Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί ο Κανονισμός του Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, με την υιοθέτηση του κανονισμού ενεργοποιείται πλέον η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, η οποία θα αποτελέσει, μέσα από το συντονισμό των υπηρεσιών των κρατών μελών, την προμετωπίδα των προσπαθειών για καταπολέμηση της απάτης και των αδικημάτων οικονομικής φύσης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Στο Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τη θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος ανταλλαγής ποινικών μητρώων, σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών, με σκοπό τη συμπλήρωση και υποστήριξη του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών ποινικού μητρώου (σύστημα ECRIS TCN).
 
Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων για πρόληψη και καταστολή της τρομοκρατίας, καθώς θα δώσει την ευχέρεια στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών να λαμβάνουν πληροφόρηση και να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το ποινικό ιστορικό των υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στο έδαφος της ΕΕ.
 
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των εργασιών της συνόδου, οι Υπουργοί αναμένεται συζητήσουν επί της ενδιάμεσης αξιολόγησης των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Μετά την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, οι Υπουργοί θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των μέτρων που αποφασίστηκαν και θα καθορίσουν τις μελλοντικές προτεραιότητες με τους τομείς της τρομοκρατίας και του διαδικτυακού εγκλήματος να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της συζήτησης.
 
Επίσης, οι Υπουργοί των 27 θα συζητήσουν για την εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα συνόρων του Σένγκεν σχετικά με την προσωρινή εισαγωγή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Η αύξηση της τρομοκρατικής απειλής και η μεταναστευτική κρίση έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα αναφορικά με τον έλεγχο των εσωτερικών συνόρων της Ένωσης και υπό το πρίσμα αυτών των νέων δεδομένων οι Υπουργοί θα εξετάσουν την εφαρμογή νέων κριτηρίων επαναφοράς των ελέγχων για μεγαλύτερο διάστημα.
 
Ο κ. Νικολάου επιστρέφει στην Κύπρο στις 13 Οκτωβρίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy