Ο δρόμος προς τις εκλογές

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Βρισκόμαστε έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαΐου 2016.

Για το ΑΚΕΛ κάθε εκλογική αναμέτρηση είχε και έχει κρίσιμη σημασία για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Πόσω μάλλον στη φάση που διανύουμε. Πολλά μέτωπα ανοιχτά! Κρίσιμες εξελίξεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα της ζωής μας και όχι μόνο. Ιδιαίτερα γι’ αυτές τις εκλογές η σημασία τους αποκτά μια ιδιαιτερότητα που θα μετρήσει πολύ για το μέλλον, την προοπτική της χώρας μας.

Εκ των πραγμάτων το Κυπριακό παραμένει η κρίσιμη πρόκληση για όλους! Το ΑΚΕΛ, η ιστορική του διαδρομή, τα 90 χρόνια αγώνων και θυσιών του, το αναδεικνύουν ως θεματοφύλακα και εγγυητή της λύσης και πριν και μετά. Χωρίς σκοπιμότητες κι άλλες επιδιώξεις, χρειάζεται να καταθέσουμε ψυχή ώστε η διαπραγματευτική διαδικασία να προχωρήσει, χωρίς προσκόμματα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι σκληρή και αδιάλλακτη. Οφείλουμε όμως με επιθετική διπλωματία να αποδείξουμε ότι μπορούμε! Με πατριωτικό ρεαλισμό να αδράξουμε την ευκαιρία, να κτίσουμε στις συγκυρίες που δημιουργούνται. Θέτουμε πάνω από όλα την Κύπρο σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Μακριά από το ΑΚΕΛ κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης, λαϊκισμού και αποπροσανατολισμού του λαού μας!

Βασικό αξίωμα που η ίδια η ζωή και η ιστορία επιβεβαιώνει είναι το όραμα του ΑΚΕΛ για μια κοινή πατρίδα όλων των κατοίκων της, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα. Ποιος, αλήθεια δεν αποδέχεται ότι οι ιδέες του ΑΚΕΛ και της Κυπριακής Αριστεράς είναι οικουμενικές και πανανθρώπινες; Ας φανταστούμε πώς θα ήταν η Κύπρος σήμερα, αν επικρατούσαν οι πατριωτικές θέσεις της Αριστεράς! Αν οι γνωστές ακροδεξιές παρατάξεις, οι εθνικιστές, δεν διέπρατταν τα εγκλήματα, τα λάθη, ανοίγοντας τις πόρτες στον βάρβαρο Αττίλα το 1974. Θα ήταν η Κύπρος πραγματικά ένας παράδεισος!

Κρίσιμης σημασίας είναι και τα αδιέξοδα που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές στην κοινωνία και την οικονομία. Από τις 25 Μαρτίου 2013 ζούμε τον φαύλο κύκλο, το λαβύρινθο της πολιτικής, της υποταγής στο Δ.Ν.Τ. και την Τρόικα. Ζούμε και βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική πολιορκία, μια κηδεμόνευση που στερεί κάθε ίχνος λαϊκής κυριαρχίας για τη χώρα και το λαό μας. Η ανεργία πολλαπλασιάζεται, 20000 νέοι τα τελευταία χρόνια μετανάστευσαν, ανάπτυξη μηδέν, μείωση συντάξεων, διάλυση δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, δημόσια νοσηλευτήρια υπό κατάρρευση, το κοινωνικό κράτος που έκτισε με θυσίες και αγώνες ο λαός μας συρρικνώνεται μέχρι κατάργησης.

Είναι ακόμα και άλλοι πολλοί λόγοι, χίλιοι λόγοι, που επιβάλλουν ο λαός να αντεπιτεθεί, να ενισχύσει το ΑΚΕΛ και την Αριστερά. Δεν αναφερθήκαμε στους θεσμούς, την εικόνα που δημιούργησαν πλέον στην κοινωνία με την αυθαιρεσία και αυταρχικότητα σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας. Δεν αναφερθήκαμε στις δεσμεύσεις που στην πορεία έγιναν… άνθρακες ο θησαυρός! Δυστυχώς, απουσιάζει το όραμα, ο σχεδιασμός, το πρόγραμμα για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατίας και των θεσμών.

Το ΑΚΕΛ αποτελεί τη μοναδική δύναμη αγώνα, ελπίδας και προοπτικής. Μόνο το ΑΚΕΛ με λαϊκές συμμαχίες μπορεί με αγώνες να εμπνεύσει και να διεκδικήσει. Η κυπριακή Αριστερά ήταν και παραμένει το αποκούμπι των αδύνατων, όλων των εργαζομένων, των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων. Με τους αγώνες και με όραμα και πρόγραμμα χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα λαϊκό πλειοψηφικό ρεύμα και στη Βουλή και στο λαό μας! Τώρα, όλος ο κόσμος του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς επιβάλλεται να τεθούμε σε πλήρη κινητοποίηση, σε εγρήγορση και να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε καθόλου οι ίδιοι! Το μαρτυρούν οι αγώνες μας, η ιστορία μας. Δώσαμε πολλές φορές εξετάσεις και τις περάσαμε με άριστα! Να πείσουμε σε μια πορεία προς το λαό μας, ότι είμαστε από άλλη πάστα εμείς κι ακόμα κι αν κάποτε ξεχνιόμαστε, εμείς συνεχίζουμε το ταξίδι μας για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο. Εμείς είμαστε οι πλαστουργοί της ζωής, εμείς είμαστε το μέλλον! Να αναμετρηθούμε με τις συνειδήσεις μας. Να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με όλους τους πολίτες.

Η αποχή και η απαξίωση είναι μέρος της πολιτικής του συστήματος. Δεν θα ενοχληθεί καθόλου μα καθόλου αν τους αφήσουμε στην ησυχία τους, στη δική τους «ασφάλεια».

Μπορούμε να στείλουμε μήνυμα, δυνατό μήνυμα, ότι ο αδούλωτος κυπριακός λαός δεν γονατίζει και δεν λυγίζει, δεν συμβιβάζεται και δεν συμμορφώνεται! Εχουμε τη δική μας Ιθάκη και γι’ αυτή θα δώσουμε τον άριστο εαυτό μας! Γιατί η δική μας Ιθάκη είναι η Ιθάκη της Κύπρου και του πολυβασανισμένου λαού μας!

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy