Ο Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να γίνουν πιο φιλόδοξοι

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε έκκληση την Τρίτη για μια νέα εποχή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα τη Γερμανία, να γίνουν πιο φιλόδοξοι και να προχωρήσουν σε περαιτέρω διασύνδεση των οικονομιών, των κυβερνήσεων και των στρατών τους.
 
Ο 39χρονος Γάλλος ηγέτης μίλησε για περισσότερο από μιάμιση ώρα ενώπιον φοιτητών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, σε μια παθιασμένη ομιλία που περιείχε σειρά προτάσεων για την ΕΕ των 28.
  
«Η Ευρώπη που ξέρουμε είναι πολύ αδύναμη, πολύ αργή και πολύ αναποτελεσματική» είπε. «Αλλά μόνο η Ευρώπη μπορεί να μας δώσει την ικανότητα να δράσουμε στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις».
 
Η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για μια αναδιοργάνωση της ΕΕ μετά την έξοδο της Βρετανίας περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσης υπουργού οικονομικών, προϋπολογισμό και κοινοβούλιο για την ευρωζώνη, καθώς και μια ευρωπαϊκή «δύναμη ταχείας αντίδρασης» που θα συνεργαστεί με τους εθνικούς στρατούς.
 
Ο Μακρόν επιθυμεί την έγκριση της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ωστόσο τα σχέδιά του δέχτηκαν πλήγμα από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς ενισχύθηκαν οι ευρωσκεπτικιστές.
 
Η Μέρκελ πρέπει τώρα να προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που πιθανόν να συμπεριλάβει το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), του οποίου ο ηγέτης Κρίστιαν Λίντνερ επικρίνει την ευρωπαϊκή ατζέντα του Μακρόν και θεωρεί ότι ένας προϋπολογισμός για την ευρωζώνη είναι «κόκκινη γραμμή».
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε την Τρίτη να απαντά ευθέως στον Λίντνερ λέγοντας «δεν έχω κόκκινες γραμμές, έχω μόνο ορίζοντες».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy