Ο «γενναιόδωρος» κ. αλ-Ζαγιάντ

Ως έναν άνθρωπο «φιλόξενο», «γενναιόδωρο στην καρδιά και στα φιλοδωρήματά του», «φιλεύσπλαχνο» και αποτελούντα «την ιδανικότερη σύσταση για να ανοίξουν για κάποιον όλες οι επιχειρηματικές πόρτες της Μέσης Ανατολής», περιέγραψε τον Σύρο Φουάντ αλ-Ζαγιάντ ο στενός φίλος και συνεργάτης του Αβραάμ Χατζητζιοβάνι, που κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας στη δική για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος και κυρίως την κατάληξη των χρημάτων από προμήθειες που φέρεται να άλλαξαν πολλά χέρια ώσπου να φτάσουν, όπως λέει το κατηγορητήριο, σ’ εκείνα του πρώην Υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο επιχειρηματίας αλ-Ζαγιάντ είναι μαζί με τον Ντίνο Μιχαηλίδη, τον γιο του Μιχάλη, τον Αναστάσιο και την Μαρία Σοφού κατηγορούμενος σε αυτήν την υπόθεση που εκδικάζεται στην Αθήνα από τον περασμένο Μάιο. Δεν παρίσταται όμως στη δίκη υποστηρίζοντας, μέσω του δικηγόρου του, ότι η κλήτευση για να παρουσιαστεί στις Αρχές επιδόθηκε σε λανθασμένη διεύθυνση στη Λευκωσία, όπου έχει και γραφείο και κατοικία, και όπου διαμένουν μέλη της οικογένειάς του.

Ο κ. Χατζητζιοβάνι, μηχανολόγος-σύμβουλος επιχειρήσεων στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων είναι και η Skylink που ανήκει στον αλ-Ζαγιάντ και παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτικά αεροσκάφη και σε υψηλούς καλεσμένους που έρχονται συνεχώς στο νησί, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Σύρο επιχειρηματία στη Βηρυτό και στη Δαμασκό, όπου τώρα διαμένει, και όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του για την εκδικαζόμενη υπόθεση.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της εξέτασής του, ο κ. Χατζητζιοβάνι επανέλαβε αρκετά απ’ όσα άκουσε από τον Φουάντ αλ-Ζαγιάντ σε συναντήσεις με τον συνήγορό του Θέμη Σοφό, που ταξίδευσε αρκετές φορές στη Μέση Ανατολή για να ενημερώσει και να ενημερωθεί για τα όσα λέγονται στο δικαστήριο.

Κατέθεσε συγκεκριμένα ότι ο αλ-Ζαγιάντ έλεγε πάντα ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν καλός φίλος του, αλλά «τον στενοχώρησε πολύ όταν έμαθε από τη δίκη ότι οι επιταγές που του έδωσε, από τον προσωπικό λογαριασμό που κατείχε με τη σύζυγό του, πήγαν για άλλους σκοπούς από εκείνους για τις οποίες τις εξέδωσε».

Ερωτηθείς ποιοι ήταν αυτοί οι «άλλοι σκοποί», ο μάρτυς, επικαλούμενος πάντα τα λόγια του κ. αλ-Ζαγιάντ, που εκτός από φίλος και συνεργάτης είναι και εργοδότης του, απάντησε ότι οι επιταγές αυτές δόθηκαν στον Ντίνο Μιχαηλίδη «στα πλαίσια της επιχειρηματικής συνεργασίας που είχε μαζί του ο κύριος Φουάντ σε μάκρος χρόνου”.

«Δεν είχε υπόψη του ο κύριος Φουάντ ότι θα κατέληγαν από τον κ. Μιχαηλίδη στα χέρια του Νίκου Ζήγρα ή σε οποιονδήποτε άλλον», συμπλήρωσε.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου διαψεύδει κατηγορηματικά, όπως λέει, αυτόν τον ισχυρισμό, δηλαδή ότι παρέδωσε λεφτά στον πρώτο εξάδελφο και πρώην στενό συνεργάτη του καταδικασθέντος πλέον Τσοχατζόπουλου, και έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του.

Ο κ. Χατζητζιοβάνι ανέφερε ακόμα ότι ο Σύρος επιχειρηματίας ήταν «λυπημένος και στενοχωρημένος» με τον Βλάσση Καμπούρογλου, που θεωρείτο το δεξί χέρι του Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση με τις μίζες για τα εξοπλιστικά, και ο οποίος δεν είναι πλέον εν ζωή.

«Αυτός ο Καμπούρογλου με ξεγέλασε. Δεν ήταν σωστός», κατέθεσε ο μάρτυς ότι άκουσε τον αλ-Ζαγιάντ να λέει.

Το όνομα «Καμπούρογλου» είχε αναφερθεί και από τον Ζήγρα στην κατάθεσή του, αφήνοντας υπαινιγμό ότι τα χρήματα που ισχυρίζεται ότι του παρέδωσε σε βαλίτσα ο Ντίνος Μιχαηλίδης στο Χίλτον Αθηνών για να τα παραδώσει στον Τσοχατζόπουλο, «μπορεί να του τα έδωσε αυτός».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ρώτησε στη συνέχεια το μάρτυρα «γιατί εκδόθηκαν αυτές οι επιταγές που λέτε ότι παρέδωσε ο κ. αλ-Ζαγιάντ στον κατηγορούμενο στο όνομα των τριών εταιρειών όπου φαίνεται να κατέληξαν και όχι στο όνομα του κ. Μιχαηλίδη αφού, όπως λέτε ότι είπε, ήταν οφειλόμενα από παλιές επιχειρηματικές συνεργασίες;»

Η απάντηση του μάρτυρα ήταν ότι συνηθίζεται στον αραβικό κόσμο «εάν κάποιος στον οποίο θέλεις να δώσεις χρήματα έχει λαμβάνειν από κάποια άλλη εταιρεία, μπορείς να του τα δώσεις μέσω εκείνης της εταιρείας».

Και επειδή η απάντηση φάνηκε να μπερδεύει τα πράγματα (και αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ντ. Μιχαηλίδης είχε σχέση με την Beeston – παρά να τα αποσαφηνίζει, ξαναρωτήθηκε τι σχέση έχει η εταιρεία Beeston, στο όνομα της οποίας, με εντολή αλ-Ζαγιάντ, εκδόθηκαν κάποιες επιταγές, με τον Ντίνο Μιχαηλίδη, όπου λέγεται ότι κατέληξαν, και μάλιστα από τον ίδιο τον Σύρο επιχειρηματία;

Ο μάρτυς απάντησε ότι δεν γνωρίζει, και συμπλήρωσε μόνο ότι, πάντα κατά τον αλ-Ζαγιάντ, «τα ονόματα των τριών εταιρειών στις οποίες εκδόθηκαν οι επιταγές, δηλαδή η Beeston, η Blue Bell και η P & A Investments, του τις υπέδειξε ο ίδιος ο Ντίνος Μιχαηλίδης».

Μέχρι τώρα, εκείνο που έχει ακούσει το δικαστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία είναι ότι υπήρχαν 10 επιταγές που εκδόθηκαν με εντολή αλ-Ζαγιάντ, οι 3 στη Beeston και από εκεί από τον Μιχάλη Μιχαηλίδη στο λογαριασμό του στη Bank Hoffman στην Ελβετία, και οι 7 στις εταιρείες Blue Bell και P & A Investments, απ’ όπου τις πήρε ο Ζήγρας, που στο όνομά του ήταν οι εταιρείες αυτές, και τις κατέθεσε σε δικούς του λογαριασμούς στην Ελβετία, για να παραδώσει τελικά τα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο.

Ρωτήθηκε από την υπεράσπιση του Μιχάλη Μιχαηλίδη ο μάρτυς εάν συζήτησε αυτήν την εκδοχή με τον αλ-Ζαγιάντ, και εκείνος απάντησε αρνητικά.

Επίσης, επανέλαβε ο κ. Χατζητζιοβάνι αυτό που ο αλ-Ζαγιάντ ανέφερε και στην πρόσφατη γραπτή δήλωσή του προς το δικαστήριο, ότι δηλαδή όχι μόνο είχε επιχειρηματική συνεργασία με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου σε διάφορες δουλειές, αλλά «τον βοήθησε κιόλας οικονομικά, ως φίλο του, στην πολιτική του δραστηριότητα χρηματοδοτώντας διαφημιστικές εκστρατείες και τα γραφεία που άνοιξε για το νέο του κόμμα».

Από την άλλη πλευρά «άριστο από όλες τις απόψεις» χαρακτήρισε τον Ντίνο Μιχαηλίδη ο μάρτυρας Κυριάκος Χριστοφή, συνταξιούχος δημόσιος λειτουργός και πρώην Υπουργός Εμπορίου επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη.

Είπε ότι γνωρίζονται με τον κ. Μιχαηλίδη από μικρά παιδιά, εκθείασε «την αγωνιστική του προσφορά στον αγώνα της ΕΟΚΑ», αναφέρθηκε ιδιαίτερα «στην εργατικότητά του, στην αφοσίωσή του στην πατρίδα και στη διάθεσή του να προσφέρει σε όλον τον κόσμο».

Ο κ. Χριστοφή είπε ακόμα ότι γνωρίζει καλά και τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, με τον οποίο συνυπήρξαν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Woolworth που ανήκει, είπε, στον κ. Σιακόλα.

Ακόμα, ο μάρτυς υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις πράξεις για τις οποίες τώρα κατηγορείται ο κ. Μιχαηλίδης, και πρόσθεσε μόνο ότι τις λίγες φορές που βρέθηκαν όταν ξέσπασε η υπόθεση, ο πρώην Υπουργός του εξέφραζε το παράπονό του «για όσα του προσάπτουν, που τα θεωρεί αβάσιμα και άδικα».

Τέλος, οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από το δικαστήριο να αναμείνει τα σχετικά παραστατικά από τις ελβετικές τράπεζες από τις οποίες ισχυρίστηκε ο Νίκος Ζήγρας ότι κατέθεσε 400.000 δολάρια που λέει ότι του παρέδωσε σε βαλίτσα ο Μιχάλης Μιχαηλίδης στη Γενεύη, τοποθετώντας τα σε θυρίδα και μεταφέροντάς τα ακολούθως σε άλλη τράπεζα στη Ζυρίχη προκειμένου να τα δώσει ως αποζημίωση στην πρώην σύζυγο του Τσοχατζόπουλου για το διαζύγιό τους.

Κατά την υπεράσπιση, τα παραστατικά αυτά είναι καίριας σημασίας για να αποδειχθεί εάν πράγματι ο Ζήγρας έπραξε όσα κατέθεσε ότι έπραξε.

Η κατάθεση μαρτύρων έχει ολοκληρωθεί, και πλέον η υπόθεση φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία της με την απολογία των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Εκτιμάται ότι μπορεί να εκδοθεί απόφαση και πριν από τις γιορτές.

Η επόμενη δικάσιμος είναι την άλλη εβδομάδα, ημέρα Τετάρτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy