Ο Λίντινγκτον χαιρέτισε τη δράση των ΕΒΕ

Σεμινάριο κατά το οποίο υπογραμμίστηκαν τα οφέλη μιας λύσης του Κυπριακού και η αξία που έχουν οι πρακτικές πρωτοβουλίες συμφιλίωσης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, φιλοξένησε το πρωί της Δευτέρας το Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ευρώπης της βρετανικής Κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον υποδέχθηκε εκπροσώπους του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι παρουσίασαν τις κοινές προτάσεις και δράσεις τους.

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο ο κ. Λίντινγκτον είχε ενημερωθεί για τη δράση των δύο επιμελητηρίων με στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε επιχειρηματικό επίπεδο, η οποία με τη σειρά της αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διαδικασίας λύσης. Ο Βρετανός Υπουργός είχε εισηγηθεί τη διεξαγωγή μιας σχετικής συζήτησης στο Φόρεϊν Όφις και είχε απευθύνει πρόσκληση στα στελέχη των επιμελητηρίων.

Το σημερινό «σεμινάριο», όπως περιγράφεται από το Φόρεϊν Όφις, συνίστατο σε παρουσιάσεις από τους Προέδρους των δύο Επιμελητηρίων, Φειδία Πηλείδη και Φικρί Τορός αντίστοιχα, κυρίως για τα οφέλη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης για όλους τους Κυπρίους και για την ευρύτερη περιοχή. Ακολούθησαν ερωταποκρίσεις μεταξύ του πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν πέρα των δύο προέδρων ο κ. Λίντινγκτον και η Διευθύντρια Ευρώπης του Φόρεϊν Όφις Τζιλ Μόρις, και του ακροατηρίου, που απαρτιζόταν από Βρετανούς βουλευτές και εκπροσώπους της οργανωμένης διασποράς Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και κάποιους προσκεκλημένους της βρετανικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπήρξε είναι ότι η εκδήλωση διήρκησε πάνω από μισή ώρα πέραν από τον προγραμματισμένο χρόνο.

«Υπάρχουν κάποιες μελέτες για τα οφέλη της επανένωσης και εμείς παραθέσαμε κάποια από τα στοιχεία και εξηγήσαμε ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που προωθούμε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο κ. Πηλείδης. «Για εμάς ήταν κάτι πολύ σημαντικό η παρουσία μας σε μια τέτοια εκδήλωση στο Φόρεϊν Όφις, διότι πιστεύουμε πραγματικά στη συνεργασία, ότι για να υπάρξει πραγματική ευημερία για τον κυπριακό λαό, για όλες τις κοινότητες, θα πρέπει η λύση να είμαι σωστή, ειδάλλως θα είναι εφήμερη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου εκτίμησε δε ότι ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης έμεινε εντυπωσιασμένος από την παρουσίαση των πρωτοβουλιών.

Επαινώντας το έργο των δύο Επιμελητηρίων, ο κ. Λίντινγκτον δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ανάμεσα στους πιο δυνατούς υποστηρικτές μιας λύσης του Κυπριακού. Γι’ αυτό με χαρά καλωσόρισα σήμερα στο Φόρεϊν Όφις το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου”.

Η δουλειά των Επιμελητηρίων, συνέχισε, “δείχνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στην επισήμανση του πώς μία λύση θα επέφερε οικονομικά οφέλη σε όλους τους Κυπρίους”.

Ο κ. Λίντιγκτον σημείωσε τέλος ότι “αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κινήματος πρωτοβουλιών σε επίπεδο πολιτών στο νησί, το οποίο καταδεικνύει ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να επιτύχουν περισσότερα μαζί από όσα μπορούν χώρια και να συμπληρώσουν τις συνομιλίες υπό τα Ηνωμένα Έθνη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy