Ο «ελεγκτής» του ελεγκτή. Ω Ελεγκτά!

Της

Ελένης Μαύρου

 

 

Με τη νέα αντιπαράθεση του Υπουργού Οικονομικών με τον Γενικό Ελεγκτή επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση δύο πολύ σημαντικά θέματα: πρώτον, οι προθέσεις και μεθοδεύσεις των κυβερνώντων για τον Συνεργατισμό και δεύτερο η θωράκιση των διαδικασιών ελέγχου, ως προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε ουσιαστικά από την έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, πριν από ένα μήνα, η οποία ασχολήθηκε με τον Συνεργατισμό και τη συμφωνία του με την Altamira για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θα θυμάστε ότι, όταν το 2014 τέθηκε θέμα ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού, η δέσμευση ήταν ότι στην πορεία θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε κάποια στιγμή ο Συνεργατισμός να επανεύρει το γνήσιο συνεργατικό χαρακτήρα του. Η πορεία που πήρε όμως στη συνέχεια -προφανώς με αποφάσεις της κυβέρνησης που είναι ο ιδιοκτήτης του Συνεργατισμού μετά το 2014- είναι σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Στη διάρκεια, λοιπόν, εκείνης της συνεδρίας προέκυψε έντονη διαφωνία μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, με τον δεύτερο να καταγγέλλει απόκρυψη πληροφοριών και ελλιπή πληροφόρηση και τον πρώτο να απαντά «αν ενοχλείται ο Έφορος, είναι πρόβλημά του»!

Τη σκυτάλη πήρε ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος επιβεβαίωσε αργότερα, μετά από έλεγχο, την απόκρυψη πληροφοριών από πλευράς Υπουργείου, μετά από οδηγίες μάλιστα του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών.

Το πρώτο θέμα, λοιπόν, επειδή οι εξελίξεις στο Συνεργατισμό βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, είναι τι επιχειρεί να αποκρύψει η κυβέρνηση για το Συνεργατισμό. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη έκθεση της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα καταγράφεται σαφώς ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 το κράτος θα απαλλαγεί από το 75% των μετοχών του στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και ότι η μερίδα του λέοντος θα παραχωρηθεί σε «θεσμικούς/στρατηγικούς» επενδυτές.

Το δεύτερο θέμα ξεκινά με τον τρόπο που αντέδρασε το Υπουργείο Οικονομικών στον έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών απέστειλε εγκύκλιο στους λειτουργούς του Υπουργείου, με την οποία τούς καλεί να ενημερώνουν τη διεύθυνση για το τι ελέγχεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Για να τη… διευκολύνουν στο έργο της, μας είπαν αργότερα (τώρα, πόσο παραγωγικό θα είναι δίπλα από κάθε λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να κάθεται και ένας λειτουργός του όποιου Υπουργείου, για να τον «ελέγχει/διευκολύνει» είναι άλλο θέμα).

Είναι κοινά παραδεκτό ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της διαφθοράς και υπέρ της χρηστής διοίκησης είναι η διαφάνεια και η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, καθώς βεβαίως και εκείνων της πάταξης και της τιμωρίας. Οι Ελεγκτικές Αρχές, λοιπόν, πρέπει από τη μια να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία και από την άλλη να μην έχουν περιορισμούς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Αν κάτι έγινε ξεκάθαρο από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού φοβάται τον έλεγχο και τη διαφάνεια και θέλει να τα περιορίσει. Αλήθεια, γιατί;

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy