O Νικοπολίδης είναι ο ήρωας του ελληνικού ποδοσφαίρου που βοηθά τους νεαρούς πρόσφυγες

Ο πρώην διεθνής άσος Αντώνης Νικοπολίδης έχει αναλάβει να βοηθήσει πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα προκειμένου να ανακτήσουν την αίσθηση και το κίνητρο ενός στόχου στη ζωή τους.

Η ποδοσφαιρική ομάδα που δημιούργησε, ονομάστηκε Ελπίδα, απαρτίζεται από παίκτες που έφυγαν από ζώνες μάχης στη Συρία, την Υεμένη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και η είδηση μεταδίδεται σήμερα και στο Αssociated Press μέσα από το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Θανάση Σταυρόπουλου και Ντέρεκ Γατόπουλου με τίτλο «Greek soccer hero helps refugees win battle against boredom» (Ο Έλληνας ήρωας του ποδοσφαίρου που βοηθά τους πρόσφυγες στη μάχη κατά της ανίας)

Οι περισσότεροι από τους παίκτες της ομάδας αυτής ζουν στο Σκαραμαγκά, στη βιομηχανική ζώνη δυτικά της Αθήνας, όπου έχουν μεταλλικά κοντέινερ για σπίτια τους. Ανταγωνίζονται σε ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα τις Κυριακές και αντιμετωπίζουν ομάδες που απαρτίζονται από δικηγόρους, εργαζομένους τηλεπικοινωνιών και λογιστές.

Ο Αντώνης Νικοπολίδης  λέει πως οι προπονήσεις και οι αγώνες αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία απόδρασης από το αβέβαιο μέλλον που αντιμετωπίζουν αυτοί οι νέοι άντρες μέσω του βραδυκίνητου προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βοηθάμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή στη ζωή τους», είπε. «Πρόκειται για φιλοξενούμενους στη χώρα μας και προσπαθούμε με αυτή την ομάδα να τους προσφέρουμε λίγες ώρες ευτυχίας», πρόσθεσε.

Το ποδόσφαιρο είναι η κύρια πηγή ψυχαγωγίας για πολλούς από τους 60.000 πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που ζουν σε καταυλισμούς στην Ελλάδα, ενώ περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου.

«Θα πρέπει να περνάμε το χρόνο μας κάνοντας κάτι για να αντιμετωπίσουμε την ανία», λέει ο 23χρονος Hozaifa Hajdepo από τη Συρία που παίζει στην ομάδα και προσθέτει πως το να κάθεσαι και να περιμένεις χωρίς να κάνεις τίποτα είναι κάτι που μοιάζει με θάνατο.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, έχει απονείμει υποτροφίες για να βοηθήσει τους πρόσφυγες σε 15 χώρες. Μερικά από τα χρήματα που πήγαν στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν την ομάδα του Νικοπολίδη.

«Είναι χαρά για μένα να κάνω αυτό», δήλωσε ο Νικοπολίδης στο AP. «Το σημαντικότερο είναι ότι το απολαμβάνουν, ότι διασκεδάζουν. Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα φίλων, με δεσμούς φιλίας, μια οικογένεια», προσθέτει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy