Ο Μπαρνιέ ζητά «σοβαρές διαπραγματεύσεις» από τη Βρετανία για το Brexit

Κάλεσμα στη Βρετανία να αρχίσει να διαπραγματεύεται «σοβαρά» για το Brexit απηύθυνε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας Μισέλ Μπαρνιέ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη του τρίτου γύρου διαβουλεύσεων, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε «προβληματισμένος» με τους αργούς ρυθμούς προόδου, προσθέτοντας με νόημα ότι «ο χρόνος περνά γρήγορα».

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει κανονικά να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου του 2019, ενώ σε οκτώ εβδομάδες από σήμερα οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αξιολογήσουν την πρόοδο στις επαφές με το Λονδίνο.

Κυριότερο «αγκάθι» είναι τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία ώστε να καλύψει ειλημμένες κοινοτικές υποχρεώσεις της. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές πως ο «λογαριασμός» του Brexit θα πρέπει να τακτοποιηθεί πριν η διαπραγμάτευση προχωρήσει στη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, όμως το Λονδίνο έχει αποφύγει να λάβει θέση για το στα επτά έγγραφα που έχει δώσει στη δημοσιότητα αυτό τον μήνα.

«Χρειαζόμαστε βρετανικές θέσεις σε όλα τα ζητήματα του χωρισμού», είπε ο κ. Μπαρνιέ, τονίζοντας πως πρέπει να αφαιρεθεί η «ασάφεια». «Χρειαζόμαστε βρετανικά έγγραφα που είναι ξεκάθαρα ώστε να έχουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός Brexit της Βρετανίας, που στεκόταν στο πλευρό του κ. Μπαρνιέ, αρνήθηκε ότι υπάρχει ασάφεια στις θέσεις του Λονδίνου, λέγοντας ότι τα βρετανικά έγγραφα είναι προϊόν «σκληρής δουλειάς» και «λεπτομερούς σκέψης».

Αντίθετα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις.

Άλλα κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να διευθετηθούν στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης είναι τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στη Βρετανία και τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy