Ο Μακρόν καλωσορίζει τη συμφωνία Μέρκελ και SPD για σχηματισμό Κυβέρνησης στη Γερμανία

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε “χαρούμενος και ικανοποιημένος” για την επί της αρχής συμφωνία για σχηματισμό Κυβέρνησης στη Γερμανία μεταξύ των συντηρητικών της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD),  τονίζοντας ότι οι προσωρινοί όροι της συμφωνίας είναι καλοί για την Ευρώπη.
 
Έπειτα από μήνες διερευνητικών συνομιλιών την Παρασκευή το πρωί η Μέρκελ και το SPD κατέληξαν σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση.
 
“Είχαμε σήμερα το πρωί…καλά νέα από την άλλη όχθη του Ρήνου και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και πολύ ικανοποιημένος ότι η καγκελάριος Μέρκελ είναι σε θέση να προχωρήσει προς τη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης συνασπισμού την οποία…αναμένει όλη η Ευρώπη και ιδιαιτέρως η Γαλλία”, δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου. 
 
Οι όροι της συμφωνίας είναι ευνοϊκότεροι για το ευρωπαϊκό σχέδιο από ό,τι ήταν προηγούμενες απόπειρες σχηματισμού Κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου έτους, πρόσθεσε. 
 
Στο μεταξύ, ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει να δώσει η επόμενη γερμανική Κυβέρνηση στις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας δήλωσε ότι «θα υπάρξει ένας Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών».
 
«Το έγγραφο στο οποίο καταλήξαμε αποτελεί μεταστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Στο 28σέλιδο κείμενο που προέκυψε από τις πενθήμερες διερευνητικές συνομιλίες αναφέρεται ότι η πιθανή κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τον κ. Μακρόν, στη βάση των προτάσεών του για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.