Ο Μνανγκάγκουα “ο Κροκόδειλος” ορκίσθηκε Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Η ορκωμοσία του `Εμερσον Μνανγκάγκουα ως Προέδρου της Ζιμπάμπουε πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώπιον χιλιάδων επευφημούντων οπαδών του στο εθνικό στάδιο της Χαράρε, βάζοντας τέλος στην 37ετή διακυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Στον όρκο του ο 75χρονος πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και γνωστός με το προσωνύμιο “Ο Κροκόδειλος” υποσχέθηκε να τηρήσει το σύνταγμα της πρώην βρετανικής αποικίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα και των 16 εκατομμυρίων πολιτών της Ζιμπάμπουε.

Παρόλο που οι περισσότεροι πολίτες της Ζιμπάμπουε γιόρτασαν την έξοδο από την εξουσία του 93χρονου Μουγκάμπε, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του οποίου η χώρα περιέπεσε στην ένδεια και τον δεσποτισμό ενώ είχε από τις πιο ευοίωνες προοπτικές μεταξύ των αφρικανικών χωρών, μερικοί ανησυχούν για το μέλλον υπό τον Μνανγκάγκουα.

Αμφισβητούν κυρίως τον ρόλο του στις αποκαλούμενες σφαγές Γκουκουραχούντι που πραγματοποιήθηκαν το 1983 στη Ματαμπελελάνδη, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση καταστολής των αντιπάλων του Μουγκάμπε από την εκπαιδευμένη στη Βόρεια Κορέα Πέμπτη Ταξιαρχία.

Ο Μνανγκάγκουα έχει αρνηθεί ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στις ωμότητες και μετά την επιστροφή του στη Ζιμπάμπουε, έπειτα από δύο εβδομάδες που παρέμεινε κρυμμένος, κηρύσσει τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

“Ο λαός μίλησε. Η φωνή του λαού είναι φωνή του Θεού”, είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές του την Τετάρτη στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του ZANU-PF. Εντούτοις η σκληρή αντιμετώπιση των πιστών του Μουγκάμπε από τον στρατό –ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ιγκνάτιους Τσόμπο χρειάσθηκε να νοσηλευθεί εξαιτίας των ξυλοδαρμών που υπέστη ενώ κρατούνταν από τους στρατιωτικούς, δήλωσε ο δικηγόρος του– δεν έχει περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές απόψεις του Μνανγκάγκουα για τη δημοκρατία.

“`Ηταν ένας πολύ βάναυσος και δρακόντειος τρόπος αντιμετώπισης των αντιπάλων”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λάβμορ Μαντούκου, δικηγόρος του Τσόμπο. Ο Μουγκάμπε, ο οποίος ήταν ο γηραιότερος εν ενεργεία αρχηγός κράτους στον κόσμο, παραιτήθηκε την Τρίτη καθώς το κοινοβούλιο άρχιζε διαδικασία για την παραπομπή του, μια εβδομάδα ακριβώς αφού ο στρατός επενέβη για να καταλάβει την εξουσία.

Ο Μνανγκάγκουα διαβεβαίωσε τον Μουγκάμπε πως ο ίδιος και η οικογένειά του θα είναι ασφαλείς στη Ζιμπάμπουε, όταν οι δύο άνδρες συνομίλησαν για πρώτη φορά αφότου ο Μνανγκάγκουα επέστρεψε αυτή την εβδομάδα στη Ζιμπάμπουε, αναφέρει σήμερα η κρατικής ιδιοκτησίας εφημερίδα The Herald.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy