Ο Νικόλας έραψε κοστούμι, στον ράφτη όμως πάνε κι άλλοι

• Το κάδρο των προεδρικών εκλογών στο «πατριωτικό κέντρο» δεν χωρά μόνο έναν

Της Μαρίας Φράγκου

Με τον αέρα του ισχυρού διάβηκε το κατώφλι της ΕΔΕΚ ο Νικόλας Παπαδόπουλος την Τετάρτη. Και γιατί άλλωστε να μη νιώθει έτσι ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος, αφού τη στήριξη για την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας την έχει πριν ακόμα την ζητήσει από τον Μαρίνο Σιζόπουλο;

Το μήνυμα που έστειλαν οι δύο ηγέτες, μετά τη συνάντησή τους, ήταν πολύ αισιόδοξο για την πορεία τής μεταξύ τους συνεργασίας. Και μας έλεγαν αλήθεια όταν δήλωναν πως δεν μπήκαν σε συζήτηση ονομάτων και εν δυνάμει υποψηφίων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Και δεν μπήκαν γιατί ο Νικόλας είναι ο σίγουρος υποψήφιος, ενώ ο Μαρίνος ξεκαθάρισε την Τετάρτη πως «ναι μεν είμαστε όλοι εν δυνάμει υποψήφιοι, αλλά εγώ δεν ενδιαφέρομαι…»

[pull_quote_left]• «Ναι μεν είμαστε όλοι εν δυνάμει υποψήφιοι, αλλά εγώ δεν ενδιαφέρομαι…» είπε ο Σιζόπουλος στον Νικόλα[/pull_quote_left]

Οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΔΕΚ για τον υποψήφιο Πρόεδρο -εκλεξιμότητα, αξιοπιστία και πρότερος έντιμος βίος- φωτογραφίζουν τον Νικόλα και αποκλείουν τον Λιλλήκα. Η «λεηλασία» του κινήματος των σοσιαλδημοκρατών από τον άλλοτε εκλεκτό της ηγεσίας της ΕΔΕΚ δεν ξεχνιέται εύκολα.
Αποκλείουν βεβαίως και την Ελένη Θεοχάρους που την θέλουν μεν στο «μέτωπο», αλλά στο ρόλο του εφοδιαστή και όχι του επικεφαλής. Λοχαγός ναι, αλλά όχι και συνταγματάρχης…
Είναι και ο Περδίκης, βέβαια, που διαμηνύει πως ο ενδιάμεσος χώρος πρέπει να κατέβει με κοινό υποψήφιο, αλλά αυτός να μην είναι πολιτικός ηγέτης.

[quote_box_right]

Οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΔΕΚ για τον υποψήφιο Πρόεδρο φωτογραφίζουν τον Νικόλα και αποκλείουν τον Λιλλήκα

[/quote_box_right]

Ως εκ τούτου, η εκτίμηση που υπάρχει ανάμεσα σε στελέχη κομμάτων που προέρχονται από το χώρο του κέντρου είναι πως οι υποψηφιότητες θα είναι πέραν της μίας. Ο Νικόλας δεν κάνει πίσω και ο Λιλλήκας παρά τη μικρή αναδίπλωση -πρόκριση της υποψηφιότητάς του από τη Συμμαχία Πολιτών- συζητά με άλλους. Άρα και οι δύο θα είναι στην προεδρική κούρσα. Γιατί, άλλωστε, βιάστηκε ο Λιλλήκας να εξαγγείλει πρώτος, αν όχι για να μπλοκάρει τη διαδικασία;
Σε μια τέτοια εξέλιξη, παρούσα θα δηλώσει και η Ελένη Θεοχάρους, η οποία πιστεύει πως μόνο αυτή μπορεί να διεμβολίσει τη δεξιά και την άκρα δεξιά. Απομένει να δούμε τι θα κάνει ο Περδίκης, με τρεις υποψηφιότητες και δη πολιτικών αρχηγών από τον ενδιάμεσο χώρο.

[quote_box_left]• Παρούσα θα δηλώσει και η Ελένη Θεοχάρους, η οποία πιστεύει πως μόνο αυτή μπορεί να διεμβολίσει τη δεξιά και την άκρα δεξιά[/quote_box_left]

Τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις διεργασίες και τις προεδρικές εκλογές θα ξεκαθαρίσουν νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Και μιλάμε πάντα για τον ενδιάμεσο χώρο, γιατί ακριβώς κάποιοι στο χώρο αυτό βιάζονται. Και σε αυτό βοηθά η στασιμότητα στο Κυπριακό.
Δεν είναι λίγοι πάντως και στο χώρο του ΔΗΚΟ και στο χώρο της ΕΔΕΚ που δηλώνουν απογοητευμένοι από τη ρητορική των κομμάτων τους, αλλά και από συμπεριφορές και πράξεις των ηγεσιών τους. «Πολύ πρόωρα άρχισε ο προεκλογικός για τις προεδρικές… Δηλαδή για να καταλάβω, η αποτελμάτωση στο Κυπριακό μάς βολεύει να εφησυχάσουμε και το μόνο που μας απασχολεί τώρα είναι η καρέκλα; Κρίμα…» είναι το σχόλιο άλλοτε πρωτοκλασάτου στελέχους του ΔΗΚΟ.

[quote_box_right]

Τι θα κάνει ο Περδίκης με τρεις υποψηφιότητες και δη πολιτικών αρχηγών από τον ενδιάμεσο χώρο; [/quote_box_right]
Η βιασύνη, επίσης, των ηγετών του ενδιάμεσου χώρου δεν περνά απαρατήρητη. Και απασχολεί στελέχη του χώρου γιατί αντιλαμβάνονται πως προμετωπίδα της όποιας συνεργασίας δεν θα είναι αξίες για τις οποίες άλλοι ηγέτες αγωνίστηκαν, αλλά θα γίνουν εκπτώσεις χάριν της καρέκλας.
Είναι και αυτά τα στελέχη, αποστασιοποιημένα ή μη, που ανησυχούν από τις εξελίξεις, γιατί «το ΔΗΚΟ είναι τριχοτομημένο -επίσημο, ημιεπίσημο και ανεπίσημο», η ΕΔΕΚ «αποδεκατισμένη», ενώ η Συμμαχία Πολιτών είναι «κόμμα στη Βουλή, με ένα βουλευτή -Μυλωνάς και Θεολόγου έχουν τη δική τους ατζέντα». Ακόμα κι αυτή η Αλληλεγγύη με την πατριωτική ρητορική της θα δυσκολευτεί να πείσει. Στέλεχός της εκλέχθηκε, με τη στήριξη ΔΗΣΥ, στην προεδρία της Βουλής. Από τον ίδιο χώρο, επίσης, προέρχεται υπουργός της κυβέρνησης. Πώς θα καταφέρουν να πάνε στις εκλογές ως σώμα συμπαγές, διερωτώνται.

 

19032017 endiamesos

 

 

Οι αντιφάσεις και ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα

Την ίδια ώρα που το Προεδρικό, με το γενικό πρόσταγμα να το έχει ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αποδυθεί σε έναν προεκλογικό αγώνα εφ’ όλης της ύλης και τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου κάνουν την προπόνησή τους, το ΑΚΕΛ, διά του Άντρου Κυπριανού, διατυπώνει προς όλους τα εξής ερωτήματα: «Για ποιο λόγο βιάζονται να ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία; Είναι έτοιμοι άραγε να δώσουν απαντήσεις για το αύριο της Κύπρου, όταν δεν μπορούν να απαντήσουν για το σήμερα; Τι άραγε θα προτάξει ο ΔΗΣΥ για το Κυπριακό στις επερχόμενες εκλογές; Τις αντιφάσεις του; Τις παλινωδίες του μεταξύ εθνικισμού και ενδοτισμού; Με ποιους θα κάνει προεκλογική ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου; Με τους άλλους άριστους των αρίστων; Η ηγεσία του ΔΗΚΟ τι θα υποστηρίξει στο Κυπριακό; Την ομοσπονδία ή θα την απαρνηθεί και επισήμως για να συμμαχήσει με την αντιομοσπονδιακή ακροδεξιά; Ο δε Νικόλας Παπαδόπουλος τι θα πει στους εργαζομένους; Ότι μετέτρεψε το ΔΗΚΟ σε δεκανίκι του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου για να περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκποιήσεις και όλα τα μνημονιακά μέτρα; Τι θα πει για το Κυπριακό ο αυτοαποκαλούμενος “πατριωτικός χώρος”; Ότι η περιβόητη αλλαγή στρατηγικής που ευαγγελίζονται πρόκειται να αφήσει την Κύπρο μισή και την Τουρκία απενοχοποιημένη;» Αν θα πάρει απαντήσεις επί της ουσίας; Και βεβαίως όχι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy