O φασισμός ο φονιάς

Του Χρίστου Χριστοφίδη*

«Κι αν νομίζουν τα ορφανά του Μαρξ…». Ετσι ξεκινά το νέο παραλήρημα του αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκου. Και θυμίζει ότι όσοι προσπάθησαν «να σταματήσουν το ποτάμι το εθνικιστικό, το κάναν κι άλλη φορά και τους θάψαμε στον Γράμμο και στο Βίτσι και νικήσαμε». Και τελειώνει με την απειλή: «αυτό θα ξαναγίνει…», ενώ οι φασίστες, ναζιστές παραληρούν από ενθουσιασμό ουρλιάζοντας την ύστατη απειλή που αποδίδεται στον Γκέμπελς «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη».

Το νέο σοκαριστικό βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα στις 26 Οκτωβρίου, δύο μέρες πριν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ημέρας έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού κατά των ορδών του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Η κατοχή της Ελλάδας από τη ναζιστική Γερμανία, η επιβολή του φασισμού, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 500.000 περίπου αμάχων και 20.000-35.000 στρατιωτών. Οι υλικές ζημιές ανυπολόγιστες, ισοπέδωσαν ουσιαστικά τη χώρα.

300.000 Ελληνες και Ελληνίδες πέθαναν από την πείνα. Δίπλα από τους δήμιους του ελληνικού λαού, «Ελληνες» γερμανοτσολιάδες και ταγματασφαλίτες, πολιτικοί πρόγονοι των χρυσαυγιτών και άλλων φασιστών, συνεργάτες των κατακτητών.

Εχει δίκαιο ο Μιχαλολιάκος ότι θα ξανασκοτώσουν. Ηδη το έχουν κάνει. Αλλωστε ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σκότωσαν τον Παύλο Φύσσα γιατί ήταν αριστερός και αντιφασίστας. Από τη συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, της μάνας του Παύλου καταγράφουμε: « …ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια. Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά, η Χρυσή Αυγή. Πώς έφυγε, ρώτησα. Μου είπε ότι οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές και απ’ έξω να ήταν δεν τον προλαβαίναμε. Είδα το παιδί μου στο νεκροθάλαμο».

Για το σκηνικό της δολοφονίας καταθέτει: «Τον πλησιάζει ο Ρουπακιάς και τον μαχαιρώνει στην καρδιά. Ξέρω από τα παιδιά ότι πήγε, τον αγκάλιασε και τον σκότωσε. Οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες εκείνη τη στιγμή έβριζαν και φώναζαν ενθαρρύνοντάς τον».

Θα σκοτώσουν και θα ξανασκοτώσουν και θα ξανασκοτώσουν. Γιατί αυτή είναι η φύση του φασισμού. Αυτός είναι ο ρόλος του, αυτή είναι η αποστολή του.

Eμείς εδώ στην Κύπρο ξέρουμε καλά από φασισμό. Οι φασίστες της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας σκότωσαν και εδώ. Εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Κυριάκο Παπαλάζαρο. Εκτέλεσαν δεκάδες αριστερούς και δημοκρατικούς, πριν, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και στο μεταπραξικόπημα. Στόχος ήταν και είναι η διχοτόμηση της Κύπρου. Η καταστροφή του κυπριακού λαού.

Ο αδελφός του Κυριάκου, Σωτήρης Παπαλάζαρος, ήρωας ο ίδιος στον αγώνα για ελευθερία, συνόψισε την επιβαλλόμενη αντίδραση κατά του φασισμού. «Με το φασισμό δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Είτε τον πολεμάς παλικαρίσια είτε γίνεσαι δούλος του».

Ο φασισμός βέβαια δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι κοινωνικό φαινόμενο, παιδί του συστήματος. Στην αξεπέραστη ανάλυσή του, ο Γκεόργκι Δημητρώφ, ηγέτης της Βουλγαρίας το 1946-49 και ηγέτης της Κομιντέρν από το 1934 ως το 1943, χαρακτηρίζει το φασισμό «ανοικτή, τρομοκρατική δικτατορία των πιο σοβινιστικών και των πιο σοβινιστικών και των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου».

Αναλύοντας τους κοινωνικούς λόγους ενδυνάμωσής του σημειώνει: «Οι μάζες της μικροαστικής τάξης, ακόμη και ένα μέρος των εργατών, που έχουν κυριευθεί από απελπισία εξαιτίας της συνέχειας, της ανεργίας και της αβεβαιότητας για την ύπαρξή τους, γίνονται θύματα της κοινωνικής και σοβινιστικής δημαγωγίας του φασισμού».

Οι κίνδυνοι από την άνοδο του φασισμού σήμερα, λόγω και των ιδιαίτερων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ευρώπη.

Οπως ο Δημητρώφ κατηγορηματικά σημειώνει: «Ναι σύντροφοι, ο δρόμος του φασισμού μπορεί να φραχτεί. Αυτό είναι πέρα για πέρα δυνατό. Εξαρτάται από εμάς: από τους εργάτες, τους αγρότες, από όλους τους εργαζομένους».

*Μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy