Ο Ιβάν Σαββίδης είχε μαζί του και συνοδούς στην τελετή διαβεβαίωσης του ΠτΔ

Κάθισαν σε θέσεις πρώτης σειράς που προορίζονταν για αξιωματούχους του κράτους, βάσει Πρωτοκόλλου…

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν ήταν μόνος στην τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, αλλά είχε και συνοδούς.

Μάλιστα όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες οι συνοδοί του Ιβάν Σαββίδη παρακάθισαν μαζί του στις θέσεις των επισήμων, όπου με βάση το Πρωτόκολλο θα έπρεπε να βρίσκονταν μόνο νυν και πρώην αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δημόσιας υπηρεσίας και επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών.

Επίσης ερωτηματικό παραμένει κατά πόσον ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνοδοί του οπλοφορούσαν κατά την παρουσία τους στη Βουλή, αφού ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει για το αντίθετο.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες κατά την τελετή διαβεβαίωσης ο Ιβάν Σαββίδης παρακάθισε στις θέσεις των επισήμων δίπλα από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και μπροστά από τους Νίκο Χριστοδουλίδη, νυν Υπουργό Εξωτερικών, Βασίλη Πάλμα και Μιχάλη Σοφοκλέους. Στην ίδια γραμμή δίπλα από τον Ιβάν Σαββίδη βρίσκονταν άνδρες της συνοδείας του. Μάλιστα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες (βλ. σελ. 5) ο ένας ήταν πίσω του και στα επεισόδια το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα, όταν ο Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στο γήπεδο οπλοφορώντας.

Τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο

Εν τω μεταξύ επικρατεί σύγχυση πώς βρέθηκε ο Ιβάν Σαββίδης στην τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή. Οι πληροφορίες από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη είναι ότι ο Ιβάν Σαββίδης «δεν προσκλήθηκε από τη Βουλή», ενώ το Προεδρικό παραπέμπει στη Βουλή. Πάντως, με βάση το Πρωτόκολλο (εσωτερική εθιμοτυπική κατάταξη που ρυθμίζεται από τον περί του Πρωτοκόλλου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμο 59(I) του 1996) κατά την τελετή έπρεπε να βρίσκονταν μόνο νυν και πρώην αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δημόσιας υπηρεσίας και επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών. Μάλιστα πολλοί πολίτες που μετέβησαν στη Βουλή καθώς και εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο που θέλησαν να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή, δεν τους επιτράπηκε με τη δικαιολογία ότι δεν περιλαμβάνονταν στο Πρωτόκολλο.

Ζητά ενημέρωση το ΑΚΕΛ

Εν τω μεταξύ το ΑΚΕΛ διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τους λόγους που στην τελετή διαβεβαίωσης μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων περιλαμβανόταν ο Ιβάν Σαββίδης, «τον οποίο το Πρωτόκολλο τον τοποθέτησε σε κάθισμα δίπλα από ψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του κράτους». «Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε πλήρως, με σαφήνεια και το ταχύτερο σχετικά με τα πιο πάνω», αναφέρει το ΑΚΕΛ. Ωστόσο δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από το γραφείο του κ. Δημήτρη Συλλούρη.

29136712_1891025184303995_7098201684555333632_n

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy