Ο καραγκιόζης που μάγεψε τους Ταϊλανδέζους

Το Κυπριακό Λαϊκό Θέατρο Σκιών συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ «Harmony World Puppet Carnival» στην Μπανγκόκ

Κουκλοπαίχτες, μαριονετίστες, καραγκιοζοπαίχτες, παιδικά θεατρικά σχήματα, μικρά και μεγάλα, προσκλήθηκαν για να μοιραστούν μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό της Ταϊλάνδης, το ταλέντο τους, την τέχνη τους, την παράδοσή τους και την κουλτούρα τους στο World Puppet Carnival που έγινε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης από 1–10 Νοεμβρίου 2014. Πάνω από 116 δημιουργίες από 85 χώρες από όλο τον κόσμο έχουν επιλεγεί για να παρουσιάσουν στον κόσμο της εξωτικής Μπανγκόκ τη δουλειά τους και την τέχνη τους.

Η Ταϊλάνδη είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες της Απω Ανατολής με σπουδαίους και ξακουστούς κουκλοπαίχτες και παίχτες του θεάτρου σκιών με τις περίφημες και περίτεχνες φιγούρες τους που μοιάζουν με έργα τέχνης. Προσκλήθηκαν, λοιπόν, όλοι αυτοί από όλες τις χώρες των πέντε ηπείρων για να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους και να μοιραστούν την τέχνη και την παράδοσή μας με τα παιδιά και τις οικογένειές τους και γενικότερα με όλο τον κόσμο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σ’ αυτό το διεθνές φεστιβάλ, το οποίο ήταν συναγωνιστικό, υπήρχαν βραβεία, τα οποία απονεμήθηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή. Οι διάφορες κατηγορίες περιλάμβαναν την καλύτερη κίνηση φιγούρας, τον καλύτερο ηθοποιό, τον καλύτερο διευθυντή παραγωγής, το καλύτερο σενάριο, την καλύτερη κούκλα, το καλύτερο film video, την καλύτερη παράσταση για τα παιδιά και την καλύτερη παραδοσιακή τέχνη. Κουκλοπαίχτες, παίχτες θεάτρου σκιών, ηθοποιοί από την Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία ανοίξανε τις πόρτες τους στο μαγικό κόσμο της τέχνης του Θεάτρου και προσέφεραν υπέροχες παραστάσεις εκπροσωπώντας τη χώρα τους.

Το «Harmony World Puppet Carnival» ήταν ένα από τα πλέον φαντασμαγορικά αλλά και μεγαλύτερο σε αριθμό συμμετοχής χωρών που έλαβαν ποτέ μέρος σε διεθνές φεστιβάλ θεάτρου.

Μετά την επιτυχή συμμετοχή του Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου στο διεθνές φεστιβάλ της Ινδονησίας, σειρά πήρε η συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταϊλάνδης. «Η πρόσκληση και επιλογή του Κυπριακού Λαϊκού Θεάτρου Σκιών να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της Ταϊλάνδης», όπως είπε ο Χριστόδουλος Α. Πάφιος, «ήταν μια μεγάλη πρόκληση γιατί θα είχα την ευκαιρία να μάθω για τον πολιτισμό των άλλων χωρών αλλά και να δω από κοντά τις περίφημες και σπουδαίες Ταϊλανδέζικες κούκλες και μαριονέτες. Θα είχα την ευκαιρία να θαυμάσω από κοντά τις σκαλιστές, με περίτεχνο τρόπο και επιδεξιότητα και με πολύ λεπτομέρεια φτιαγμένες από δέρμα βουβαλιού, φιγούρες που φτιάχνουν οι καλλιτέχνες της Ταϊλάνδης».

Το Θέατρο Σκιών, του Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου, συμμετείχε σ’ αυτό το φεστιβάλ με το υπέροχο, κλασικό, παραδοσιακό αλλά και διαχρονικό έργο «Ο Μεγαλέξαντρος και το θεριό» και απέσπασε τον τιμητικό τίτλο «Continuation of Traditional Storytelling Style» και του απονεμήθηκε το σχετικό δίπλωμα από τον Υπουργό Πολιτισμού της Ταϊλάνδης σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε με τη λήξη του διεθνούς φεστιβάλ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy