Ο Δ. Διομήδους διεκδικεί την προεδρία της ΕΔΕΚ

Σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την ιστορική του συνέχεια αντιμετωπίζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΔΕΟΚ Διομήδη Διομήδους, ο οποίος αποφάσισε να διειδκικήσει την ηγεσία του κινήματος.

«Μετά από σοβαρό προβληματισμό, πολλές συζητήσεις με μέλη και στελέχη του κινήματος και βαθιά συναίσθηση ευθύνης αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στο προσεχές Συνέδριο της ΕΔΕΚ για την προεδρία του Κινήματος», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Διομήδους.

Ο επικεφαλής της ΔΕΟΚ σημειώνει ότι η ΕΔΕΚ αντιμετωπίζει προβλήματα διαίρεσης. «Ιστορικά στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί και βρίσκονται στο περιθώριο και αδράνεια. Πρόκειται για μια αιμορραγία που θα πρέπει άμεσα να τερματισθεί. Όλα αυτά τα στελέχη αποτελούν πολύτιμο ανθρώπινο περιουσιακό στοιχείο το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από αγώνες και δράσεις δεκαετιών», επισημαίνει ο κ. Διομήδους.

DIOMHDHS DIOMHDOUS2

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Διομήδους:

Μετά από σοβαρό προβληματισμό, πολλές συζητήσεις με μέλη και στελέχη του κινήματος και βαθιά συναίσθηση ευθύνης αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στο προσεχές Συνέδριο της ΕΔΕΚ για την προεδρία του Κινήματος

Έχω την πεποίθηση ότι η ΕΔΕΚ, ένα ιστορικό κόμμα με καταγεγραμμένους αγώνες για την δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Βρίσκεται ενώπιον σοβαρών προκλήσεων στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί με επάρκεια και πληρότητα. Αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την ιστορική του συνέχεια.

Προτείνουμε διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και δράσης του κινήματος. Προτείνουμε συλλογική ηγεσία. Έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής για την ΕΔΕΚ της επόμενης πενταετίας στη βάση της συλλογικότητας, της συμμετοχικότητας και της σύνθεσης απόψεων και ιδεών.

Είναι μια πρόταση ενότητας και προοπτικής.

Και το υπογραμμίζω ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

Είναι η ώρα συλλογικής ανάληψης ευθυνών. Είναι η ώρα να ανταποκριθούμε στο χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι μπορεί, στη βάση ενός περήφανου παρελθόντος αγώνων και προσφοράς, να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο παρόν και μέλλον.

Θεμελιώδης προϋπόθεση για μια τέτοια πορεία είναι η ενότητα. Με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, μακριά από αυταρχισμούς, αφορισμούς και λογικές πειθαρχικών μέτρων.

Σήμερα η ΕΔΕΚ αντιμετωπίζει προβλήματα διαίρεσης. Ιστορικά στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί και βρίσκονται στο περιθώριο και αδράνεια. Πρόκειται για μια αιμορραγία που θα πρέπει άμεσα να τερματισθεί. Όλα αυτά τα στελέχη αποτελούν πολύτιμο ανθρώπινο περιουσιακό στοιχείο το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από αγώνες και δράσεις δεκαετιών.

Δική μας δέσμευση είναι η αποκατάσταση της ενότητας και της συλλογικότητας.

Με καθολική συστράτευση και διασφάλιση και αλληλοσεβασμού. Το «κυνήγι μαγισσών» πρέπει άμεσα να σταματήσει. Όπως και η δαιμονοποίηση κάθε διαφορετικής άποψης.

Εμείς θέλουμε την ΕΔΕΚ ένα δημοκρατικό κοινωνικό πολιτικό κύτταρο προτάσεων και δράσεων.

Θέλουμε μια ΕΔΕΚ σύγχρονη, με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και δράση, δημοκρατική, μαχητική και πρωτοπόρα.

Που θα αγωνίζεται μέσα και έξω από τη Βουλή, στην κοινωνία και την καθημερινότητα για τη οικονομική πρόοδο, κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών.

Να δίνει καθημερινές μάχες, να παίρνει πρωτοβουλίες και να επιδίδεται σε δράσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας και των ανθρώπων. Για τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των μη προνομιούχων.

Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κοινωνικής δημοκρατίας και αλληλεγγύης, όπως η ΕΔΕΚ, δεν μπορεί να είναι μονοθεματικό και να εξαντλεί τις δράσεις και το πολιτικό του λόγο στο κυπριακό.

Η κυπριακή κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Και για την αντιμετώπιση και τη λύση τους η ΕΔΕΚ οφείλει να είναι παρούσα ενεργός και πρωταγωνιστής.

Δεσμεύομαι ότι θα δραστηριοποιήσουμε άμεσα Θεματικές Οργανώσεις του Κινήματος και θα ενεργοποιήσουμε τα στελέχη μας στην Βουλή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Επαρχιακές και Τοπικές Οργανώσεις για ανάδειξη των κοινωνικών, οικονομικών και των τοπικών προβλημάτων.

Θα προωθήσουμε μεγαλύτερη και ποιο ουσιαστική εμπλοκή των νέων αλλά και των πανεπιστημιακών των οποίων οι γνώσεις η δύναμη και η δυναμική παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί που και θέλουν να μπορούν να συμμετέχουν στον πυρήνα ενός ανανεωμένου κινήματοςτο οποίο θα παρασύρει στην πορεία προς ένα νέο τρόπο σκέψηςκαι σύγχρονης προσέγγισης για όλα όσα απασχολούν και προβληματίζουν την κοινωνία .

Με προτάσεις και τη λύση τους. Χρέος μας η δράση με πυξίδα τη προοδευτική κοινωνική δημοκρατική φυσιογνωμία του Κινήματος.

Τα κόμματα θα πρέπει να λειτουργούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες της κοινωνίας και όχι το αντίθετο. Αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα.

Η ΕΔΕΚ πρέπει να παραμείνει πολιτικός φορέας αυτόνομος και αυθύπαρκτος. Οι συνεργασίες είναι επιθυμητές στη βάση προγραμματικών και ιδεολογικών συγκλίσεων. Πάντα στη βάση αλληλοσεβασμού και πολιτικής ισοτιμίας.

Δεν είναι δυνατό η ΕΔΕΚ να θεωρείται παράρτημα ή συμπλήρωμα στους σχεδιασμούς άλλων. Κάτι τέτοιο δεν αρμόζει ούτε στην ιστορία μας, ούτε στην ιδεολογία μας.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αποτελεί αγωνιστική πρωτοπορία για μια λύση δίκαιη, δημοκρατική και λειτουργική που θα τερματίζει την τουρκική στρατιωτική κατοχή, θα απομακρύνει οριστικά τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και του εποίκους και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με επικέντρωση στο περιεχόμενο μιας σωστής λύσης. Με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ που αποτελούν τη θωράκιση μας απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία.

Η ΕΔΕΚ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για αναζήτηση και δημιουργία ομοψυχίας, ενότητας και αρραγούς εσωτερικού μετώπου στην αντιμετώπιση και διαχείριση του κυπριακού μεταξύ του ΠτΔ και ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων στo πλαίσιo του Εθνικού Συμβουλίου. Κοινή βάση για ενότητα, όχι φυσικά με ταύτιση θέσεων, αποτελούν οι ομόφωνες αποφάσεις του Σεπτεμβρίου 2009.

Κοινός αντίπαλος ΟΛΩΝ και εχθρός μας είναι η κατοχική και αδιάλλακτη Τουρκία.

Βασική μας προτεραιότητα θα είναι επίσης η δημιουργίας γεφυρών και ανάπτυξη σχέσεων με Τ/Κ κόμματα, οργανώσεις και πολίτες που μοιράζονται το κοινό όραμα μας για ελευθερία, επανένωση και τερματισμό της κατοχής.

Θα αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες για επανασύνδεση της ΕΔΕΚ με το φυσιολογικό της χώρο, διεθνώς και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την Σοσιαλιστική Διεθνή και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η υποψηφιότητα μου είναι πρόσκληση ενότητας, συλλογικής συστράτευσης και διαφύλαξης της πατριωτικής, κοινωνικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας της ΕΔΕΚ.

Αυτή είναι η ΕΔΕΚ που οραματιζόμαστε.

Τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε αναλυτικά την πρόταση μας για την ΕΔΕΚ της νέας πενταετίας και θα καλέσουμε τους φίλους και τα μέλη του κόμματος σε ένα ανοιχτό δημόσιο διάλογο.

Γιατί η ΕΔΕΚ είναι ο κόσμος της, οι ρίζες της, οι άνθρωποι.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ,
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΔΕΚ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Διομήδης Διομήδους
Υποψήφιος Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Λευκωσία, 24 Φεβρουαρίου 2017

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy