Ο Ερντογάν κάνει λόγο για υπερβολική χρήση βίας εκ μέρους των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “καταδίκασε” σήμερα την “υπερβολική”, όπως τη χαρακτήρισε, προσφυγή στη βία από το Ισραήλ, την επομένη των βίαιων περιστατικών μετά την εγκατάσταση μεταλλικών ανιχνευτών στην είσοδο της πλατείας των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

“Καταδικάζω την υπερβολική προσφυγή στη βία από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον των αδελφών μας που είχαν συγκεντρωθεί για την προσευχή της Παρασκευής”, ανέφερε ο Ερντογάν σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι έκανε τις δηλώσεις αυτές ως πρόεδρος εκ περιτροπής της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Επίσης, τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν με μαχαίρι την ίδια ημέρα στο σπίτι τους στον οικισμό Νέβε Τσουφ, γνωστό επίσης ως Χαλάμις, βορειοδυτικά της Ραμάλας.

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε δύο ισραηλινούς αστυνομικούς στις 14 Ιουλίου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Μετά την επίθεση το Ισραήλ, σύμφωνα με το οποίο τα όπλα των δραστών είχαν κρυφτεί στην πλατεία των Τεμενών, αποφάσισε να εγκαταστήσει ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο αυτού του εξαιρετικά ευαίσθητου σημείου, του τρίτου ιερού τόπου του ισλάμ.

Χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” την τοποθέτηση αυτών των ανιχνευτών, ο Ερντογάν κάλεσε στην ανακοίνωσή του τη διεθνή κοινότητα να “ενεργήσει χωρίς χρονοτριβή προκειμένου να εξασφαλίσει την αφαίρεση των συσκευών που περιορίζουν την ελευθερία της λατρείας” στην πλατεία των Τεμενών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy