Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τις συντεχνίες των νοσηλευτών

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι συντεχνίες των νοσηλευτών αναμένοντας απάντηση στο αίτημα που έχουν καταθέσει για 70 επιπλέον αντικαταστάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν αποκλείεται, στην περίπτωση που το αίτημά τους αυτό δεν πάρει το πράσινο φως από το Υπουργείο Οικονομικών, να εξαγγείλουν μέτρα αντίδρασης.

Το Υπουργείο Υγείας πάντως, εξ όσων πληροφορούμαστε, βρίσκει απόλυτα δικαιολογημένο το αίτημα του νοσηλευτικού κόσμου και αυτή τη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους αρμοδίους για τις ανάγκες που θα προκύψουν ενόψει και των αδειών ανάπαυσης. Αν και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για τις 70 επιπλέον αντικαταστάσεις, εντούτοις μιλώντας στη «Χ», ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε άγνοια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κανένα αίτημα δεν έχει υποβληθεί στο Υπουργείο του. Τα κενά στη στελέχωση νοσηλευτικού προσωπικού που παρουσιάζουν τα νοσηλευτήρια της χώρας μας σήμερα είτε επειδή βρίσκονται με μακροχρόνια άδεια ασθενείας (κυρίως λόγω εγκυμοσύνης) είτε με άδεια μητρότητας πονοκεφαλιάζουν το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τις συντεχνίες των νοσηλευτών οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ήδη το Υπουργείο για την επιδείνωση της κατάστασης λόγω των αδειών ανάπαυσης του προσωπικού.

Την περασμένη Πέμπτη το όλο πρόβλημα τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, με τον κλάδο νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ. Οι αναπληρώσεις του προσωπικού τέθηκαν πριν από δύο περίπου βδομάδες και από την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ). Μιλώντας στη «Χ» ο προϊστάμενος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε πως το πρόβλημα αυτό έχει τεθεί πολλάκις στα δύο αρμόδια Υπουργεία ωστόσο, είπε, «μέχρι τώρα δεν έχουμε νεότερα». Υπογράμμισε πως «το πρόβλημα επιδεινώνεται αυτή την εποχή, λόγω των αδειών του προσωπικού» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τμήματα και κλινικές τα οποία είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα το προσωπικό τους «να μην μπορεί να πάρει ούτε μια άδεια ανάπαυσης». Υπενθύμισε δε ότι το όλο θέμα τέθηκε και στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από ένα χρόνο, με τον κ. Αναστασιάδη να δίνει οδηγίες για σύσταση Τεχνικής Επιτροπής «η οποία θα αναλάμβανε τη στελέχωση των νοσοκομείων». «Δυστυχώς», είπε, «σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Μνεία έκανε ο κ. Αργυρίδης και στο θέμα της στελέχωσης νέων μονάδων και τμημάτων αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μονάδα αιμοκάθαρσης. «Η μονάδα θα λειτουργήσει με 40 μηχανές αιμοκάθαρσης», είπε και διερωτήθηκε «πώς θα επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία της όταν δεν στελεχωθεί με επαρκή αριθμό νοσηλευτών/νοσηλευτριών». Σκιαγραφώντας τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, ο κ. Αργυρίδης μίλησε για 80 νοσηλευτές/νοσηλεύτριες με μακροχρόνιες άδειες ασθενείας ή με άδεια μητρότητας και δεν αντικαθίστανται. Άλλοι 85 νοσηλευτές, πρόσθεσε, απουσιάζουν από τον κλινικό χώρο, επειδή είναι αποσπασμένοι σε άλλα τμήματα του Υπουργείου Υγείας. Ούτε αυτοί έχουν αντικατασταθεί, σημείωσε.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy