

Όπως είπα και πιο πάνω, όλα τα αντιμετωπίζω με τη θετική τους πλευρά και αυτό κάνω και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ένας τερματοφύλακας βελτιώνεται όταν έχει υγιή ανταγωνισμό. Μου αρέσει που έχω ένα τέτοιο παιδί δίπλα μου, γιατί προσπαθώ να δείξω και εγώ τον καλό μου εαυτό. Θέλω με αυτό τον τρόπο να δείξω στον προπονητή μου ότι είμαι έτοιμος όποτε με χρειαστεί. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι τον ανταγωνισμό, που πιστεύω ότι μας βοηθά και τους δύο, ώστε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι.

Οι προσωπικοί σου στόχοι ποιοι είναι;

Ο πρώτος μου στόχος υλοποιήθηκε, αφού ήθελα να πάρω μεταγραφή από την Ελλάδα σε ομάδα του εξωτερικού, με τον ερχομό μου στην Αλκή. Τώρα από τη στιγμή που ήρθα στην Κύπρο, θα ήθελα να μείνω εδώ για αρκετά χρόνια. Μου αρέσει πολύ το πρωτάθλημα. Είμαι στην Αλκή και είμαι ικανοποιημένος. Έχω συμβόλαιο και έχουμε παράλληλα και ένα δύσκολο στόχο να υλοποιήσουμε. Αυτός είναι ο προσωπικός μου στόχος, Δηλαδή να βοηθήσω την ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία.

Στρατηλάτης σε ρόλο… προπονητή

Αν ήσουν προπονητής σε άλλη ομάδα, ποιο παίκτη της Αλκής θα διάλεγες ως επένδυση;

Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν γιατί πραγματικά στην Αλκή υπάρχουν πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Αν όμως διάλεγα έναν, θα έπαιρνα τον Γουίλι Σεμέδο. Θεωρώ όμως ότι η ομάδα έχει και άλλους αξιόλογους ποδοσφαιριστές. Και από αυτούς που παίζουν στην ενδεκάδα, αλλά και άλλα παιδιά που είναι Κύπριοι και έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Τι θα πρέπει να γίνει ώστε η ομάδα να πάρει ξανά τα… πάνω της;

Εγώ πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια μεγάλη νίκη. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε, για να ανακτήσουμε ξανά αυτοπεποίθηση.

Η υγιής κατάσταση στο οικονομικό κομμάτι βοηθά την Αλκή, ώστε να πετύχει το στόχο της;

Όταν ένας παίκτης δεν νιώθει ασφάλεια μέσα σε μια ομάδα, τότε το μυαλό του δεν είναι αποκλειστικά στο γήπεδο. Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα και είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Εδώ θέλω να πω ότι ο πρόεδρος της Αλκής και γενικότερα η διοίκηση, μας παρέχουν όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι.

Όνειρο η Εθνική Ελλάδος

Το μεγαλύτερο όνειρο του Κυριάκου Στρατηλάτη, όπως μας είπε στη συνέντευξη, είναι η Εθνική Ελλάδος. Έπαιξε σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες, ενώ πήρε και μια φορά κλήση κάνοντας κάποιες προπονήσεις με την Ανδρών. Ο μεγάλος του στόχος είναι μια μέρα να βρεθεί κάτω από τα δοκάρια της εθνικής ομάδας.

Στο καταληκτικό του σχόλιο ο τερματοφύλακας της Αλκής κάλεσε τους φίλους της ομάδας στο γήπεδο, ώστε να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται από όλη την ομάδα. «Κατανοούμε απόλυτα τη στεναχώρια τους, αλλά να είναι σίγουροι ότι εμείς θα παλέψουμε για να πετύχει η ομάδα το στόχο της», πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Κυριάκος Στρατηλάτης

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Καβάλα στην ακαδημία «Αστέρας». Τώρα αυτή την ακαδημία την εκμεταλλεύεται ο ΠΑΟΚ και έχει το όνομα του συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Πέρασε από δοκιμαστικά στην Ξάνθη και στον Άρη Θεσσαλονίκης και τελικά ο Άρης ήταν που έκανε πρώτος την πρόταση. Έμεινε εκεί για τρία χρόνια και ακολούθως πήγε στον Λεβαδειακό όπου έπαιξε τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια έπαιξε στην Κέρκυρα, επίσης στην Α’ Εθνική Κατηγορία και επέστρεψε για άλλα δύο χρόνια στον Λεβαδειακό. Στο διάστημα αυτό πέρασε και από τον Ολυμπιακό Βόλου, όπου έπαιξε για εξί μήνες. Πήγε στην ΑΕΛ Καλλονής στην πρώτη κατηγορία και ακολούθως πήρε το δρόμο για Κύπρο, όπου από την περασμένη περίοδο βρίσκεται στην Αλκή.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.