«Ο Ν. Παπαδόπουλος παραλλαγή του Ν. Αναστασιάδη, βάζουν την καρέκλα πάνω από το συμφέρον της χώρας»

Ο Ν. Αναστασιάδης έβαλε την καρέκλα πάνω από τις επόμενες γενιές και πως η πολιτική του στην οικονομία έχει αποτύχει καθώς είναι βασισμένη στην καπιταλιστική φιλοσοφία, υπέδειξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως πρόκειται είναι μία παραλλαγή της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη και σημείωσε πως η συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα είναι για την καρέκλα και όχι για το συμφέρον της Κύπρου

«Κάθε φορά που τα υποδεικνύουμε αυτά στην κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού απαντούν με τη γνωστή εξαλλοσύνη: «είναι ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που φταίνε για όλα». Ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ κριθήκαμε το 2013. Τώρα είναι η δική τους σειρά να κριθούν. Θέλω όμως να διευκρινίσω κάτι για το τότε. Όταν λέγαμε ότι η κρίση είναι διεθνής, μας έλεγαν ότι είναι κυπριακή. Όταν υποστηρίζαμε ότι η κρίση είναι τραπεζική, αυτοί έλεγαν φταίει το πασχαλινό επίδομα.

Μέχρι και ο τότε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Όλι Ρεν, που δεν είναι στέλεχος του ΑΚΕΛ, είπε ξεκάθαρα και γραπτώς ότι το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας, οι φτωχές πρακτικές διαχείρισης κινδύνου και η έλλειψη επαρκούς εποπτείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

«Όμως τότε οι κ.κ. Αναστασιάδης και Νεοφύτου πιασμένοι χέρι-χέρι με τον κ. Παπαδόπουλο επέμεναν: έπρεπε να μειώσουμε τους μισθούς των εργαζομένων και τις κοινωνικές παροχές και- προς Θεού- να επαναδιορίσουμε τον Θανάση Ορφανίδη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας» σημείωσε για να προσθέσει πως «μαζί υπερψήφισαν κάθε προσπάθεια που περιόριζε τα έσοδα της τότε Κυβέρνησης. Στόχος ήταν να καταστεί το μνημόνιο μονόδρομος».

«Όλα αυτά τα θυμίζω γιατί κάποτε πρέπει να παραδεχτούμε την αλήθεια. Κυρίως όμως γιατί ακούμε καθημερινά τα στελέχη της Κυβέρνησης και του Συναγερμού να μας κατηγορούν για μηδενισμό. Μιλούν αυτοί που επί διακυβέρνησης Χριστόφια έκαναν το μηδενισμό και τη μισαλλοδοξία επιστήμη. Επιτίθενται ισοπεδωτικά στο ΑΚΕΛ που είχε το ήθος, τον πατριωτισμό, τη δύναμη και τη συνέπεια να πολιτευτεί σωστά, στηρίζοντας τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

Στηρίζοντας και πρωταγωνιστώντας στις προσπάθειες να εγκριθούν τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων∙ για να μην σκοτωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλα πολλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο πηδάλιο της χώρας αυτή την περίοδο βρέθηκε η Κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη. Μια Κυβέρνηση που προτίμησε να είναι αρεστή στους δανειστές παρά στήριγμα για τους εργαζόμενους. Που προτίμησε να χρησιμοποιήσει την κρίση για να προωθήσει διαχρονικές της θέσεις σε βάρος των εργαζομένων, αντί να τους προστατέψει. Αυτοί που πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης ήταν κυρίως οι εργαζόμενοι. Αντιθέτως, δεν πλήρωσαν εκείνοι που γλύτωσαν το κούρεμα και είχαν προνομιακή πληροφόρηση. Εκείνοι οι λίγοι και εκλεκτοί που ευνοήθηκαν από τις πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Πλήρωσαν οι πολλοί, οι μη προνομιούχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης προεκλογικά μετατρέπεται σε Άγιο Βασίλη και μετεκλογικά θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σημείωσε πως «είναι ντροπή η χώρα να έχει αυτό το πρόσωπο και είναι μεγάλη πρόκληση η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει γι’ αυτή την κατάντια»

«Η Κυβέρνηση απέτυχε, γιατί παραδίδει μια οικονομία χωρίς όραμα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό. Σήμερα η οικονομία βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο μιας διακυβέρνησης που ξέχασε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και πορεύεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μεσομακροπρόθεσμων κινδύνων που εγκυμονεί το κληρονομημένο από το παρελθόν παραγωγικό μας μοντέλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το κυπριακό, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως «ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει τον κ. Αναστασιάδη όχι μόνο γιατί κούρεψε τις καταθέσεις του κόσμου, αλλά και γιατί κούρεψε την ελπίδα του λαού μας για λύση του Κυπριακού» σημειώνοντας πως την κρίσιμη στιγμή του κυπριακού έκανε πίσω σφραγίζοντας με τη δική του στάση το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα.

«Γι’ αυτό και ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να θέλει και να μπορεί να κάνει σοβαρά και συνεπή βήματα στις συνομιλίες. Πρέπει να είναι κάποιος που να τον εμπιστεύονται και ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι ότι θέλει ειλικρινά την επανένωση του τόπου και του λαού μας» σημείωσε για να προσθέσει πως ο Νίκος Αναστασιάδης την «κρίσιμη ώρα έδειξε ασυνέπεια και αναποφασιστικότητα. Έβαλε την καρέκλα πάνω από τις επόμενες γενιές».

«Αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν την εικόνα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Πολλά για τους λίγους, λίγα για τους πολλούς. Διαπλοκή, διαφθορά, αναξιοπιστία και αναξιοκρατία. Ο κ. Αναστασιάδης επαναδιεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας με ένα βεβαρημένο βιογραφικό.

Με καταγεγραμμένη την ασυνέπεια του στο Κυπριακό, τις παλινδρομήσεις και τις αντιφάσεις που έθεσαν τη διαδικασία των συνομιλιών σε περιπέτειες» σημείωσε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως υπάρχει ανάγκη για πραγματική αλλαγή ξεκαθαρίζοντας πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν αποτελεί τίποτα άλλο από παραλλαγή της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη.

«Όλοι θυμούνται ότι χέρι-χέρι με τον κ. Νεοφύτου υπερασπίζονταν τους «καλύτερους τραπεζίτες» και ζητούσαν να δώσουν κι άλλα οι εργαζόμενοι. Όλοι θυμούνται ότι ψήφισε μαζί με τον κ. Νεοφύτου τα κρίσιμα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, τις εκποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά.

Μαζί ακύρωσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, στην παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την υγεία. Μαζί συμμάχησαν έτσι ώστε όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους πολλούς να είναι σήμερα ανοιχτά» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «η δήθεν νέα στρατηγική που πολυδιαφημίζει δεν είναι τίποτε άλλο από έναν επικίνδυνο κατάλογο παλιών και τετριμμένων συνθημάτων».

«Πολυδιαφημίζει τη Νέα Στρατηγική ο κ. Παπαδόπουλος αλλά δεν μας λέει το κύριο: ποιος είναι ο στρατηγικός του στόχος; Δέχεται ή απορρίπτει τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία; Δεν το λέει για ένα απλούστατο λόγο. Γιατί οι πλείστοι που τον υποστηρίζουν όχι μόνο δεν την αποδέχονται αλλά την θεωρούν και ως την χειρότερη μορφή διχοτόμησης. Κάποιοι του αποδίδουν μάλιστα ότι συμμερίζεται αυτή τη θέση. Είναι προφανές ότι αυτή η συνεργασία γίνεται για την καρέκλα της εξουσίας και όχι για την Κύπρο και τις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το χειρότερο από όλα είναι ότι κανένας από τους τρεις, ούτε ο κ. Αναστασιάδης, ούτε ο κ. Παπαδόπουλος, ούτε ο κ. Λιλλήκας μπορούν να δώσουν πειστικές προτάσεις για το αύριο. Κανένας από τους τρεις δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που θέλουν επιτέλους η Κύπρος να προχωρήσει μπροστά. Που θέλουν τον επόμενο Πρόεδρο απαλλαγμένο από τα βαρίδια της συντήρησης.

Έτοιμο να κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις. Έτοιμο να αφήσει ένα προοδευτικό στίγμα∙ και όχι να φοβάται να αντιμιλήσει στις σκοταδιστικές αντιλήψεις του Αρχιεπισκόπου, στις φωνές του παρελθόντος που προτιμούν τη διχοτόμηση, στις πολιτικές που μας γυρίζουν χρόνια πίσω» σημείωσε ο κ. Κυπριανού ξεκαθαρίζοντας πως ο «μόνος που μπορεί να το εγγυηθεί αυτό είναι ο Σταύρος Μαλάς. Ο Σταύρος έχει ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα και έντιμα, δίχως υπεκφυγές και συνθήματα του αέρα, αλλά με ξεκάθαρο σχέδιο» ανέφερε.

Καταλήγοντας για τον προϋπολογισμό, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως «ούτε ο φετινός προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά ανάλγητος. Προϋπολογισμός στα μέτρα της πολιτικής που εφάρμοσε τα τελευταία πέντε χρόνια η Κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη» προσθέτοντας πως είναι προϋπολογισμός χωρίς όραμα χωρίς προοπτική που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy