ΚΕ: Ο Ακιντζί να πείσει την Τουρκία

Αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πραγματικά επιθυμεί τη συνολική επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, τότε ας πείσει την Τουρκία να ανταποκριθεί στη χθεσινή πρόκληση/πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι ο κ. Ακιντζί προβάλλει αναληθείς αναφορές.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί “προβάλλει διαστρεβλωτικές και αναληθείς αναφορές που αποσκοπούν στο να αποδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, μη ετοιμότητα τάχα για επίλυση του Κυπριακού”.

Είναι προφανής, συνεχίζει, η προσπάθεια του κ. Ακιντζί να δικαιολογήσει τις τουρκικές αδιάλλακτες θέσεις, μεταξύ των οποίων και τις δικές του αξιώσεις για συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεως, παρεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι μέσα στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ασαφής θέση της τουρκικής πλευράς περί αποδοχής εδαφικών αναπροσαρμογών με επιστροφή μέρους της Μόρφου και χωρίς την επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών, παρά την εκ του αντιθέτου βούληση των κατοίκων τους.

“Δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε τον ρόλο ή την ανυπαρξία ρόλου του κ. Ακιντζί στα όσα διαδραματίστηκαν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά. Θα ήταν προτιμότερο αν ο κ. Ακιντζί, αντί να προβαίνει σε τέτοιες ανυπόστατες αναφορές, να προβληματιστεί κατά πόσο βοηθά την τουρκοκυπριακή κοινότητα με την όλη στάση του, αλλά και πώς πραγματικά διασφαλίζει το μέλλον των Τουρκοκυπρίων με προσεγγίσεις που συνάδουν πλήρως με αυτές της Τουρκίας” υπογραμμίζει.

Αφού σημειώνει ότι ο καθένας κρίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις προτάσεις που υποβάλλει και τη συνολική προσέγγισή του στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι “και στο Κραν Μοντανά, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν η μόνη που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις εντός του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ οι οποίες, δυστυχώς, ουδεμίας ανταπόκρισης, είτε γραπτώς είτε προφορικώς, έτυχαν από τουρκικής πλευράς”.

“Αν ο κ. Ακιντζί πραγματικά επιθυμεί τη συνολική επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, τότε ας πείσει την Τουρκία να ανταποκριθεί στη χθεσινή πρόκληση/πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας” καταλήγει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy