“Ο Ν. Αναστασιάδης προσπαθεί να μιλήσει τη γλώσσα Παπαδόπουλου και Λιλλήκα»

Πάρα πολύ καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες για την Κύπρο καθώς θα κρίνουν πώς θα εξελιχθούν κρίσιμα θέματα, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση του παραρτήματος του κόμματος στη Βρετανία.
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο αλλά και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έκτοτε. Επισήμανε τρία σημεία της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στα οποία εστίασε για να επικρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Πρώτον, την παρατήρηση του κ. Γκουτέρες ότι χάθηκε μία «ιστορικής σημασίας» ευκαιρία για λύση. Όπως είπε, αυτό ισχυρίστηκε από την αρχή το ΑΚΕΛ αλλά χλευάστηκε από τον Πρόεδρο και από το ΔΗΣΥ. Δεύτερον, την απόδοση της ευθύνης για την αποτυχία των συνομιλιών «στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους δύο ηγέτες». Όπως σχολίασε ο κ. Κυπριανού, η ερμηνεία αυτή από τον κ. Γκουτέρες διαφέρει από την ερμηνεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τέλος, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι η έκθεση αναφέρει πως όλες οι πλευρές, δηλαδή συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, πήγαν στο Κραν Μοντάνα με βούληση να συνεργαστούν για την επίλυση διαφωνιών και την επίτευξη συμφωνίας. «Όχι απλά δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία δηλαδή, αλλά την εγκωμιάζει», σχολίασε ο Άντρος Κυπριανού.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διότι, όπως είπε, ούτε κατάφερε να αποσπάσει την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη στιγμή, όπως φαίνεται πως ήταν δυνατό με βάση τα όσα σύμφωνα με πληροφορίες είχε διαβιβάσει στην ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ούτε και να επιρριφθούν ευθύνες στην Τουρκία για το ναυάγιο. Τον επέκρινε παράλληλα για τη μη αξιοποίηση του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Γκουτέρες για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, στο οποίο είχε αναφερθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως σχολίασε ο κ. Κυπριανού, «δεν είναι σοβαρά πράγματα» σε μία τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση να μη δέχεται η κυπριακή πλευρά τη συζήτηση επί ενός σημαντικού εγγράφου επικαλούμενη την ένταση των στιγμών.
 
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι λογικό να αναμένουμε πως η Τουρκία θα δεχθεί την επιβολή θέσεων από την Κύπρο όταν δεν το δέχεται από δυνάμεις όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ. «Δεν είναι ηττοπάθεια αυτή η προσέγγιση, αλλά αντικειμενικός ρεαλισμός και υπεύθυνη πατριωτική στάση», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος ευρύτερα στη συνεργασία στον ενδιάμεσο χώρο είπε ότι είναι προφανές πως γίνεται για την καρέκλα και όχι για τις επόμενες γενιές και για την Κύπρο, λέγοντας ότι οι θέσεις των συνεργαζόμενων κομμάτων σε ό,τι αφορά το μοντέλο της λύσης του Κυπριακού διαφέρουν μεταξύ τους.
 
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ είναι σταθερό στις θέσεις του και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι άρχισε την κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για εκλογικούς σκοπούς. Όπως είπε, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που «μεταμορφώθηκε», παραπέμποντας στις πληροφορίες περί επιστολής προς τα Ηνωμένα Έθνη με τις συντεταγμένες της ΑΟΖ στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Κατά τον κ. Κυπριανού αυτό συνιστά αλλαγή στάσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Ο Αναστασιάδης τοποθετείται ακριβώς αντίθετα από εκείνα που έλεγε με έξι μήνες ή ένα χρόνο πριν και προσπαθεί να μιλήσει τη γλώσσα του Παπαδόπουλου και του Λιλλήκα», είπε.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διακρίνεται από «παλινδρομήσεις, αντιφάσεις και ασυνέπεια» και ο Νικόλας Παπαδόπουλος από «συνθηματολογία, κινδυνολογία και ισοπέδωση», με τον Γιώργο Λιλλήκα να ακολουθεί επί της ουσίας στην ίδια γραμμή, έστω και αν αυτό γίνεται «πιο εκλεπτυσμένα».
 
Κληθείς από μέλος του ακροατηρίου να σχολιάσει το ότι «στην Κύπρο κάποιοι λένε ότι με την επιλογή Μαλά το ΑΚΕΛ στην ουσία στηρίζει τον Αναστασιάδη», ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «λογική του παραλόγου», την οποία δεν μπορεί να δεχθεί. «Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξει κάποιο αν δεν συμφωνεί μαζί του σε βασικές θέσεις πολιτικής», συνέχισε ο κ. Κυπριανού απαντώντας παράλληλα και στο ερώτημα τι θα πράξει το κόμμα του σε περίπτωση που ο υποψήφιός του δεν περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. «Να στηρίξουμε κάποιον με τον οποίο δεν συμφωνούμε για να έρθουμε στην εξουσία και τι να την κάνουμε αυτή την εξουσία; Είτε θα υποχρεωθούμε να φύγουμε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης είτε να μεταλλαχτούμε. Θα το ξαναπώ. Και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσουμε Μαλά», συμπλήρωσε.
 
Σε ό,τι αφορά την οικονομία σχολίασε ότι «πιάσαμε πάτο», ενώ αναφέρθηκε σε «επιβαρυντικά» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Αμφισβήτησε τη σταθερότητα του υποβάθρου της οικονομικής ανάπτυξης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι 4 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια έχουν προέλθει από την απονομή υπηκοότητας σε «Κινέζους, Άραβες, Ρώσους, αλλά και Τούρκους». Όπως σχολίασε, «η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται σε πήλινα πόδια και τα όποια αγαθά δε μοιράζονται σε όλους». Τάχθηκε υπέρ της αύξησης των δημοσίων δαπανών για τους ασθενέστερους και για τομείς όπως η υγεία, του «φρένου» στη μείωση των μισθών, της ενίσχυσης των εργασιακών σχέσεων και της πιο ισότιμης κατανομής του πλούτου. Είπε επίσης ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία και στην υγεία και ότι για αυτές τις μεταρρυθμίσεις απαιτούνται πόροι.
 
Επέκρινε δε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη σημερινή κυβέρνηση για φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.
 
«Η μόνη επιλογή που ελπίζουμε ότι θα φέρει ένα καλύτερο αύριο, που δεν θα διχάσει αλλά θα ενώσει και θα δώσει την καλύτερη προοπτική στον τόπο είναι η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Την Κυριακή ο κ. Κυπριανού μίλησε στην παροικία στο Μπέρμιγχαμ, ενώ σήμερα έχει επαφές με αξιωματούχους του Foreign Office, με Βρετανούς βουλευτές και με στελέχη της οργανωμένης παροικίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy