Ο γίγαντας της Ανατολής

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη*

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2049, όταν θα γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της χώρας, να τη μετατρέψει σε παγκόσμια οικονομική δύναμη και να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τόσο στις ομιλίες του όσο και στο πρόσφατο 19ο Συνέδριο του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, διαμήνυσε ότι η Κίνα θα εφαρμόσει στοχοπροσηλωμένα και στοιχειοθετημένα ένα πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης, ευημερίας και οικονομικού ανοίγματος της χώρας στον κόσμο.

Το νέο στρατηγικό πλάνο θα βασίζεται στη συνεργασία της Κίνας με άλλες χώρες, πάνω στα θεμέλια του Δρόμου του Μεταξιού, εκσυγχρονίζοντάς τον για τις ανάγκες της νέας επενδυτικής πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος».

Το άνοιγμα της Κίνας προς τον έξω κόσμο άρχισε εν καιρώ Ντενγκ Σιαοπίνγκ φτάνοντας στον 21ο αιώνα και στην προώθηση του «σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά».

Από τις πρώτες χώρες με τις οποίες συνεργάστηκε η Κίνα ήταν η Σιγκαπούρη με την οποία δημιούργησαν τη βιομηχανική πόλη Σούτζου, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ακολούθησαν οι χώρες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία «Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος» και στη συνεργασία μεταξύ Νότου – Νότου.

Απώτερος στόχος των BRICS είναι να αποσυνδεθούν από τον βιομηχανικό βορρά και να αναπτύξουν περαιτέρω εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, κυρίως στην Αφρική, όπου το εμπόριο με τις Η.Π.Α. περιορίστηκε αισθητά από το 2012.

Το 2014, στο Τατζικιστάν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ηγετών της Κίνας, Μογγολίας και Ρωσίας. Μέσα από αυτή την τριμερή συνεργασία η Κίνα επενδύει στην καθαρή ενέργεια, κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αιολική, ηλιακή, πυρηνική και στην παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα.

Με βάση στοιχεία της Price Water House Coopers οι επτά πιο ακμαίες οικονομίες στον κόσμο μέχρι το 2050, θα είναι η Κίνα, η Ινδία, οι Η.Π.Α., η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Μεξικό. Παρ’ όλα τα διπλωματικά επεισόδια, που διαδραματίζονται στη γειτονική Ινδία, στο Μπουτάν και στις κινεζικές αυτόνομες περιοχές των Ουιγούρων και του Θιβέτ, η Κίνα, ως ειρηνική χώρα, δεν επιθυμεί να διατηρεί εχθρικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες ή με άλλες χώρες.

Το 2016 η Κίνα επένδυσε 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μέση Ανατολή, εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο άνοιγμα αγοράς στις αραβικές χώρες, εντάσσοντας και το Ιράν στον οικονομικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Έργα υποδομής, όπως δρόμοι, σιδηρόδρομοι, σήραγγες, γέφυρες, εκτελούνται από Κινέζους εργάτες, κάνοντας γνωστή τη χώρα στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα εργάζεται σκληρά, μεθοδικά και αθόρυβα, γνωρίζοντας ότι η Μέση Ανατολή κατακλύζεται από Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες.

Η Κίνα, ως η πολυπληθέστατη χώρα στον κόσμο και ένας ανερχόμενος οικονομικός γίγαντας, ακολουθεί το δικό της δρόμο, χωρίς βέβαια να ακυρώνει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της. Οι προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία της Κίνας, για να οδηγήσει τη χώρα στην πρόοδο και στην ανάπτυξη είναι πολυεπίπεδες και βασίζονται στις ανάγκες του κινέζικου λαού.

Οι δαπάνες στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, στην καταπολέμηση της αστυφιλίας και της αστικοποίησης είναι τεράστιες, όπως και τα κονδύλια για την Παιδεία, την Τεχνολογία, το Περιβάλλον, την Κοινωνική Ευημερία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.

Η Κίνα είναι μια αχανής χώρα με τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, παρόλο που η ίδια εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι Κινέζοι εργάζονται πάντα με δύο χέρια, για να επιτύχουν την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη: «το αόρατο χέρι είναι η Αγορά και το ορατό είναι η Κυβέρνηση», όπως τονίζει ο Κινέζος Πρόεδρος.

Ωστόσο, θα διαφανεί αν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θέτει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των οικονομικών της στόχων, θα αναδείξουν τελικά τη χώρα σε πρώτη οικονομική υπερδύναμη σε τριάντα χρόνια.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η κινέζικη παροιμία: «Όπως η απόσταση δείχνει τη δύναμη του αλόγου, έτσι και ο χρόνος θα δείξει την αξιοπιστία του ανθρώπου».

*Δήμαρχος Δερύνειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy