Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, τονίζει ο Γεν.Εισαγγελέας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου

Με την υπόθεση Σάβιας Ορφανίδου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα χρονίζοντα προβλήματα, είπε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αναφέροντας ότι όλοι βολεύονταν με το να έχουν κομματικούς στη δημόσια υπηρεσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος κλήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου για το θέμα της κατοχής κομματικών αξιωμάτων από δημόσιους υπαλλήλους, τόνισε ότι “είναι ξεκάθαρος ο νόμος για το τι προνοεί και πρέπει να εφαρμοστεί”.

Επί σειρά ετών, συνέχισε, «δεν τον εφαρμόζαμε, όλοι βολεύονταν με το να έχουν κομματικούς στη δημόσια υπηρεσία, κομματικοποιήσαμε τα πάντα γιατί όλοι βολεύονταν.»

Ανέφερε ότι η αρμόδια αρχή γνώριζε και δεν έκανε τίποτα για το θέμα. “Για να μην πω ότι η αρμόδια αρχή είναι και κομματική και καλείται να εφαρμόσει το νόμο για άτομα του κόμματός της”, σημείωσε.

“Δεν φταίει ο νόμος, ούτε οι πρόνοιες του, ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο νόμος είναι καθαρός και πρέπει να εφαρμοστεί”, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής που διήρκεσε πέραν των τριών ωρών, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η πειθαρχική έρευνα εναντίον της Σάβιας Ορφανίδου και των άλλων 60-70 περιπτώσεων που έχει ενώπιον του, απάντησε “αμέσως θα ξεκινήσουν όχι μόνο για μια περίπτωση ή δύο ή τρεις αλλά για όλες τις περιπτώσεις που είναι στην αντίληψη των αρχών”.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης βδομάδας, σημείωσε, αμέσως θα ξεκινήσει η πειθαρχική διερεύνηση και αναλόγως του αποτελέσματος της θα επιβληθούν οι κυρώσεις από την αρμόδια αρχή, που είναι στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

“Θα αρχίσει πειθαρχική έρευνα. Η δίωξη δεν εναπόκειται στην κάθε αρμόδια αρχή. Το αποτέλεσμα της πειθαρχικής έρευνας για κάθε περίπτωση θα διαβιβάζεται στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αν κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί ποινή, θα διαβιβάζει το φάκελο στην ΕΔΥ ή στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ή στην κάθε αρμόδια αρχή”, πρόσθεσε.

Αυτό που έχει σήμερα επιβεβαιωθεί και από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι η υποχρέωση κάθε αρμόδιας αρχής να διεξαγάγει πειθαρχική έρευνα, όχι για μια ή δύο αλλά για κάθε περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου που είναι στην αντίληψή της, για την παράτυπη-παράνομη συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα ασχέτως αν αυτή η συμμετοχή ανήκει στο παρελθόν και δεν έχει συνέχεια, ασχέτως αν σήμερα έχει εξασφαλιστεί άδεια, ασχέτως αν σήμερα ο υπάλληλος δικαιούται νόμιμα να κατέχει τη θέση. Υπάρχει υποχρέωση, σημείωσε, και είναι δεμένα τα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας για πραγματοποίηση πειθαρχικής διερεύνησης.

“Είναι λόγια του Γενικού Εισαγγελέα που ακούστηκαν στην Επιτροπή ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Αυτό ακριβώς είχα υποδείξει και εγώ ευθύς εξ αρχής. Λυπούμαι πολύ γι’ αυτή την εξέλιξη, η Κυβέρνηση ποτέ δεν είχε πρόθεση και δεν έχει να εμπλακεί σε ένα κυνηγητό ή επιλεκτικά να εφαρμόσει το νόμο σε περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, όπως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει υποδείξει για όλες τις περιπτώσεις που είναι στην αντίληψή μας, να εφαρμοστεί η νομοθεσία”, πρόσθεσε.

Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και αν θέλουμε να αποφύγουμε εν πάση περιπτώσει την εφαρμογή της νομοθεσίας σε μερικές δεκάδες περιπτώσεις που είναι στην αντίληψη των αρχών, συνέχισε, πρέπει τα ίδια τα κόμματα να διαβιβάσουν στις αρμόδιες αρχές ολοκληρωμένο κατάλογο με όλα τα στελέχη τους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ούτως ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά και να αποδειχθεί εμπράκτως ο σεβασμός τους προς τις πρόνοιες της νομοθεσίας που στο κάτω-κάτω τα ίδια τα κόμματα ως μέλη της νομοθετικής εξουσίας έχουν ψηφίσει.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στην περασμένη του συνεδρία, τον εξουσιοδότησε όπως προχωρήσει στην αποστολή επιστολών προς τα κόμματα, καλώντας τα να αποστείλουν κατάλογο των μελών τους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και κατέχουν κομματικά αξιώματα.

Ανέφερε πως αν δεν ανταποκριθούν, τότε θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις περιπτώσεις που υπέπεσαν ήδη στην αντίληψή του, οι οποίες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως ότι είναι παράνομο, είναι εξ ορισμού και ανήθικο, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών περιφρόνησε τη νομοθεσία του 2015 και ενώ ισχυριζόταν ότι είχε όλες τις απαιτούμενες άδειες, δεν τις είχε.

“Είναι μια περίπτωση συγκεκριμένου προσώπου που δεν είναι τυχαίο που είναι στο Υπουργείο Οικονομικών”, είπε προσθέτοντας ότι “θεωρώ ότι έκανα την υποχρέωση μου γιατί θα ήταν ανήθικο αν σιωπούσα”.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως “αν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα άτομα που παραβίαζαν τη νομοθεσία δεν ελεγχθούν, θα αποτελεί κόλαφο για τη χρηστή διοίκηση σε αυτό τον τόπο”, προσθέτοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αποστείλει επιστολές και σε άλλα υπουργεία αναφορικά με άλλες περιπτώσεις που ήρθαν σε γνώση της.
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, από το 1967 που έγινε ο νόμος της Δημόσιας Υπηρεσίας απαγορευόταν σε δημόσιους υπαλλήλους να ανήκουν σε κόμμα. Το 1990 επιτράπηκε μόνο για τα απλά μέλη κομμάτων με την προϋπόθεση ότι ανήκαν στη μισθολογική κλίμακα Α13 και κάτω ενώ, το 1991 ο νόμος διέγραψε την πρόνοια που αφορούσε τη μισθολογική κλίμακα επιτρέποντας σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους να είναι μόνο απλά μέλη κόμματος.

Το 2015 επετράπη σε δημοσίους υπαλλήλους να κατέχουν και αξιώματα αντί να είναι απλά μέλη κόμματος, νοουμένου ότι για θέσεις κλίμακας Α8 και άνω θα χρειαζόταν έγκριση από την αρμόδια αρχή.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της, είπε ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι απόλυτα ορθή σε σχέση με την παραβίαση του νόμου από τους δημόσιους υπαλλήλους που τους απαγόρευε να κατέχουν κομματικό αξίωμα και φαίνεται ότι οι περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που παρανομούσαν εν γνώσει διαχρονικά όλων των αρμοδίων είναι εκατοντάδες αν όχι και χιλιάδες.

“Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας ‘ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει’ μετά και τη συγκεκριμένη καταγγελία και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρη και για την πειθαρχική δίωξη με βάση τη νομοθεσία όλων όσοι παρανόμησαν ή παρανομούσαν στο παρελθόν. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα εξετάσει συγκεκριμένη εισήγηση για τροποποίηση της νομοθεσίας και επίλυση του θέματος”, συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι “ένας Υπουργός που ενήργησε όπως λέει ο Γενικός Ελεγκτής ‘έχοντας ως κριτήριο των ενεργειών του, όχι την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά την ικανοποίηση της επιθυμίας μια λειτουργού’ έχει σίγουρα μπερδέψει σε επικίνδυνο βαθμό τις προτεραιότητές του”.

Ο Υπουργός Οικονομικών, συνέχισε, “τεκμηριωμένα στη βάση της τελικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, βόλεψε την ‘κολλητή’ του στο Λουξεμβούργο. Ο ίδιος ο Υπουργός στοχοποίησε στο σύνολό τους τους δημοσίους υπαλλήλους για να αποφύγει να κάνει έρευνα για την μια που του είχε καταγγελθεί και η οποία καταγγέλθηκε μετά την προνομιακή της απόσπαση στην Τράπεζα στο Λουξεμβούργο”.

Το χειρότερο είναι, είπε, ότι ο Υπουργός επιχείρησε να μας παραπλανήσει επικαλούμενος δήθεν γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, τις οποίες ο ίδιος ερμήνευσε κατά το δοκούν προκειμένου να προχωρήσει σε εκδικητικές διώξεις δημοσίων υπαλλήλων από το 1990.

“Η δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, ημερομηνίας 8 Μαΐου, τον διαψεύδει. Και δεν έφταναν αυτά, ο Υπουργός ενέπλεξε στις δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη και το πόρισμα των ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία και προχώρησε σε αναφορές για δήθεν ‘φίλια πυρά’ σε μια επίδειξη πολιτικής ανηθικότητας, μια ανηθικότητα που ακολούθησαν ένας- δύο άλλοι βουλευτές του ΔΗΣΥ. Νομίζω ουδείς έχει αμφιβολία πλέον ότι δικαιολογημένα ο Γενικός Εισαγγελέας του είπε ότι έχει χάσει τη σοβαρότητα του”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε άλλο Τρωικό πόλεμο, όπως έγινε για τα μάτια της Ελένης, τώρα να γίνει για την περίπτωση της κ. Σάβιας”.

Το θέμα, σημείωσε, είναι απλό – διαπιστώθηκε μια παρανομία, κλήθηκε ο Υπουργός να εφαρμόσει το νόμο και ο Υπουργός τώρα και δύο ολόκληρους μήνες δεν εφαρμόζει το νόμο και λέει ότι προϋπόθεση για να εφαρμόσει το νόμο για τη συγκεκριμένη καταγγελία της λειτουργού και προσωπικής του φίλης είναι να τιμωρηθούν άπαντες όσοι παρανομούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy