Ο Γκουτέρες αδειάζει το κυβερνητικό αφήγημα

Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, γράφει στην έκθεσή του για το Κυπριακό ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση του προβλήματος, τότε δεν μπορεί η κυβέρνηση με «μουσκουρούθκια» να αποσείσει την ευθύνη της.

Διότι, το αφήγημα του Προέδρου Αναστασιάδη και των ακολούθων του ήταν σαφές και ακριβώς το αντίθετο: Στο Κραν Μοντανά –είπαν και λένε- δεν χάθηκε καμιά ευκαιρία. Δεν νομίζω ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε όσα έγραψε στις εκτιμήσεις του για τη διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο χωρίς να έχει επίγνωση τού τι ακριβώς λέει. Και εδώ είναι που προκύπτει ακόμα ένα πρόβλημα για την πλευρά μας.

Πώς ακριβώς θα αναστρέψει τις εκτιμήσεις του ΓΓ όταν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα τις αποδέχεται; Και ναι μεν για προφανείς λόγους ο κ. Αναστασιάδης και οι κολαούζοι του σκίζουν τα ιμάτιά τους να πείσουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, αλλά ποιος τους πιστεύει;

Ο κίνδυνος των συνεχών αποτυχιών

Οι συνεχείς, για πάνω από 40 χρόνια, αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δημιουργούν αντιδράσεις πολύ επικίνδυνες για το μέλλον της Κύπρου. Ήδη τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και εσωτερικά, αλλά και στην Ελλάδα, ακούγονται δειλά-δειλά οι πρώτες σκέψεις για βελούδινο διαζύγιο.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του πρώην ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας, Τζακ Στρο, που υποστήριξε ανοικτά τη λύση της διχοτόμησης της Κύπρου. Το γνωστό αξίωμα ότι «ο χρόνος τα επιλύει όλα» θα ισχύσει και στην περίπτωση της Κύπρου αν δεν αντιληφθούμε –έστω και αργά- ότι οι επιλογές μας είναι δύο και μόνο δύο: Είτε φτάνουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό, είτε θα δούμε την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Ας το λάβουν υπόψη όσοι, κρυβόμενοι πίσω από «πατριωτικές» κορώνες, εξακολουθούν να νομίζουν ότι το «δίκαιο» θα υπερισχύσει έναντι των συμφερόντων. Καμιά «νέα στρατηγική» πρόκειται να αλλάξει την ουσία- είτε βρίσκουμε λύση είτε φτάνουμε στη διχοτόμηση. Τελεία και παύλα.

Η ακροδεξιά και η ένοχη Ευρώπη

Το φαινόμενο της ανόδου των ακροδεξιών και ενίοτε ανοικτά φασιστικών δυνάμεων σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης προκαλεί, όπως είναι φυσικό, ανησυχίες αλλά και προβληματισμούς. Πού οφείλεται το γεγονός πως σε μια Ήπειρο με ισχυρές παραδόσεις διαφωτισμού και προοδευτικών ιδεών παρατηρείται η αναγέννηση της ακροδεξιάς;

Η απάντηση φυσικά δεν είναι μονοδιάστατη. Ωστόσο δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Ενωμένη Ευρώπη, η οποία –κόντρα στη λαϊκή θέληση- εξακολουθεί να κανοναρχεί τη λιτότητα σαν το «φάρμακο» για την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα ρίχνει νερό στο μύλο της συνέχισής της. Ναι, η Ενωμένη Ευρώπη είναι ένοχη για την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασιστικού κινήματος σε χώρες–μέλη της και μόνο αν αλλάξει ριζικά πολιτικές, όπως της εισηγούνται διάφοροι ηγέτες, ίσως αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο.

Ο τυφώνας Φαίδωνας…

Μπορεί στην Αμερική και την Καραϊβική οι τυφώνες να έχουν διάφορα ονόματα, αλλά εδώ στη μικρή (αλλά πάντα… γιγάντια) Κύπρο έχουμε ένα μόνιμο τυφώνα. Ονομάζεται Φαίδωνας και κτυπά αλύπητα ό,τι βρει μπροστά του -από αποχετεύσεις και ΧΥΤΑ μέχρι πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Μάλιστα, πρώτα κτυπά και ύστερα φροντίζει να τροχιοδρομήσει νόμιμες διαδικασίες. Στα σοβαρά τώρα, ο δήμαρχος Πάφου ένα πράγμα πρέπει να αντιληφθεί: ότι αν έχει στοιχεία για οτιδήποτε μεμπτό, οφείλει να τα καταθέτει στις αρμόδιες αρχές προτού βγάλει στη γύρα τη γλώσσα του. Αυτό του υπέδειξαν όλοι οι σώφρονες πολίτες, αλλά εις μάτην. Τόσο πολύ του άρεσε η δημοσιότητα που, σαν νάρκισσος, ποζάρει κάθε λίγο στην ΤΒ με νέες καταγγελίες και αποκαλύψεις, θυσιάζοντας την ουσία για τις εντυπώσεις…

Το sms της ημέρας

Στις ειδήσεις: «Κύπριοι σε θέατρα απέναντι από τη σκηνή του μακελειού». Μάλλον σύγχυσαν το Λας Βέγκας με το Μπρόντγουεϊ. Ακου σε… θέατρα! Στο… Λας Βέγκας!

Τοξότης

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy